11.07.2023, 11:45
Hea teada: miks on parem asendada köögikoor tavalise rõõsa koorega?
(25)Kas teadsid, et kõrgpastöriseeritud tooted ei piirdu igapäevases kasutuses ainult piimaga? Selline toode on ka köögikoor ja paljud taimsed piimad.
![Kas teadsid, et kõrgpastöriseeritud tooted ei piirdu igapäevases kasutuses ainult piimaga?](https://images.delfi.ee/media-api-image-cropper/v1/6d0d17a0-3f0e-11ed-875e-fb889eaeff32.jpg?noup&w=1200&h=711&ch=0.6417&cw=0.7175&cx=0.2243&cy=0.2285&r=16:9&rotate=0&flip=0)
Kas teadsid, et kõrgpastöriseeritud tooted ei piirdu igapäevases kasutuses ainult piimaga?
FOTO: | MAALEHT/KARIN KALJULÄTE
Tänapäeval on enamik piimatooteid pastöriseeritud, aga kasutusel on selle kõrval ka kõrgpastöriseerimine ehk kõrgkuumutamine. Tavaline pastöriseerimine neist toimub 80–85 oC juures ja kestab 1–5 sekundit. Kõrg- või ultrakuumutamise ehk UHT-töötluse käigus tõstetakse temperatuur rõhu alla aga 137–140 oC juurde 2–10 sekundiks. Miks seda tehakse ja mida see tervislikkuse aspektist tähendab?
Oled juba tellija?