11.07.2023, 11:45
Hea teada: miks on parem asendada köögikoor tavalise rõõsa koorega?
(25)Kas teadsid, et kõrgpastöriseeritud tooted ei piirdu igapäevases kasutuses ainult piimaga? Selline toode on ka köögikoor ja paljud taimsed piimad.
FOTO: | MAALEHT/KARIN KALJULÄTE
Tänapäeval on enamik piimatooteid pastöriseeritud, aga kasutusel on selle kõrval ka kõrgpastöriseerimine ehk kõrgkuumutamine. Tavaline pastöriseerimine neist toimub 80–85 oC juures ja kestab 1–5 sekundit. Kõrg- või ultrakuumutamise ehk UHT-töötluse käigus tõstetakse temperatuur rõhu alla aga 137–140 oC juurde 2–10 sekundiks. Miks seda tehakse ja mida see tervislikkuse aspektist tähendab?
Oled juba tellija?