11.07.2023, 11:45
Hea teada: miks on parem asendada köögikoor tavalise rõõsa koorega?
(25)Kas teadsid, et kõrgpastöriseeritud tooted ei piirdu igapäevases kasutuses ainult piimaga? Selline toode on ka köögikoor ja paljud taimsed piimad.

Kas teadsid, et kõrgpastöriseeritud tooted ei piirdu igapäevases kasutuses ainult piimaga?
FOTO: | MAALEHT/KARIN KALJULÄTE
Tänapäeval on enamik piimatooteid pastöriseeritud, aga kasutusel on selle kõrval ka kõrgpastöriseerimine ehk kõrgkuumutamine. Tavaline pastöriseerimine neist toimub 80–85 oC juures ja kestab 1–5 sekundit. Kõrg- või ultrakuumutamise ehk UHT-töötluse käigus tõstetakse temperatuur rõhu alla aga 137–140 oC juurde 2–10 sekundiks. Miks seda tehakse ja mida see tervislikkuse aspektist tähendab?