Toidublogijad soovitavad: must küüslauk – supertoit, mis passib nii jäätisesse kui ka salatikastmesse
Kaks hinnatud toidublogijat ja kokaraamatute autorit, Tuuli Mathisen ja Olga Kaju lõid hõrgutavad suvised retseptid Eesti kõige väekama toiduaine – musta küüslauguga.

Proovi järgi ja üllata oma pere või külalisi musta küüslaugu jäätise või salatikastmega! Kõik vajaliku leiad SIIT.
Tuuli Mathiseni sõnul on must küüslauk võimas ja põnev toode, mida tasuks süüa nii maitse kui ka tervisekasu pärast. „Lisaks veel äge välimus,“ lisab ta. „Must küüslauk valmib nii, et seda fermenteeritakse umbkaudu kolm nädalat madalal temperatuuril ja kõrge niiskusastme juures. Selle protsessi käigus karamelliseerub küüslaugus sisalduv looduslik suhkur, küüslauk muutub mustaks, maitse külluslikult karamelliseks ning tummiseks. Lisaks mitmekordistavad selle protsessi käigus ka küüslaugu tervist toetavad kasulikud omadused. Eelkõige tuleks nimetada antioksüdantsuse kasvu, mis võimendub kuni 80 korda.“
Musta küüslaugu kasutusvõimalusi on Mathiseni sõnul lõputult. „Näiteks võib teha maitsevõid või erinevaid kastmeid, lisada seda köögivilja-, liha- või pastaroogadele. Samuti võib musta küüslauku kasutada magustoitudes, smuutides, kookides või kombineerida šokolaadiga,“ rääkis ta. „Üheks võimaluseks musta küüslauku kasutada on lisada seda salatikastmele. Tulemuseks on pisut balsamico kreemi meenutav hästi tummise ja maitseküllase olemisega kaste, mida saab kasutada erinevates salatites, aga niristada ka näiteks suupisteleibadele või pakkuda juustuvaagna juurde.“
Olga Kaju, kes on peamiselt tuntud oma kondiitrikunsti poolest, tõi samuti välja, et must küüslauk sobib nii soolastesse kui ka magusatesse toitudesse. „Niisiis valmis musta küüslaugu jäätis, mis meeldis nii pere suurtele kui ka väikestele,“ rääkis Kaju. „Ma natuke luiskasin, et see on kohvimaitseline jäätis, aga tulemus on igal juhul see, et jäätiselaar söödi kolme päevaga õnnelikult ära. Eriti õnnelik olin loomulikult mina, sest jäts maitses nii mulle, abikaasale kui ka tütardele.“
Tuuli Mathiseni Musta küüslaugu salatikaste

Vajad:
2 sl musta küüslaugu pastat või 5 kooritud musta küüslaugu küünt
2 sl mett või agaavisiirupit
3 sl palsamiveiniäädikat
1 dl oliiviõli
2 sl vett
Soola ja pipart
Tomati-mozzarella salat

Vajad:
Küpseid tomateid viilutatuna
Pühvli mozzarellat või burratat
Värsket basiilikut
Soola ja pipart
Arbuusi-maasikasalat fetajuustuga

Vajad:
Arbuusi tükeldatuna ja seemnetest puhastatuna
Maasikaid poolitatuna
Fetajuustu tükeldatuna
Värsket münti
Sibularattaid
Salatirohelist
Soola ja pipart
Valmistamine
1. Valmista musta küüslaugu kaste. Selleks tõsta kõik koostisosad blenderisse või purustajasse ja töötle ühtlaseks. Võid kastme ka kausis kokku segada, kui kasutad musta küüslaugu pastat. Maitsesta soola ja pipraga.
2. Salatite valmistamiseks tõsta kõik salati koostisosad salativaagnale või taldrikule.
3. Nirista peale musta küüslaugu salatikastet ja maitsesta soola ning pipraga.
Olga Kaju Musta küüslaugu jäätis šokolaaditükkidega

Vajad:
360 g piima
240 g vahukoort
60 g mett või invertsuhkrusiirupit
60 g suhkrut
130 g munakollast (ca 7tk)
1 tl musta küüslaugu pulbrit
1 vanillikaun
150 g tumeda šokolaadi tükke
Valmistamine
Sega piim, vahukoor, vanill ja musta küüslaugu pulber. Eraldi kausis sega munakollased suhkrutega. Soojenda vedelikud peaaegu keemiseni ja kalla pidevalt segades munakollastele. Kalla kõik tagasi potti ja tasasel tulel soojenda, pidevalt spaatliga põhjast segades, kuni segu on 80-81 kraadi ja hästi natuke paksenenud. Jahuta külmkapikülmaks.
Haki šokolaad ja tõsta külma ootele.
Pane jäätisemasinasse külm segu ja šokolaaditükid. Naudi!