Tuuli Mathiseni sõnul on must küüslauk võimas ja põnev toode, mida tasuks süüa nii maitse kui ka tervisekasu pärast. „Lisaks veel äge välimus,“ lisab ta. „Must küüslauk valmib nii, et seda fermenteeritakse umbkaudu kolm nädalat madalal temperatuuril ja kõrge niiskusastme juures. Selle protsessi käigus karamelliseerub küüslaugus sisalduv looduslik suhkur, küüslauk muutub mustaks, maitse külluslikult karamelliseks ning tummiseks. Lisaks mitmekordistavad selle protsessi käigus ka küüslaugu tervist toetavad kasulikud omadused. Eelkõige tuleks nimetada antioksüdantsuse kasvu, mis võimendub kuni 80 korda.“

Musta küüslaugu kasutusvõimalusi on Mathiseni sõnul lõputult. „Näiteks võib teha maitsevõid või erinevaid kastmeid, lisada seda köögivilja-, liha- või pastaroogadele. Samuti võib musta küüslauku kasutada magustoitudes, smuutides, kookides või kombineerida šokolaadiga,“ rääkis ta. „Üheks võimaluseks musta küüslauku kasutada on lisada seda salatikastmele. Tulemuseks on pisut balsamico kreemi meenutav hästi tummise ja maitseküllase olemisega kaste, mida saab kasutada erinevates salatites, aga niristada ka näiteks suupisteleibadele või pakkuda juustuvaagna juurde.“

Olga Kaju, kes on peamiselt tuntud oma kondiitrikunsti poolest, tõi samuti välja, et must küüslauk sobib nii soolastesse kui ka magusatesse toitudesse. „Niisiis valmis musta küüslaugu jäätis, mis meeldis nii pere suurtele kui ka väikestele,“ rääkis Kaju. „Ma natuke luiskasin, et see on kohvimaitseline jäätis, aga tulemus on igal juhul see, et jäätiselaar söödi kolme päevaga õnnelikult ära. Eriti õnnelik olin loomulikult mina, sest jäts maitses nii mulle, abikaasale kui ka tütardele.“

Tuuli Mathiseni Musta küüslaugu salatikaste

Vajad:

2 sl musta küüslaugu pastat või 5 kooritud musta küüslaugu küünt

2 sl mett või agaavisiirupit

3 sl palsamiveiniäädikat

1 dl oliiviõli

2 sl vett

Soola ja pipart

Tomati-mozzarella salat

Vajad:

Küpseid tomateid viilutatuna

Pühvli mozzarellat või burratat

Värsket basiilikut

Soola ja pipart

Arbuusi-maasikasalat fetajuustuga

Vajad:

Arbuusi tükeldatuna ja seemnetest puhastatuna

Maasikaid poolitatuna

Fetajuustu tükeldatuna

Värsket münti

Sibularattaid

Salatirohelist

Soola ja pipart

Valmistamine

1. Valmista musta küüslaugu kaste. Selleks tõsta kõik koostisosad blenderisse või purustajasse ja töötle ühtlaseks. Võid kastme ka kausis kokku segada, kui kasutad musta küüslaugu pastat. Maitsesta soola ja pipraga.

2. Salatite valmistamiseks tõsta kõik salati koostisosad salativaagnale või taldrikule.

3. Nirista peale musta küüslaugu salatikastet ja maitsesta soola ning pipraga.

Olga Kaju Musta küüslaugu jäätis šokolaaditükkidega

Vajad:

360 g piima

240 g vahukoort

60 g mett või invertsuhkrusiirupit

60 g suhkrut

130 g munakollast (ca 7tk)

1 tl musta küüslaugu pulbrit

1 vanillikaun

150 g tumeda šokolaadi tükke

Valmistamine

Sega piim, vahukoor, vanill ja musta küüslaugu pulber. Eraldi kausis sega munakollased suhkrutega. Soojenda vedelikud peaaegu keemiseni ja kalla pidevalt segades munakollastele. Kalla kõik tagasi potti ja tasasel tulel soojenda, pidevalt spaatliga põhjast segades, kuni segu on 80-81 kraadi ja hästi natuke paksenenud. Jahuta külmkapikülmaks.

Haki šokolaad ja tõsta külma ootele.

Pane jäätisemasinasse külm segu ja šokolaaditükid. Naudi!

Mille poolest on must küüslauk nii kasulik ja eriline, et on välja teeninud tõelise Eesti supertoiduaine nimetuse?

Must küüslauk sisaldab toorest küüslaugust 80 korda rohkem antioksüdante, vähendab erinevaid allergilisi reaktsioone, ennetab diabeeti ja põletikke, alandab vere kolesteroolisisaldust ja toetab immuunsüsteemi. Lisaks on efektse välimusega.

Musta küüslaugu maitse ehk umami võimendab teisi maitseid, seguneb nendega hästi ja loob imelisi maitsekooslusi. See annab võimaluse eristuda, luua silmapaistvaid maitseid ning lisada toidule samal ajal tervist toetavaid omadusi.

Küüslauk toob kehasse elujõudu, annab silmadesse sära ja lihastesse rammu.

Musta küüslaugu erinevad variandid leiad siit: mustkuuslauk.ee/pood/

Jaga
Kommentaarid