Nii head kevadised maitsed koos! Nurmenukusiirup rabarberiga sobib ideaalselt nii limonaadi kui kokteili maitsestajaks
(1)Harilikul nurmenukul on söödavad nii õied, lehed, varred kui ka risoomid. Lehti ja õisi saad edukalt kasutada salatites ning õitega rooga kaunistada. Taim on kevadel nii väekas, et kõigest üks nurmenukuleht päevas katab ära kogu C-vitamiini vajaduse.
Et nurmenukku aasta läbi kasutada, saad seda kas kuivatada või külmutada. Pane nurmenukuõisikud ajalehepaberile päikese kätte kuivama. Kuivanult kogu need paberkotti või purki ja kasuta läbi aasta tee või tõmmiste valmistamiseks. Kuivatatud nurmenukuõisi saad kasutada kookide ja magustoitude kaunistamiseks. Kuivatatult C-vitamiin eriti ei säili, aga õisi ja lehti saad säilitada ka sügavkülmas. Seal langeb vitamiinitase kordi aeglasemalt.
Nurmenukusiirup rabarberiga
Pikantselt mesist, hapukat ja ürdist maitset täis siirup hoiab kevadet südames kuni uue saagi tulekuni.
500 ml, M, L, G
400 g koorimata rabarbereid
200 ml nurmenukuõisi (2 kuhjaga peotäit)
500 ml vett
200 g suhkrut
1. Pane potti suhkur, vesi ja tükeldatud rabarberid. Lase segu keema. Vähenda kuumust ja keeda veel 10 minutit. Keera kuumus kinni, sega hulka nurmenukuõied ja jäta 6 tunniks või kuni üleöö kaanega kaetult seisma.
2. Kurna vedelik läbi marliga vooderdatud sõela otse steriliseeritud purki. Kaaneta ja tõsta jahedasse.
3. Kasuta siirupit morsi või koduse limonaadi tegemiseks. Sellega saad maitsestada ka kokteile või lisada seda vahuveinile, näiteks Proseccole.