Kuidas grillida nagu meisterkokk
Et saada seltskonna kõige popimaks grillijaks, on vaja õiget varustust, kvaliteetset toorainet ja veidi teadmisi. Kaht esimest saab Maximast, kolmandat siitsamast!
Kui päike särab taevas ja linnud laulavad, kisub eestlase hing vastupandamatu jõuga grillima.
Grillimine pole lihtsalt õues söögi tegemine – see on kunst ja teadus, lisaks ka suurepärane seltskonnategevus.
Õnneks pole grillimine kunagi olnud nii lihtne. Piisab vaid, kui sead sammud lähimasse Maximasse ja soetad endale soodsa hinnaga kõik vajaliku. Ostukorvi saab tõsta nii grilli enda, kvaliteetsed söed kui ka kõik selle hea ja maitsva, mis grilli peale käib.
Ära unusta ka õigeid tarvikuid! Kahvli asemel kasuta liha pööramiseks tange – nii ei torgi sa liha sisse auke ja see ei muutu kuivaks.
Hea grill algab ettevalmistusest
Vali Maximast kas meelepäraselt maitsestatud lihatooted või osta puhast liha ning maitsesta ise – põnevaid kastmeid ja maitseaineid on väga palju!
Tõelisteks maitseelamusteks maitsesta liha enne grillimist ja pintselda pärast grilli seda erinevate BBQ-kastmetega.
Lase lihal enne grillimist umbes tund aega toasoojas seista. Nii ei muutu liha temperatuur grillile pannes nii drastiliselt ja liha pruunistub kiiremini.
Puhasta grill. Käi grillrest üle terasharjaga ja nühi rätikuga puhtaks. Seejärel määri rest toiduõliga kergelt üle.
Vali hea grillsüsi ja süüteõli. Süüta suuretükiline grillsüsi paberi ja toiduõli, ökoloogiliste süütekuubikute või -õliga, mis koosneb alkoholist ja toiduõlist.
Aseta liha grillile alles siis, kui grillrest on kuum.
Otsekuumusega grill saavutab õige grillimistemperatuuri, kui sütele tekib hall tuhakiht ja kätt ei saa üle paari sekundi süte kohal hoida. Tavaliselt kulub selleks umbes 20 minutit.
Pööra liha tangidega. Liha pööramiseks kasuta mugavaid tange, mitte kahvlit, sest liha torgates niriseb mahl välja. Marinaadis lihalõikude ja toorete grillvorstide jaoks on parim kasutada lapiku otsaga grilltange.
Väldi liiga suurt kuumust. Kui kuumus muutub grillil liiga suureks ja lihast eralduv rasv läheb sütel põlema, sumbub leek, kui paned grillile kaane peale ja sulged ventilatsiooniavad. Äärmisel vajadusel piserda grilli vee, õlle või veiniga.
Igal toorainel on oma grilltemperatuur
Pruunista liha alguses kõrgemal kuumusel ühelt küljelt ja siis teiselt küljelt. Lihalõiku ehk steiki võiks keerata vaid üks kord.
Šašlõkki, ribi ja toorvorste võid keerata ka mitu korda. Lase lihal algul grillil natuke olla, et selle alla tekiksid pisikesed kriipsud, ja keera siis kohe ümber, nii ei jää liha resti külge kinni.
Šašlõkki on soovitatav küpsetada just mangaalgrillil. Selleks aga, et lihavarras või üldse liha grillil ära ei kuivaks, tuleks seda aeg-ajalt pritsida vee või õunamahlaga. Nii saab reguleerida ka kogu grilli temperatuuri.
Kui küpsetada nii-öelda tasa ja targu, ei tohi grilli täiskuumuseni soojendada. Selleks süüta söed keskelt ja küpseta toorainet vahemikus 109–150 °C. Nii tehes saab 150 °C juures valmistada kasvõi tervet kana. Sama temperatuur, ainult lühema ajaga, vali ka kana kintsuliha šašlõki jaoks.
Kõige mahlasema kalafilee saab 220–250 °C juures.
Ära unusta köögivilju!
Grillitud köögiviljad on liharoogadele mõnusaks lisandiks. Taimetoidusõber aga saab ka ainult neid grillides luua kauni ja maitsva söögikorra.
Tõsta ostukorvi valgusfoori jagu paprikaid, kartuleid, baklažaane, sibulaid ja suvikõrvitsaid, porrut, porgandit ja sparglit. Vaata ringi – mis veel isu tekitab?
Keeda kartul enne grillimist koorega poolpehmeks ja lõika siis pooleks või veerandikeks. Grillides pintselda seda maitsestatud õliga. Serveerides lisa tzatziki-, ürdi- või küüslaugukastet.
Paprikat grilli vaid seni, kuni näed külgedel pruune triipe. Serveerimisel võid lisada maitsestatud kodujuustu või mozzarella't.
Baklažaaniviiludele lisa enne grillimist õli ja soola.
Porrut grilli alati pikuti!
Viimane lihv on serveerimine
Lisa lauale lai valik erinevaid kastmeid.
Varu ka erinevaid grill-salateid, hapukurke ja muud, mis silmale kaunis ja maitsemeeltele rõõmustav.
Ära unusta salvrätte!
Koduaias grillides rõõmusta sööjate meeli kenade nõudega. Nõudepesu on moes ja prügikotitäis ühekordseid nõusid on ammu out!
Tavapärase serveeringu asemel proovi grill-liha tervisliku salati ja autentse BBQ-kastmega serveerida hoopis takona minitortilla vahel.
Mõtle läbi laudkonna joogivalikud ning osta kohe kõik vajalik kaasa.
Kui tunned, et ei jõua ise kõigega tegeleda, osta valmis grilltoodete valik ja soovitud lisandid Maxima Meistritelt ning kuluta kodus vaid mõned minutid serveerimiseks.
Hea grillipidu algab Maximast! Tule ja veendu selles ise!