16 RETSEPTI | Hummused, avokaadomääre ja muud möksid võileivale
Kas oled tüdinenud tavapärasest võileivakattest? Proovi erinevaid määrdeid: pasteete, ka taimseid; teistsuguseid võideid ning määrdeid, mis sobivad hästi igapäevaseks tarbimiseks, ent muudavad ka pidulikumal puhul laua huvitamaks.
Lähis-Ida köögist pärit baklažaanimääre on hõrgult suitsune ja kreemjas. Määri nii saiale kui ka mustale leivale, paku külma kastmena prae kõrvale, kasuta dipina.
![Suitsune baklažaanimääre](https://images.delfi.ee/media-api-image-cropper/v1/69b95980-bc25-11ed-82de-bdadd0678169.jpg?noup&w=400)
Määrded, mida saad serveerida koos saiaviilude ja näkileibade valikuga.
![Määrded, mis sobivadka peolauale!](https://images.delfi.ee/media-api-image-cropper/v1/aa76a460-bc24-11ed-82de-bdadd0678169.jpg?noup&w=400)
Klassikalise veisemaksast tehtud pasteedi pehmuse ja hea maitse saladus peitub rasvasema sealiha kasutamises.
![Veisemaksapasteet tüümiani ja kadakamarjadega](https://images.delfi.ee/media-api-image-cropper/v1/5f959b60-bc27-11ed-82de-bdadd0678169.jpg?noup&w=400)
Mõnusa määrde tegemiseks piisab sellest, kui kõik koostisained ühtlaseks mikserdada. Pasteet maitseb hästi leival, aga ka snäkina köögiviljakangide või meelepäraste krõpsudega.
![Tuunikalapasteet](https://images.delfi.ee/media-api-image-cropper/v1/84cc4780-bc27-11ed-b9ba-a9c5b31dd428.jpg?noup&w=400)
Seenepasteet on hea vaheldus loomsetele määretele ja sobib katteks ka peenemate suupistete puhul. Pasteeti saad valmistada edukalt talvevarudeks kuivatatud seentest.
![Seenepasteet](https://images.delfi.ee/media-api-image-cropper/v1/a8355f90-bc27-11ed-8df5-e34367e37b02.jpg?noup&w=400)
Taimne ja vürtsikas määre, mis sobib hästi dippimiseks või leivale.
![Läätsepasteet](https://images.delfi.ee/media-api-image-cropper/v1/e82b9470-bc27-11ed-b358-e9fccbffff99.jpg?noup&w=400)
Lisaks võietele kombineeri suuremale vaagnale või lõikelauale leiva- ja saiaviile, kurki, redist, sidrunit, külmsuitsu- või soolalõheviile ja muud meelepärast. Kuna määrded sobivad hästi dippimiseks, võid lauale sättida ka kausi Rooma salati lehtede, porgandi- või nuikapsakangide ja krõbeleivaga.
![Suitsukalavõie ja avokaado-hernevõie sobivad ideaalselt hilisele hommikusöögilauale.](https://images.delfi.ee/media-api-image-cropper/v1/274aa330-bc28-11ed-8a28-9d425d09f48d.jpg?noup&w=400)
Avokaadost ja munast saab imelise sametise leivamäärde. See on klassikalisest munavõist tervisesõbralikum. Muna sisaldab suure bioväärtusega valke, avokaado aga häid oomega-9-rasvhappeid. Rõõmsaid hommikuid!
![Avokaado-munavõie](https://images.delfi.ee/media-api-image-cropper/v1/5b06cf00-bc28-11ed-b9ff-db28a32aaca3.jpg?noup&w=400)
Üks värske ja mahe leivamääre, mida on väga lihtne valmistada!
![Kurgivõie](https://images.delfi.ee/media-api-image-cropper/v1/91041130-bc28-11ed-b9ff-db28a32aaca3.jpg?noup&w=400)
Kevadel naudi maitsekat karulaugu-fetavõiet musta leiva, ciabatta või liha-kala kõrvale. Sobib pea kõikjale!
![Karulaugu-fetavõie](https://images.delfi.ee/media-api-image-cropper/v1/c9ef99b0-bc28-11ed-8a28-9d425d09f48d.jpg?noup&w=400)
Loomulikult ei tasu unustada hummuseid!
Ahjukõrvits muudab hummuse nii kergeks ja kreemiseks.
![Kõrvitsahummus](https://images.delfi.ee/media-api-image-cropper/v1/2b402ae0-bc29-11ed-b9ba-a9c5b31dd428.jpg?noup&w=400)
Tomatihummus on imehea määre, lisaks võid seda nautida köögiviljakangide kõrvale. Röstitud tomatipoolikud on nii magusad ja maitsvad, et võid neid valmistada kohe suurema plaaditäie ja kasutada mujalgi kui hummuses: salatites, praekõrvasena või niisama snäkina.