Väga hea valik on ka erinevaid lihatooteid alates traditsioonilistematest kana-, sea- ja veiselihast, aga ka lambaliha leiab erinevate tükkidena. Uus-Meremaalt pärit lambaliha on väärt liha ja kui soovid midagi eriti hõrku valmistada, siis hästi lihtne on teha lambakarreed. Lambakarreed leiab KariaMarketist nii ühtse tükina (luud on ilusti välja puhastatud) kui ka juba lahtilõigatud kujul. Viimane on eriti mugav võimalus, sulata karreetükid vaid ära, pista veidikeseks marinaadi või maitsestuma ja siis kiirelt kas pannil või grillil mõne minutiga küpseks.

Omaette väärib äramärkimist ka KariaMarketi sügavkülmutatud köögiviljade valik. Mõned tooted teevad elu eriti lihtsaks ja mugavaks, teised on jälle erilised, mida tavapoest ei leia. Minu üheks lemmikuks on grillitud paprika, mis on sügavkülmutatud ja millest saab lihtsa vaevaga mõnusa grillitud paprika salati teha, mis mul üks suur lemmik.

Samamoodi grillituna on valikus olemas ka baklažaan. Väga mugav sel moel kasutada! Sügavkülma valikust leiab ka mitmeid erinevaid hakitud ürte ja maitseköögivilju. Neid kodus sügavkülmas käepärast hoides on toiduvalmistamine eriti lihtne, jääb ära sibula ja küüslaugu hakkimine ja ürte sügavkülmas hoides kaob ära pidev mure, kui värsked ürdid kipuvad eriti talvisel ajal kiirelt riknema. Sügavkülmast võetud ürdisegust tegin seekord lambakarree juurde chimichurri kastme.

Köögiviljades, mida sügavkülmast otsida, tasub veel välja tuua spargli. Väga mõnus on käepärast hoida sügavkülmutatud spargleid. Toiduks valmistades kuumuta neid lihtsalt pannil või sees mõned minutid, lisa soolahelbeid, riivitud parmesani ja sidrunimahla ja mõnus lisand erinevate toitude juurde on loetud minutitega valmis. Hinnatase on värskelt müüdavate sparglitega võrreldes KariaMarketi valiku kasuks.

Lambakarree röstitud paprika salati, chimichurri kastme ja spargliga

Kiire ja lihtne, samas pidusöögi nimetust vääriv kooslus valmib tegelikult üsna kiiresti ja lihtsa vaevaga. Lambaribide marinaadis hoidmiseks arvesta tunnike, kui on kiire, võid ka veerand tunniga juba piisava maitsestuse saada. Liiga kaua ära lambaribisid marinaadis hoia, muidu võib tulemuseks olla hallikaks tõmbunud liha.

Neljale

8 lambaribi, lahti lõigatuna

Peotäis hakitud tüümiani ja/või peterselli

4 küüslauguküünt, hakituna

5 sl oliiviõli

Sidrunmahla ja riivitud sidrunikoort

1 tl Dijoni sinepit

Soola ja pipart

Võid

Chimichurri kaste:

100 g värsket peterselli või ürdisegu (sügavkülmast)

3-4 küüslauguküünt, koorituna ja tükeldatuna

1 tl tšillihelbeid

1 tl jahvatatud vürtsköömneid

0,5 tl soola

3 sl punase veini äädikat

1 dl oliiviõli (vajadusel rohkem)

Grillitud paprika salat:

500 g grillitud paprikat (sügavkülmast, sulatatuna ja tükeldatuna)

3 sl oliiviõli

1-2 sl palsamiveiniäädikat

1 sl vedelat mett

2-3 küüslauguküünt, hakituna

Hakitud tüümiani

paprikate küpsemisel eraldunud mahla

Soola ja pipart

Võiga praetud spargel:

400 g sparglit (sügavkülmast, sulatatuna)

Võid ja oliiviõli

Soolahelbeid

Riivitud parmesani

Sidrunimahla

Sulata lambakarree aeglaselt. Soovitavalt külmkapis, kuhu võid ta eelmisel päeval juba valmis tõsta. Kiired temperatuurimuutused ei mõju liha kvaliteedile hästi. Lambakarree valmistamiseks puhasta esmalt liha kelmetest ja üleliigsest rasvast ja lõika terava kööginoaga liha ribide vahel lahti. Sega kausis tüümian ja/või petersell, küüslauk, oliiviõli, sidrunimahl ja -koor, sinep ning sool ja pipar. Tõsta ribid sinna sisse ja proovi käte abil hõõruda marinaadi võimalikult palju liha sisse. Jäta marineerima. Hea oleks 1-2 tunniks, aga võib ka lühemalt. Pikemalt ei tasu liha marinaadis hoida, siis võib liha hallikaks tõmbuda. Kui tõsta ribid külma marineerima, siis tõsta umbes veerand tundi enne küpsetamist ribid toatemperatuurile.

-

Kuumuta pannil õli ja lisa veidi ka võid. Tõsta lambaribid pannile ja küpseta esmalt ühelt poolt ca 3 minutit, keera siis ümber, võid lisada veel veidi võid ja küpseta ka teiselt poolt 2-3 minutit sõltuvalt kui küpset tulemust soovid. Tõsta siis ribid taldrikule, mis kata kas teise taldriku või fooliumiga. Serveerides lisa ribidele ka pannile jäänud praemahlad, mis on mõnusa maitsega kastmeks.

Chimichurri kastme valmistamiseks töötle sügavkülmutatud ürdisegu koos teiste koostisainetega purustajas ühtlaseks kastmeks. Kui kaste jääb liiga kuiv, lisa täiendavalt õli. Kontrolli maitseid.

Grillitud paprika salati valmistamiseks sega marinaadiained omavahel ning siis tükeldatud paprikatega. Jäta marineeruma paariks tunniks. Paprikad peaksid olema marinaadiga üleni kaetud.

Spargli valmistamiseks kuumuta pannil või ja oliiviõli ning prae sparglit kiirelt mõne minuti jooksul või ja õli segu sees. Maitsesta soolahelveste, riivitud parmesani ja sidrunimahlaga.

KariaMarket

Tähesaju tee 31 ja Kiili tn 19, Tallinn

Jaga
Kommentaarid