Kaheksale
G, M

750 g maasikaid koogi sisse ja 250 g peale
250 g suhkrut + 2 tl vanillsuhkrut
1 sl värskelt pressitud sidrunimahla
13 lehte želatiini (26 g)
600 ml 35% koort

1 Vooderda 20 cm lahtikäiv koogivorm küpsetuspaberiga. Pane želatiinilehed külma vette 10 minutiks paisuma.

2 Püreesta 750 grammi maasikaid koos suhkrute ja sidrunimahlaga. Tõsta 1 supilusikatäis püreed kaunistuse jaoks kõrvale.

3 Pigista paisunud želatiinilehed üleliigsest veest korralikult ja pane väiksesse potti. Lisa 2 supilusikatäit maasikapüreed ja sulata keskmisel kuumusel pidevalt segades, kuni želatiin on täiesti sulanud – ära keema lase! Eemalda želatiinisegu kohe tulelt ja kalla peene joana maasikapüreesse, samal ajal hoogsalt vispliga segades. Nii ei jää želatiin tükki. Sega 2 supilusikatäit želatiiniga maasikapüreed kokku 1 supilusikatäie kaunistuse jaoks mõeldud püreega. Tõsta kõrvale.

4 Nüüd vala ülejäänud maasika-püreele kohe peene joana juurde vahukoor, samal ajal ikka vispliga kiiresti segades, et segu tükki ei tõmbuks. Kalla vormi. Segu paksus peab olema nagu hapukoorel, et saaks peale kaunistuse teha. Kui see tundub vedelam, suska vorm pooleks tunniks külmikusse tahenema, aga valva, et liiga paksuks ei tarretuks.

5 Tilguta kaunistuseks mõeldud maasikapüree teelusika abil koogi pinnale – tee eri suurusega tilkasid ja neerukujukesi. Joonista hambatikuga läbi maasikatilkade, et tekiks sigrimigrimuster. Pane panna cotta külmikusse 8 tunniks tarretuma.

6 Tarretunud koogilt eemalda äär. Pane koogi peale suurem taldrik ja keera hops! ümber. Eemalda koogilt vormi põhi. Nüüd pane peale serveerimisalus ja keera kook jälle hops! ümber. Eemalda abitaldrik koogi pealt ettevaatlikult. Natuke kaunistuspüreed kleepub ilmselt taldrikule, seda saavad lapsed sealt näpuga limpsida. Kuhja koogi keskele ülejäänud 250 grammi maasikaid. Või hoopis tükelda peenelt, sega paari lusikatäie suhkru ja näputäie hakitud mündiga ning paku koogi kõrvale kui maasikasalsat.

Kook kõige kallimale

Vegankook „Sa oled mu mustikas“


6–8-le
T, V, M, L

KOOK:
2 dl nisujahu
1 dl heledat rafineerimata suhkrut
0,3 tl Himaalaja soola
1 tl küpsetuspulbrit
0,5 suurt banaani
50 ml viinamarjaseemneõli
1 suure sidruni koor, 1 sl sidrunimahla
75 ml kaerapiima
1 dl külmutatud mustikaid

KATE:
2 dl kaeravahukoort (Planti vahustatav kaeratõmmis)
2 tl sidrunimahla
suur peotäis mustikaid

Südamekook

1 Kuumuta ahi 190 °C. Määri südamekujuline koogivorm õliga ja raputa üle jahuga. Vajuta banaan kahvliga puruks, lisa sidrunikoor ja -mahl, kaerapiim ja õli ning sega ühtlaseks. Lisa suhkur, sool ning omavahel segatud jahu ja küpsetuspulber. Viimasena sega tainasse mustikad. Kalla segu vormi, tasanda pind ja küpseta umbes 20 minutit. Lase koogil veidi jahtuda, enne kui vormist välja kummutad.
2 Vahusta kaeravahukoor sidrunimahlaga (see on juba magus, suhkrut pole vaja lisada) ja pritsi jahtunud koogile tutsudena peale. Kaunista mustikatega.

Südamekujulised vastlakuklid

12 TK

450-500 g nisujahu

6 g (0,5 pakki) kuivpärmi

0,5 tl Himaalaja soola

100 g heledat roosuhkrut

1 tl vanillisuhkrut

1 sl peedipulbrit

250 ml käesooja täispiima

1 L-suuruses toasoe muna

100 g toasooja võid

Määrimiseks lahtiklopitud muna, kreemiks 3 dl vahukoort + 1 sl suhkrut + 1 tl vanillisuhkrut, pealeraputamiseks tuhksuhkrut

1. Sega kõik kuivained omavahel. Pane jahu alguses 450 grammi. Vala juurde piim ja lahtiklopitud muna. Sega käega ühtlaseks tainaks. Lisa pehme või tükid. Sõtku ja lisa vajadusel veidi jahu. Tainas on alguses väga pehme ja jääb käte külge. Aga pehmemast tainast tulevad pehmemad kuklid! Töötle tainast edasi kergelt jahusel töölaual 5 minutit, kuni tainas muutub elastseks ja enam peaaegu käte külge ei jää (kerkides taina elastsus paraneb veel). Tee tainast pall ja pane kaussi, kata toidukilega ja lase soojas kohas kahekordseks kerkida. See võtab aega tund kuni poolteist.

2. Sõtku tainas kergelt läbi ja jaota 12 tükiks. Siin on hea kasutada kaalu — saad täpselt ühesuurused kuklid, mis küpsevad sama kaua. Vormi tükid kukliteks, tainatüki pealispinda muudkui sõrmedega kukli alla kokku venitades — nii saad sileda pealispinnaga kuklid.

3. Töölaual peopesaga mööda kuklit rullides vormi iga kukkel tilgakujuliseks. Tee kääridega iga tilga paksemasse ossa kuni pooleni sisselõige. Saadud süda säti sile pool ülal küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Vajuta peopesaga süda pisut lapikumaks, muidu kerkib ta ahjus liiga ümaraks. Terita näpuga südame otsa ja aja südametiivad rohkem laiali. Kata köögirätiga ja lase soojas kohas 30-40 minutit kerkida.
4. Kuumuta ahi 190°C. Määri südamed lahtiklopitud munaga ja küpseta ahju keskosas 10-12 minutit. Jahtunud kuklitel lõika pealt kaas ja keeruta vahele suhkrutega vahulelöödud vahukoor. Puista peale tuhksuhkur ja löö hambad nurrudes pehmesse kuklisse.

Südamekujulised vastlakuklid