Hea toidufotograafia saladus: kui tunned kokka, siis saad aru, mis on selle toidu fookus, mida pildile püüda
Kohtusin praeguse aja Eesti olulisima ja parima toidufotograafi Lauri Laanega 2000ndate keskel ajakirja Köök toimetuses, kuhu olin asunud õhina ja lolli peaga kirjutama oma esimesi katsetusi toiduajakirjanduse vallas. Lauri oli samal ajal alustamas oma teekonda toidupiltnikuna ja osutunud selles erakordselt andekaks. Nagu ütleb fotograaf nüüd, siis on toidust piltide tegemine andnud võimaluse seigelda ühes unikaalses, põnevust ja kirge täis maailmas.
Toidufotode tegemine tundub lihtne. Me kõik oleme restoranis või kohvikus riskinud roa jahtumisega, et kadreerida toit parimasse võimalikku fotosse, mida siis maailmale egoistlikult jagada. Kuid selleks, et pilt nõretaks värvist, maitse ja aroom peegelduks sellelt meeltesse ning toit saaks „müüdud“, on vaja palju enamat. On vaja head silma, arusaama toidust pluss häid suhteid nendega, kes selle toidu on valmistanud. Sest kui tunned kokka, siis saad aru, mis on selle toidu fookus, mida pildile püüda.