Toitumine külmal ajal: millise liha söömine soojendab keha kõige enam ja kuidas seda valmistada?
Lihatoidud mõjuvad kehale soojendavalt ja neid soovitatakse eriti külmal ajal süüa. Kõige soojendavama mõjuga meie kehale on lamba-, veise- ja kanaliha — räägime lähemalt, mis moel liha meie keha turgutab ja kuidas seda valmistada.
Punases lihas sisalduv raud imendub meie organismis palju kergemini kui taimedes olev raud. Ja rauda vajame me toiduga igapäevaselt, sest raud seob ja transpordib kehas hapnikku, tugevdab immuunsüsteemi ja osaleb paljude valkude ja ensüümide ehituses ja talitluses. Et kogu lihas sisalduv raud kätte saada, soovitatakse liha süüa pigem õrnalt küpsetatuna. Punase liha rasvhappeline koostis sõltub loomade toidust, soost, vanusest ja lihakeha piirkonnast. Liha üle söömisel saame liiga küllastunud rasvhappeid, mida organism vajab, aga väga väikeses koguses. Eriti vähe küllastunud rasva sisaldab metsloomade liha. Maailma terviseorganisatsiooni (WHO) soovitusel peaks punase liha kogus nädalas jääma 500 g juurde. Kui sööd rohkem kanaliha, siis jaga see vastavalt 300-400 g kanaliha ja 100 g punast liha nädalas.