Süsivesikud on meie tähtsaim energiaallikas. Kui palju ja mis kujul on neid kõige õigem tarbida?
(10)Põhivead kalorite lugemisel
Süsivesikutest saame valdava osa kiudaineid
Kui palju valku süüa on tervislik?
Kuidas arvutada joodava vee kogust?
Energiat saame ka valkudest ja rasvadest, kuid kõige tähtsamaks energiaallikaks on siiski süsivesikud – need peaksid andma poole meile vajalikest kilokaloritest.
Toiduga saadavad süsivesikud võib jagada kiiresti vabanevateks ehk kiireteks ja aeglaselt vabanevateks ehk aeglasteks süsivesikuteks - vastavalt sellele, kui ruttu need organismis vabanevad. Esimeste hulka kuuluvad suhkur ja enamik rafineeritud toiduaineid (nt valgest jahust tooted), milles peaaegu puuduvad seedimise ja ainevahetuse toimimiseks vajalikud muud toitained: kiudained, mitmesugused fütotoitained, vitamiinid, mineraalid. Kiirete süsivesikute tarbimisel tõuseb ka veresuhktu tase kiiresti.