272 lk, Varrak, 33.99

Mahukas ja imeilus šokolaadiraamat šokolaadipoe looja Kristi Lehtise eessõnaga, mis ujutab sind hetkega emotsionaalsesse heaolusse, pole päris tavaline raamat. Endise advokaadina on Lehtis sõnaosav, veenev ja lisaks suurepärane toiduproff, kes on võtnud vaevaks pühendada eraldi peatükid Eesti maiustuste tootmise ajaloole, enda nõukaaja mälestustele ja šokolaadi valmistamise etappidele. Tõeline kommipoe käsiraamat, mis annab täpseid juhised, kuidas valmistada vormi- või plaadikomme, seletab, kuidas moos trühvli sisse saab ja kuidas šokolaadikomme kaunistada. Peent uurimistööd jagub paljudeks õhtuteks, kes süüvida tahavad. Eriti võluvad on kommikreemide retseptid, sest nende paikasättimine pole mingi tavaline kokkamine. Teine pool raamatust on pühendatud kookide ja klassikaliste kondiitritoodete valmistamisele. Need on puhtad, perfektsed ja taevalikult ilusad. Võib-olla pole esialgu nii mõnegi maiuse järeletegemine igaühele jõukohane, kuid pärast head šokolaadikoolitust on juba täiesti reaalne, et šokolaad nakkub ka huvilise ellu hoopis teisel tasemel.

Väge hommikukohvi kõrvale

Koostaja Rain Siemer, 120 lk, 12.99

Üksnes toidust jääb mis tahes söömaajal väheks. Meid saadavad mõtted, inimesed, meeled ... Taskuformaadis raamat on mõeldud tee ja kohvi kõrvale mõttepauside tegemiseks. Autor soovitab just hommikuti häälestada end mõnele sinu enda jaoks olulisele mõttele ja pakub kogumikus terve hunniku neid välja. Tõelised zenmeistrid soovitavad sama – ja ei pea paljuks mõtelda mõne olulise tsitaadi üle ka terve nädala või siis proovida alustuseks mõne järgi ka elada. Väga armas kingitus.

Nauding köögiviljadest

Triin Muiste, 192 lk, 31.99

Triin Muiste köögiviljalembus päädis meie kõigi rõõmuks möödunud aasta lõpus retseptiraamatuks. Selle eesosas on lühike ülevaade köögiviljade kasulikkusest, kus mõni trendikam on ka pikemalt lahti seletatud, näiteks avokaado, lehtkapsas, spargel, rukola, porrulauk. Retseptid on jagatud serveerimise järgi suu-pistetest suppide ja magusate ampsudeni välja. Triin on olnud ka vahva ettevõtmise Viie Köögivilja Väljakutse algataja, et panna end just igapäevases köögiviljade kasutamises proovile eesmärgiga õppida kokkama vähemalt 20 köögivilja tundes. Mõnus ideid täis raamat on siinjuures suureks abiks. Igaks juhuks olgu mainitud, et raamatus on üksjagu roogi ka liha ja kalaga.

Proovi ära: Adžapsandali ehk Gruusia baklažaanihautis lk 144

Lihtsus kokakunstis

Paula Särekanno, 152 lk, 25.99

Paula Särekanno on üks neist paljudest meie seas, kelle on köögiasjadesse süüvima juhatanud vanaema. Ainult nemad oskavad seda teha märkamatul moel ja nii, et saad juba lapsest saati aru, mis tuleb heast ja mis kurjast. Nii on autor pühendanudki oma esimese raamatu vanaemale ja lihtsusele, mida taas ja taas mõistma õppida. Paula retseptivalik on üsna trendikas, aga kõik peab pigem kiiresti või siis lihtsalt valmis saama nii, et maitses poleks järele antud. Raamat õhkab sooja emotsiooni ja vaimustust toidu vastu. Ainuüksi seda sirvides ja fotodesse süüvides tekib tunne, et olengi Paula juurde sööma sattunud või temaga turul kala välja valimas.

Proovi ära: Ahjusupp lk 72