Joogisaate meeskond küll ei varjanud, kust ja mis kavatsustega me saabusime, ent juba enne salvestust saime rõõmsalt kohalikku kitsejuustu, sibulamoosi ja perenaise enda valmistatud potisaia matsutada.

Veine valmistavad Maris ja Mati Kivistik kohalikust toorainest, millest muist kasvabki siinsamas astelpajunõlvadel, kust leiab ka peremehe erilise hoole all olevad viinapuud. Kusjuures just neist viinamarjadest – kokku üheksast erinevast sordist – ja üheksast traditsioonilisest vermutiürdist sündis Uue-Saaluse esimene vermut, mis kannab nime (üllatus-üllatus!) „Vermut nr 9“. Joogi lauale toomine pani kõigil saate osalistel silmad särama, ehkki Keiut tabas kohe ka šokk – aroomis on tunda kardemoni. Nüanss, mille üle Liisa ja Martin samas ainult rõõmustasid.

Nagu paljude heade asjade puhul, on ka selle joogi valmimises olnud oma osa õnnelikul juhusel – nimelt tõmbas Maris endale sommeljeekoolis kunagi esseeteemaks vermuti ning sest peale see teda saatma jäi.

Suurem osa Uue-Saaluse veinidest valmib vanadest tuttavatest nagu vaarikas, rabarber, astelpaju, viimasel ajal palju sõpru võitnud ebaküdoonia ja mitmed muud kohalikud viljad, millega sommeljee ja veinimeister Maris saadab korda tõelisi imesid. Palju rõõmu (ja auhindu!) on toonud aga ka viinamarjavein „Solaris“ – just neist päris hästi tuntud Solarise viinamarjadest.

Ehkki Uue-Saaluse veine saab osta nii nende enda e-poest kui nii mõnestki teisest kauplusest, soovitame veinihuvilistel autole hääled sisse ajada ja sõita kohale, et saada osa nii headest maitsetest, Võrumaa ilust kui pererahva külalislahkusest.

Vaata Uue-Saaluse kohta lähemalt: Uue-Saaluse Veinitalu
Vaata Eesti Veinitee kohta lähemalt:
Eesti Veinitee

Eesti Veiniteel sõitsid ringi Martin Hanson, Liisa Tagel ja Keiu Virro. Küsimuste ja ettepanekutega kirjutage meile aadressile vala@delfi.ee. Jälgige meie tegevusi ka Facebookis ja Instagramis.