Kahekordse Pack d’Ori disainiauhinnaga pärjatud unikaalse Meukowi pantripudeli looja Michel Coste (pildil vasakul) ja tema poeg Philippe Coste ning tütred Marie-Laure Brugerolle ja Céline Viard (pildil paremal)

Just Michel Coste sättis 1993. aastal igat Meukowi pudelit kaunistama musta pantri kujutise, mida võib ka pidada konjakibrändi ülemaailmse tähelennu alguseks. Must panter rõhutab Meukowi konjaki unikaalset identiteeti, milleks on jõud, nõtkus ja elegants. Tänapäeval müüakse Meukowi konjakeid rohkem kui 80 riigis. Suuruselt kuues konjakimaja maailmas on esindatud ka Eestis.

Klassikaline konjak

Piirkonna nõuete järgi valmistatakse kõik konjakid peamiselt „Ugni Blanci“ viinamarjadest. Mainitud viinamarjad pärinevad aga omakorda igast olulisemast Cognaci maakonna alampiirkonnast: Grande Champagne, Petite Champagne, Borderies, Fins Bois, Bons Bois. Just nendest piirkondadest saadud veinidestillaatide ehk eau-de-vie’de (eluvesi) segamisel on võimalik anda konjakitele neid erinevaid maitse- ja aroominüansse, mida hiljem konjakiklaasist avastatakse.

Aga lähme protsessi juurde tagasi. Kui vein on valmis, siis destilleeritakse virre reeglite kohaselt kaks korda klassikalises padadestillaatoris, nii nagu seda tehakse Cognacis juba alates 17. sajandist. Seda tehakse lisaks parima konjaki kvaliteedi saamiseks ka ühele põnevale legendile toetudes. Nimelt olla tundmatu Prantsusmaa rüütel näinud und, kus vanakurat ähvardanud rüütli keha kaks korda läbi keeta, et sealt kätte saada rüütli hing. Nii sündinud ka idee destilleerida veini kaks korda, et välja tuua viinamarja terroir ja kogu joogi tõeline olemus ehk hing.

Destilleerimisest tulnud eau-de-vie veedab oma aega edasi erinevates Prantsuse tammevaatides: mõni konjak vähem, mõni rohkem. VS-märgisega konjakid vaid kaks aastat, XO-klassi konjakid vähemalt kümme aastat. Vanimad Meukowi konjakid, millest segatakse kokku vaid väga erilisi jooke, võivad olla ka kuni 100-aastased. Nagu juba öeldud, igas konjakipudelis on aastakümneid, kui mitte aastasadu ajalugu. Kahju, et nad meile sellest kõigest inimkeeli rääkida ei oska.

Pehmed maitsed

Pika ajalooga Prantsuse veinimaja võib ühelt poolt küll traditsioonides kinni olla, kuid kanda endas sama palju innovaatilisust ja tulevikuvaadet.

Alates 2007. aastast on Meukowi konjakimaja stiili kujundamine usaldatud noore Anne Sarteaux’ kätte. Konjakimaja cellar master’i või master blender’i ametikoha naisterahvale usaldamine on veel praegugi Prantsusmaal pigem erand, mis muudab Meukowi ka selles vallas oluliseks suunanäitajaks.

Meukowi konjakimaja ise on viimase üle ülimalt uhke ja rahul. Bordeaux’ ülikoolis önoloogiat ehk veiniteadust õppinud Sarteaux’ loodud konjakid on stiililt mahedad ja meeldivalt puuviljased.

„Neil imelistel momentidel, kui tekib uus idee, mis meelte puudutuse kaudu tekitab omakorda emotsioone, pole ma enam kindel, kas teen oma tööd või annan järele kirele,“ on Meukowi cellar master oma töö kohta öelnud.

Valikus midagi igale maitsele

Meukowi konjakimaja pika ja kireva ajaloo jooksul on sündinud väga suur hulk erinevaid jooke ja uute konjakimaitsete turule tutvustamine käib pidevalt. Traditsioonide kohaselt on valikus Meukowi käekirjaga VS-, VSOP- ja XO-klassi konjakid, samuti erinevad vanemate aastate vintage’id ja eriti vanadest väärtkonjakitest kokku segatud rariteedid. Ei puudu ka klassikaline kohviliköör, vaniljenootidega pehmem jook ja konjakid kokteilide valmistamiseks. NB! Erinevalt laialt levinud arvamusest sobib konjak ideaalselt ka kokteilidesse, sest muidu ei oleks sündinud selliseid segud nagu Old Fashion või Sidecar.

Meukow sobib kingikotti

Eksklusiivsemates kauplustes, sealhulgas Finewine Vein & Gurmee poes, on saadaval mitmeid esinduslikumatest Meukowi konjakitest ja klaasidest koosnevaid kinkekomplekte, mis sobivad ideaalselt iga nõudliku sõbra või pereliikme kingikotti. Juba tuttavatele konjakitele lisaks jõuab detsembris esimest korda Eesti turule ka Meukowi Wildberry liköör. Vaarikate, põldmarjade ja leedriõitega konjakiliköör on sobilik nii puhtalt tarbimiseks kui ka kokteilides kasutamiseks ja joomiseks koos mulliveega.

Tähelepanu! Tegemist on alkoholiga. Alkohol võib kahjustada teie tervist.

Jaga
Kommentaarid