Maitsegurmaanide lemmik: 12 nippi, mida teha misoga
Jaapani köögist pärit miso on vürtsikas fermenteeritud sojaubadest, soolast, veest ja teraviljast (tavaliselt oder või riis) valmistatud pasta, mida kasutatakse paljude toitude maitsestamiseks. Seega sisaldab miso küll gluteeni, kuid kääritamine teeb kastme maitsegurmaanide jaoks väga põnevaks.
Valgurikas, toitainerikas ja tugevalt umamine misopasta on sojakastme kõrval üks olulisemaid Jaapani köögi alustalasid. Misot kulub supi, marinaadide ja kastmete sisse. Misopastasid on erinevaid ja neid liigitatakse tavaliselt värvi järgi: punane, keskmine ja valge miso. Miso maitse, värv ja ka tekstuur varieeruvad erinevate Jaapani piirkondade kaupa. Levinumad on valge miso (shiro miso) ja punane miso (aka miso) ning segatud miso (awase miso). Valgel misol on elevandiluuvärvi või hästi helepruun värvus, õrn maitse ja magus maitse. Punane miso on tumepruun ja rikkaliku tugevalt soolase ja umamise maitsega.