Kokka nagu meisterkokk! Proovi „MasterChef Eesti“ kolmanda saate võitnud burgerit ja kalasuppi
(8)„MasterChef Eesti“ kolmandas osas võistlesid osalejad parima burgeri ja lõhefileest roa valmistamises. Neid roogasid on sul nüüd võimalik ka kodus ise proovida.
Laupäevane saade oli ühtlasi esimene, kus 12 parima hulka jõudnud amatöörkokkadel tuli omavahel võistlusolukorras mõõtu võtta ning valmistada kaks rooga, mis olid ette antud kohtunike poolt.
Esmalt tuli võistlejatel kokku panna üks isuäratav burger. Saate parimaks burgerimeistriks osutus Jana, kes valmistas kohtunikele veiselihaburgeri Gorgonzola juustu ja karamelliseeritud sibulaga.
Veiselihaburger Gorgonzola juustu ja karamelliseeritud sibulaga
300g veisehakkliha
3 suuremat valget sibulat
umbes 50 g Gorgonzola juustu
1 brioche-kukkel
tüümiani
1. Esmalt valmista karamelliseeritud sibul. Lõika puhastatud mugulsibul keskelt pooleks ja viiluta ära, prae sibulat keskmisel kuumusel supilusikatäie võiga, kuni sibulad on hästi pehmed (40 minutit). Tüümianilehed ja sool lisa poole peal sibulatele juurde.
2. Valmista 150 g lihapihv, sool läheb pihvi peale täpselt enne praadimist. Aja esmalt pannil õli kuumaks ja prae siis pihvi mõlemalt poolt 5 minutit, et küpsusaste oleks medium.
3. Gorgonzolast vormi küpsetuslehel ümmargune ketas (x2), arvesta 25 g juustu umbes ühe pihvi jaoks. Kui keerad burgerit, et küpsetada seda teiselt poolt, siis küpsetatud poolele tõsta juustuketas peale. Viimasel paaril minutil võid panni katta kaanega, et juust sulaks kenasti ära.
4. Burgerikukkel rösti pannil kerge võiga. Lao kuklile sibul, siis pihv koos juustuga ja viimaks säti peale teine pool kuklist.
Teise ülesandena tuli võistlejatel oma oskused proovile panna maitsva kalaroa valmistamisel ning selleks oli ette antud lõhefilee.
Parima kalaroa valmistas köögis Marko, kelle käe all sündis Tom Yumi stiilis aasiapärane lõhefileesupp porrulauguga, mis viis keele alla kõigil kohtunikel.
Tom Yumi stiilis aasiapärane lõhefileesupp porrulauguga
Porrulauku
Kalapuljongit (varsseller, sidrunhein, küüslaugu küüned, porgand, petersellivarred, sibul, porgand, lõhe kasutamata osa v.a filee, mis üle jäi)
100 g lõhefileed
25 g tomatipastat
75 g kookospiima
8 g Habanero tšillit
10 g ingverit
1 riivitud laimikoort
25 g laimimahla
6 kirsstomatit
koriandrit, võid, soola
1. Pane kergelt soolatud kolm enam-vähem võrdse suurusega lõhefilee tükki 15–20 minutiks laimi-ingverimarinaadi maitsestuma. Pigem ole maitsestamisega tagasihoidlik. Kerge soolasus peaks siiski jääma, ülejäänud maitsed balansseerib supileem.
2. Pane kalajäägid veega keema. Lisa 1–2 sibulat, sidrunhein, 2–3 küüslauguküünt, 3–4 sellerivart, 1–2 keskmist porgandit, peoga peterselli või tillivarsi. Keeda tasasel tulel 40 minutit kuni üks tund. Soovi korral lisa pisut soola, aga pigem hoia leem magedam.
3. Lõika porru pooleks ja loputa, haki väikesteks tükkideks ja hauta võis.
4. Prae tomatipasta pannil läbi, lisa läbi peene sõela kurnatud puljong, kookoskoor ning peeneks hakitud tšilli ja riivitud ingver. Keeda mõni minut ja serveeri kaussidesse.
5. Küpseta kuumal pannil mõlemalt poolt kergelt läbi (20–30 sekundit) lõhefilee tükid. Pane need kohe kuuma supileeme sisse kaussi järelküpsema.
6. Serveerimine: taldriku põhja tõstsid leeme, selle keskele säti porru ja supi tahkem osa, sinna saad laotada fileetükid. Kaunist kirsstomatite ja koriandriga. Koriandrit võib lisada ka leeme sisse.