KUULA SAADET | „Vala välja!“ sõidab ikka Eesti Veiniteel. Teine peatus: Habaja Viinavabrik
(6)Tallinnast lõuna suunas põrutades jääb üsna kohe – täpsemalt Kose kandis – ette end vanasse Habaja viinavabrikusse sisse seadnud veinimaja. Veinitootmist alustati siin rabarberist, sest eluasemeks saanud viinaköögi tagaaias vohavat maltsa oli vaja kuidagi kontrolli alla saada.
Habajal tegutsevad endine ajakirjanik Villy Paimets ja fotograaf Julia-Maria Lina, kes avastasid, et rabarberist veini tootmine tuleb neil vägagi kenasti välja ning hakkasid peagi katsetama muude põnevate koduste toorainetega nagu õunad, maasikad, angervaks ja isegi nõges. Kuulsaks sai Habaja aga kindlasti oma traditsioonilistel meetoditel valmistatud vahuste veinidega, mis otsivad kohta vaikselt ehk isegi orgaaniliste või biodünaamiliste jookide riiulil. Kindlat Habaja käekirja, maitsekombinatsioon ja elamust pakuvad aga kõik nende veinimaja joogid.
Villy kommenteerib, et veini toodetakse siin eelkõige enda maitse-eelistusi arvestades ja nii hästi kui osatakse. Kellegi abi pole Habaja oma väiketootmise sisseseadmisel kaasanud, toimetatakse ise pidevalt õppides, arenedes ja kasvades. Tundub, et nii Habajale just sobib, sest aasta-aastalt lähevad veinid arenenumaks, keerulisemaks ja elegantsemaks.
Kui veinitootmine juba vaikselt ja edukalt Habajal tiksus, pandi aeda üles ka pitsaahi, avati välibaar ja hakati talvisel ajal tiigipinda uisuväljakuks siluma. Lisaks veinile valmistatakse siin ka limonaadi ja eau de vie’d. Nüüdseks saab nädalavahetustel lisaks umbes kuuele oma maja joogile mekkida suurepärast pitsat, väga maitsvat fish’n’chipsi ja hea talveilmaga uisutada pokaal ning pitsaviil käes ära õhtusse.
Veinitee kohta loe lähemalt: www.veinitee.com
Habaja tegemistega tutvu siin: www.habaja.ee
Eesti Veiniteel sõitsid ringi Martin Hanson ja Keiu Virro. Küsimuste ja ettepanekutega kirjutage meile aadressile vala@delfi.ee. Jälgige meie tegevusi ka Facebookis ja Instagramis.
Kuula järjekordset joogisaate „Vala välja!“ lindistust siit: