Eesti sai kutse võistelda maailma hinnatuima kokandusvõistluse finaalis
(9)Eile avalikustati Prantsusmaal Lyonis tippkokkade võistluse Bocuse d ́Or finaalis osalevate maade nimekiri. Eesti jäi küll Euroopa voorust napilt välja ja finaali pääsemiseks 15 punkti ei kogutud. Kuid sellegipoolest pälvis Eesti täna auväärse koha finaalis ja võistleb 2023. aasta jaanuaris Lyonis, mil toimub Bocuse d ́Or Grande Finale.
Bocuse d ́Or Eesti president Dimitri Demjanov: „See on fantastiline uudis! Oleme selle üle äärmiselt uhked – see on parim kiiduavaldus Eesti gastronoomiale. Kutse finaali ei ole tunnustus ainult meie kokkadele, vaid ka toidutootjatele, põllumeestele, väiketalunikele ja turismiedendajatele. Tänu sellele kuulsale kokakunsti võistlusele saame maailmale näidata enda parimat – tõsta esile meie parimad tooted, maitsed ja tehnoloogiad.“
Bocuse d'Or konkursi peadirektor Florent Suplisson: „Bocuse d'Or on avatud uutele ja põnevatele avastustele toidukultuuri vallas. Eesti on avaldanud meile alati muljet oma erilise kaasaegse gastronoomiaga, mis ammutab inspiratsiooni traditsioonilistest teadmistest ja oskustest.“
Demjanovi eestvedamisel on Eesti olnud Bocuse d'Or konkursil esindatud aastast 2007. Edu on saatnud Eesti delegatsiooni kõikidel järgnevatel aastatel, mil meeskond on saanud tutvustada kogu maailmale meie toidukultuuri eripärasid.
Grande Finale on kokandusmaailmas erakordne sündmus, mis toob kokku oma põlvkonna andekamad meisterkokad ja paneb võistlusele kaasa elama tuhandeid väliskülalisi. Suur finaal toimub iga kahe aasta järel Lyonis. Kontinentaalsed voorud toimuvad aga iga-aastaselt erinevates hoolikalt valitud riikides.
Pärast aastatepikkust tööd õnnestus ka Eestil edukalt korraldada seda unikaalset võistlust Tallinnas 2020. aasta oktoobris.