Riesling on ka äärmiselt terroir’i-tundlik mari, peegeldades väga kohta, kus kasvab. Nii on Saksamaal Moseli ja Austraalias Barossa Valley’s kasvanud Rieslingu marjast veinid äärmiselt erinevad, samuti need, mis pärinevad Austras Wachaust või Prantsusmaal Alsacest.

Näide sellest, kuidas "moos" kommi sisse saab.

Viinamarja esmamainimise au ulatub ilmselt 1402. aastasse, kus Wormsi linnas Saksamaal mainiti marja nimega Rüssling. Worms on muus osas kuulus hoopis tänu sellele, et sealt kandis on pärit Liebfraumilch. Tänaseks on Riesling võtnud sisse aukoha heledate viinamarjade pedestaalil.

Maailmas kasvatatakse Rieslingut umbes 50 000 hektaril, mis paigutab ühe maailma vanima iseristunud sordi 20. enim kasvatatud viinamarjaks maailmas. Samas peetakse Rieslingut heledate marjade esikolmiku kindlaks liikmeks ühes Chardonnay ja Sauvignon Blanciga.

Saksamaal kasvatatakse marja 24 000 hektaril, Prantsusmaal Alsaces kasvab seda marja näiteks 3500 hektaril. Samuti kasvab Riesling Austrias, Sloveenias, Serbias, Tšehhis, Slovakkias, Luxembourgis, Itaalias, Austraalias, Uus-Meremaal, Kanadas, Lõuna-Aafrika Vabariigis, Hiinas, Ukrainas, USAs ja mujalgi.

Need on vaid mõned lühikesed märkmed marja kohta, millest juttu jagub. Nii et kuulake aga saadet!

Riesling veinide valik saates proovimiseks. Suurepärane läbilõige marja võimekusest.

Väike spikker ka veinide kohta, mida saates (Teie eest!) proovisime:

  1. Riesling „Terra Montosa“ 2018, Georg Breuer, Rheingau, Saksamaa, Bestwine (https://www.bestwine.ee/et/a/terra-montosa-riesling-1)

  2. Riesling, 2021, Chateau Ste.Michelle, Columbia Valley, USA, Liviko (https://nautimus.ee/toode/chateau-ste-michelle-riesling-columbia-valley/)

  3. Riesling „Le Dragon“ 2017, Josmeyer, Alsace, Prantsusmaa, Vinorama (https://www.domaine-josmeyer.com/gammes/riesling-le-dragon-2/?gamme=vins-de-terroir)

  4. Riesling „Schütt“ Smaragd, 2014, Weingut Knoll, Wachau, Austria, Brillare OÜ (https://www.vinea-wachau.at/en/mywachau/companies/company-details/myw_company/weingut-knoll)

  5. Riesling, 2018, Schloss Saarstein, Mosel, Saksamaa, Liviko (https://nautimus.ee/toode/weingut-schloss-saarstein-riesling/)

Saadet juhtisid seekord Martin Hanson ja Keiu Virro. Küsimuste ja ettepanekutega kirjutage meile aadressile vala@delfi.ee. Jälgige meie tegevusi ka Facebookis ja Instagramis.

Kuula järjekordset joogisaate „Vala välja!“ lindistust siit:

1x
00:00