KUULA | Uma Mekk toob kokku Võrumaa parimad maitsed
Legendaarne Mooska Suitsusauna talu perenaine Eda Veeroja ütleb Uma Mekk laada kohta, et Võrumaa toitude maitseid saab ikka kõige paremini tunnetada ja tunda just Võrumaal. Selleks sobib kõige paremini just laadamelu, kus toidupakkujate rohkus koos lõõtsapilli muusikaga loob kordumatu meeleolu.
Võrumaa peidab endas unikaalseid toite, nagu näiteks sõir, mille valmistamine on kaitstud geograafilise tähisega või UNESCO vaimse pärandi loetellu kuuluv Võrumaa suitsusaunatava, kus valmistatakse esiemade retsepti järgi suitsuliha.
8. oktoobril toimub Uma Mekk nime all juba 13. suurlaat, mille fookus on just Võrumaa maitsetel ja toitudel. Muu hulgas on laadal esindatud ka Metsavenna Meierei piimatooted, eelkõige just nende kuulsad juustud. Peremees Meelis Mõttus lubas pakkuda laadal ehtsat raclette.
Kuid võrukate tegemised ei piirdu ainult laada, erinevate õpitubade ja parima toiduvalmistaja valimisega. 7.-16. oktoobrini toimub Võrumaa kohvikute ja restoranide nädal, kus 10 toidukohta pakub Võrumaa põnevaid maitseid.
Võrumaa Talupidajate Liidu tegevjuht ja UMA MEKK kaubamärgi eestvedaja Marika Parv räägib Eesti toidu kuu saates, milliseid toite tunnustatakse UMA MEKK märgiga. Veel saab kuulda eelmisel aastal Parima Mahetootja ja Mahetoote auhinna laadal saanud Meelis Mõttuselt, millise unikaalse juustutootega tahavad nad minna Pariisi messile.
Üritust rahastab PRIA Meede 16.4 „Lühikesed Tarneahelad“.