Kariloomad, kelle elamistingimused pole olnud alati kiita, haigestuvad sageli bakteriaalsetesse infektsioonidesse ja nakkuse leviku ennetamiseks tuleb ravida kogu karja. Teatud aeg pärast ravi lõppu pole nt piim või munad ja liha inimtoiduks kasutuskõlblikud. Seda kõike ka kontrollitakse.

Ka taimed võivad saastuda antibiootikumi-jääkidega, kuna paljudes riikides kasutatakse puhastatud reovett kultuuride kastmiseks. Kahjuks ei suuda puhastid kõrvaldada ravimijääke ja mitte-resistentseid baktereid.

Euroopa Liidus on keelatud kasutada loomade raviks kõiki olemasolevaid antibiootikume, sest mõned on „reserveeritud“ ainult inimeste raviks, juhuks kui inimene on muutunud ikkagi resistentseks. Keeruline on toiduainete kvaliteeti jälgida riikides või nende toodetes, kus pole nii karme seadusi kehtestatud, või nende täitmine on inimeste puuduliku teadlikkuse tõttu vähene. Võimalusel vali antibiootikumivabalt või orgaaniliselt kasvatatud loomsed toidu-ained.

Loe hiljem
Jaga
Kommentaarid