Kvaliteetne tooraine on õnnestumise alus

Kohupiimakookide õnnestumise saladus peitub lisaks edasiantud tarkustele ka kvaliteetses tooraines.

Eriti just põhikomponendis – kohupiimas. Küpsetamiseks on ideaalne Alma traditsiooniline kohupiim, mille parajalt sõmer ja mõnusalt teraline tekstuur annab täpselt selle õige mahlase tulemuse nagu lapsepõlvest mäletad. Tavapäraselt kasutatakse kohupiimakoogis vanilli või rosinatega traditsioonilist kohupiima, kuid ka Alma koorene ja lahja traditsiooniline kohupiim on heaks valikuks. Viimast eriti siis, kui soovid küpsetise suhkrukogust pigem madalana hoida. Alma traditsiooniline kohupiim on ka väga hea valguallikas. Sõltuvalt tootest jääb valgusisaldus 16-18% juurde. See tähendab, et juba 100 g kohupiima katab lausa 20-25% täiskasvanud inimese päevasest toiduvalgu vajadusest.

Võta koostisosad aegsasti külmikust välja

Kui tead, et koogitegu seisab ees, tõsta koostisosad aegsasti külmikust välja. Kohupiima tuleb sageli segada munaga ning mõlemad koostisosad on toasoojad, segunevad nad märksa kergemini ja tulemus saab kohevam ning ühtlasem. Lisaks võivad külmad koostisosad tükki minna ning nende segamine on aeganõudvam ja keerukam. Kiirkorras saad mune toasoojaks ka nii, et asetad nad paarikümneks sekundiks kuuma vette!

Olenevalt põhjast – eelküpseta!

Traditsioonilise kohupiima mahlasus tähendab ühtlasi, et tegemist on üsna niiske koostisosaga. Kui soovid küpsetada liiva- või muretaigna põhjaga kooki, tuleks põhi kindlasti eelküpsetada. Sellisel viisil säilib peale kohupiimatäidise- või katte lisamist põhja krõbedus ja tulemuseks ei ole vettinud põhjaga kook. Ideaalse kohupiimakoogi võrrandisse kuuluvadki just krõbe põhi ja pehme kohupiimane sisu.

Vannita oma kohupiimakooki

Kohupiimakoogi pinnale küpsetamise ajal tekkivad praod on üks levinumaid murekohti, millega maadlevad isegi kogenud koogimeistrid. Praod tekivad, kui koogil on ahjus liialt kõrge temperatuuri tõttu kuiv olla. Selle mure lahendab veevann! Vannitamiseks sobib näiteks veidi laiem ja sügavam ahjuvorm. Koogivorm ei pea täies ulatuses vee sees olema. Piisab juba veidikesest, et niiskust oleks ahjus rohkem ning kook ei praguneks. Samuti pea meeles, et pragude vältimiseks tuleks kohupiimakooki küpsetada pigem madalama temperatuuri juures, aga kauem – nii küpseb see ühtlasemalt.

Valmis kook peab võdisema

Kookide puhul oleme ikka harjunud noaotsaga sisse suskama ja vaatama, kas nuga jääb puhas – see on tavaliselt märk sellest, et kook on valmis. Kohupiimakookide puhul tasub aga silmas pidada, et valmis kook peab keskelt veel õrnalt võdisema. See on täpselt õige hetk kohupiimakoogi ahjust välja võtmiseks, sest siis valmib kook selle sisemuses peituva kuumuse toel järelküpsemise käigus ning tulemus saab mõnusalt mahlane. Pea meeles, et see käib just kookide kohta, millel on peal rikkalik kohupiimakate!

Väldi temperatuurišokki

Kohupiimakook on delikaatne tegelane ja suur temperatuurišokk võib talle mornid praod peale tekitada. Seetõttu jahuta kooki aeglaselt ja sujuvate temperatuurimuudatustega. Kui kook on valmis, lülita ahi välja, kuid ära tõmba ahjuust kohe avali. Lase koogil umbes 10 minutit kinnise uksega ahjus olla. Seejärel ava ust veidi ja aseta ahjuukse vahele pajakinnas või rulli keeratud käterätt ning lase koogil sel viisil koos ahjuga aeglaselt toatemperatuurini jahtuda.

Kohupiim õpetab kannatlikkust

Lõhnad, mis ahjust küpsetamise ajal tuppa voogavad tekitavad mõistagi vastupandamatu soovi kohe peale ahju välja lülitamist omale koogist üks mehine tükk lõigata. Kuid kohupiimakook tahab kannatlikust, et oma kõige paremat külge näidata. Lase koogil jahtuda, kui mitte toatemperatuurini, siis vähemasti tubli pool tundi peale ahju välja lülitamist. Kõige paremini maitseb kook aga täiesti jahtunult või isegi järgmisel päeval. Siis saad sellest ka kõige puhtamalt ilusamad tükid lõigata.

Jaga
Kommentaarid