Suurte ja väikeste maiasmokkade lemmik: kohupiima-küpsisetort mustikatega
Küpsisetort on nobedalt valmiv pidupäevalaudade klassik, mille valmistamisega saab hakkama igaüks. Boonuseks võimaldab see küpsistest valmiv hõrgutis koka fantaasial kõrgelt lennata. Kasvõi nii kõrgelt, et küpsiste vahel maanduvad pehmed kooreiirised ja rohkelt Alma traditsioonilist kohupiima.
Küpsisetort võib olla paari koostisosaga lihtne magusroog või ka keerulisem kokandusime. Kuid üks on kindel – selle valmistamisel tuleb juhinduda enda fantaasiast ja maitsest. Hea küpsisetordi ainus salanipp on see eelmisel päeval valmis teha ning üle öö külmikus hoida. Just siis on tulemus suurepäraselt mahlane ja hõrk.
Kokaraamatute autor Lia Virkus soovitab küpsisetorti valmistada rohke kohupiimaga. Tema retseptis annab küpsisetordile eriti mõnusat mahlasust Alma traditsiooniline kohupiim, huvitava nüansi lisavad kooreiirised ning natuke suvepikenduse tunnet saad tordile anda mustikatega.
Kogusest tuleb 10 koogitükki.
Vaja läheb
3 pakki (à 165 g) neljakandilisi küpsiseid
150 g kultuurmustikaid
150 g pehmeid kooreiiriseid
4 dl Alma vahukoort
500 g Alma traditsioonilist vanilli kohupiima
Kaunistuseks
2 dl Alma vahukoort
300 g Alma traditsioonilist vanilli kohupiima
1 tl vanillisuhkrut
paar peotäit kultuurmustikaid
väikseid beseesid
Valmistamine
Vooderda 24 cm läbimõõduga lahtikäiv koogivorm seest küpsetuspaberiga. Murenda küpsised näppude vahel tükkideks, tükelda iirised kolmeks. Vahusta koor, lisa kohupiim ja sega hulka. Lisa kohupiimavahule küpsised ja iirised ning sega läbi. Sega ettevaatlikult hulka ka mustikad. Tõsta segu vormi ja silu pealt ühtlaseks. Tõsta 4 tunniks kuni üle öö külma. Kummuta tort vahetult enne serveerimist tordialusele. Vahusta vahukoor vanillisuhkruga, lisa kohupiim. Kata tort pealt kohupiimavahuga, kaunista mustikate ja beseedega. Soovi korral ka söödavate õitega.
Retsepti autor: Lia Virkus.