Eesti toit ruulib! Eesti toidu kuul avavad oma uksed triiphooned ja mõisad, talumuuseumid, kohvikud ja turud, sügislaadad ja festivalid risti ja põiki üle Eesti
(6)Eesti toidu kuu teeb aplausi eestimaisele toidule ja inimestele, kelle kaudu toit meie lauale jõuab. Selle aasta Eesti toidupiirkonnaks kuulutati Järvamaa, mille piirid ulatuvad Vargamäelt Põltsamaani, Tapalt Vändrani, kohalik toit kasvab ja valmib Paides ja Türil, Imaveres ja Järva-Jaanis. Ja just seetõttu peetakse täna Eesti toidu kuu avamispidu just Järvamaal Põhjaka mõisas.
Eesti toidu kuu ürituste eesmärk on tähtsustada kohalikku toitu, tõsta toidukultuur tähelepanu keskpunkti ning väärtustada tööd ja inimesi, kelle kaudu toit meie lauale jõuab. Eesti toidu kuud tähistakse 2015. aastast, kuid alates 2016. aastast valib Maaeluministeerium Eesti toidupiirkonna, et juhtida tähelepanu kohalikule toidukultuurile. Sel aastal kuulub tiitel Järvamaale.
Avaüritus peetakse küll Järvamaal, kuid toidule pühendatud sündmusi korraldatakse terve septembri jooksul üle Eesti – nii toidufestivale, laatasid, mitmesuguseid konverentse kui ka töötubasid. Tunnustusüritused saavad alguse septembri esimesel päeval Hiiumaal üritusega „Vananaiste suvi“. Sealt edasi liigub sündmuste sari Tallinna Kohvi Festivalile ja talutoidu laadale „Maa tuleb linna“ Põhjala Tehases. Avatud triiphoonete päeval saab külastada mõisasid, triiphooneid, aedu, restoran ja kodukohvikuid. Huvilisi ootavad risti ja põiki üle Eesti talud ja tallid, meefestival ja Sibulatee. Kogu toidukuu programmiga saab tutvuda Eesti toidu veebilehel.
Vaata ka päris esimese Eesti toidu kuu avaüritust: