KUULA SAADET | Avatud triiphoonete ja aedade päev lummab külastajaid
17 omanäolist paika Põhja-Eestis avab oma uksed külastajatele juba 4. septembril, et tutvustada unikaalseid ja põnevaid aedasid, terrasse, triiphooneid, restorane ja kodukohvikuid.
Korraldajate sõnul inspireerib Avatud triiphoonete ja aedade päeva korraldama just armastus Põhja-Eesti toidu ja maitsete vastu. Aru Mõis perenaine ja veinimeister Katrin Kull märkis, et sündmusega haaratud territoorium on üsna suur. „Põhja-Eesti toidu piirkond ulatub Harju maakonnast Kundani ja Väike-Maarjast kuni Põhjarannikuni,“ selgitas ta. „Toiduvõrgustiku inimesed on ka varasemalt nautinud kohvi ja koogi hetki triiphoonetes ja võin julgesti soovitada, neid paiku võib külastada.“
Sagadi mõisa peakokk Maren Rits ütles, et kui eelmine aasta oli Põhja-Eesti maitsete aasta, siis tegid nad tublit uurimustööd, et teada saada, millised toidud on olnud ajalooliselt põhikomponendid. „Meilegi üllatuslikult selgus, et piirkondlik toit on baseerunud neljale alustalale: kartul, oder, kala ja viin,“ loetles Rits. „Viin kuulub nimekirja seetõttu, et ajalooliselt on Põhja-Eestis olnud palju viinakööke.“
Kuula Eesti toidu kuu podcastis, millised unikaalsed paigad avavad oma uksed külastajatele üheks päevaks. Saates räägivad Aru Mõis perenaine ja veinimeister Katrin Kull ja Sagadi mõisa peakokk Maren Rits.