1| KIRST VÕI SAHTLITEGA KAPP

Sellest, kuhu plaanid sügavkülmiku panna, sõltub, kas osta vertikaalne ehk sahtlitega külmik või klassikaline kirst. Vertikaalse sügavkülma eeliseks on eraldatud riiulid, millele saad mugavamalt sorteerida marjad, ürdid, köögiviljad, lihatooted jm. Uuematel kirstudel on samuti olemas lahtrid ja korvid, millega saad tooteid üksteisest eraldada.

2| KÜLMATEHNIKA TAHAB TOATEMPERATUURI!

Kõik köögimasinad töötavad temperatuuril vähemalt +10 kraadi juures, iga kraad allapoole hakkab masinate töövõimsust ja eluiga lühendama, seega ei tohi külmikut planeerida kütmata garaaži, rõdule või keldrisse. Kui selline soov siiski on, tuleb otsida külmik, mis ongi mõeldud spetsiaalselt õues kasutamiseks. Ka kõva kuumust külmikud ei kannata, nii et väldi kindlasti radiaatorite või pliidi lähedust ja igal juhul otsest päikesevalgust.

Sügavkülmik on töös kogu aeg ja puhkeaega ehk energiasäästurežiimi sel pole.

3| KUI SUURT KÜLMIKUT LÄHEB VAJA?

Kirstud jäävad vahemikku 100–600 liitrit. Keskmine kodutarbija saab kenasti hakkama 200–250 l mahutavusega sügavkülmakirstuga. Möödunud aastal saavutasid suure populaarsuse ka väikesed, sajaliitrised kirstud, mis sobivad hästi kitsamates tingimustes majandamiseks.

Sahtlitega sügavkülmikute hulgast on valida nii tavakõrguses 160–230-liitrise mahutavusega kui väikeseid köögitasapinna alla mahtuvaid kahe-kolme sahtliga sügavkülmikuid. Kui on aga plaan oma suvine aiasaak külmutada suuremas mahus, tuleks valik teha pigem tavamõõtu külmikute suuruste sügavkülmikute seast – neis on riiuleid märksa rohkem, eri mõõdus ja kallimatel mudelitel saab eri riiulitele määrata eraldi temperatuuri.

4| ENERGIATÄHIS

Uue energiamärgistuste süsteemiga, mis sellest aastast kehtima hakkas, on enamik sügavkülmikuid märgistatud peamiselt E- ja F-, mõni üksik ka D-tähisega. Nõrgema energiaklassiga sügavkülmiku voolutarve on suurem, aga letihind tõenäoliselt väiksem. Siis tulebki kliendil endal otsustada, kas tema jaoks on otstarbekam korraga välja käia väiksem summa ja maksta pärast rohkem elektri eest või tasuda külmiku eest pisut rohkem ja hoida elektri arvelt hiljem kokku. Arvestada tuleb, et sügavkülmik on töös kogu aeg ja puhkeaega ehk energia-säästurežiimi pole. 400-liitrine kirst võtab aastas näiteks üle 300 kWh.

5| SULATAMINE VÕI ISESULATUS

Sügavkülm peab olema jäävaba, et oma temperatuuri säilitada, mootor saaks tööd teha normaalselt ja lisakoormuseta ning et toiduained säiliksid ettenähtud aja. Uutel mudelitel on ise-sulatussüsteem No Frost juba sisse ehitatud. Kui seda funktsiooni ei ole, tuleb omanikul vähemalt kord aastas sügavkülm täiesti tühjaks teha. Hea on sulatada külmal talvepäeval, mil saad pooleks päevaks kuni päevaks asjad tõsta õue, rõdule – kui sul on see võimalus. Kord aastas puhastust soovitatakse tegelikult ka No Frosti süsteemiga külmikutele.

Kuidas valida sügavkülmikut? See sõltub sellest, mida ja kui palju sa seal  hoiustada soovid ning kuhu oled plaaninud külmiku panna.

6| LISAFUNKTSIOONID

Kui otsid sügavkülmikut köögis kasutamiseks, jälgi mootori müra-klassi. Uuemad mootorid on vaiksemad, vanemad teevad lärmi rohkem ja võivad köögis üpris tüütuks osutuda. Üldiselt on mugav pidada eraldi-seisvat suuremat sügavkülmikut -näiteks köetavas keldris, mis on -paljudel olemas.

Sisevalgustus teeb külmiku kasutamise väga mugavamaks. Kui külmik on pimedas garaažis ja sisevalgustust pole, on kirstu põhjast väga eba-mugav moosikarpi välja otsida. Peenematel masinatel on sisse ehitatud LED-valgustid.

Vanades külmikutes juhtus sageli, et toidule tuli juurde ebameeldiv jääkapi maitse või kleepus jäätise külge kaks riiulit allapoole pistetud tomatikastme lõhn. Tänapäeva sügav-külmikutes aitab lõhnade ja maitsete segunemist vältida Fresh Sense’i funktsioon.

On sügavkülmikuid, mille riiuleid saad reguleerida erineva temperatuuri peale. Näiteks värske liha võiks omaduste parimaks säilimiseks külmutada Superfreeze’i- ehk kiirkülmutussahtlis, jäätist, mida on parem süüa pehmemalt, võib tõsta kraadi-paari võrra kõrgema temperatuuriga riiulisse.

Jahimeestel ja neil, kel oma lihameister naaberkülas ja kes soovivad külmutada suuremaid lihatükke, tasuks otsida külmikut, millel on olemas spetsiaalselt suurema mahutavusega sahtel Big Box.

Kui valid külmikut suvilasse, kus veedad suvel vaid mõne nädala või nädalavahetuse, võiksid teha valiku selliste kirstude vahel, mida saab kasutada ka jahekapina – vajadusel saad seal hoida sügavkülmatooteid, aga kui need otsas, võid külmiku temperatuuri reguleerida selliseks, et nüüd saab sinna saunaõhtu joogid pista.

Osasse sahtlitega sügavkülmikutesse on sisse ehitatud jääkuubiku-sahtel.

Sügavkülmikud töötavad kõige tõhusamalt täis ja kasutusel olles.

7| SÜGAVKÜLMIKU HOOLDUS

Külmkapi uksed peaksid olema võimalikult tihkelt kinni ja asju välja võttes ei tohiks ust liiga kauaks pärani jätta. Paljudel vertikaalsetel kappidel on küljes signaal, mis annab kohe märku, kui uks on liiga kauaks lahti ununenud. Tihendid peavad olema korras ja leke on selge märk, et midagi on korrast ära ja vajab
kiiret reageerimist.

Kui kaua toit külmikus säilib?

VEISELIHA 6–12 kuud
LINNULIHA ja VORSTID kuni 3–4 kuud
KÖÖGIVILJAD ja MARJAD 6–12 kuud

8| MIDA TÄHENDAB TÄRNIDE MÄRGISTUS SÜGAVKÜLMIKU SAHTLITE JUURES?

* ÜKS TÄRN (– 6 kraadi) sobib suurepäraselt jääkuubikute tegemiseks ja on piisavalt külm, et seal säiliks toit kolm-neli päeva.

** KAKS TÄRNI (– 12 kraadi) säilitab toitu 15–20 päeva.

*** KOLM TÄRNI (– 18 kraadi) hoiab toitu ohutuna kuni kolm kuud.

**** NELI TÄRNI (alla – 18 kraadi) tähendab, et selles sahtlis on ideaalsed tingimused värskete ja eelküpsetatud toiduainete külmutamiseks.