Eestlaste lemmikvili! Meie metsade tõmmu kroonijuveel – harilik mustikas. Mida teha mustikatest?
Mustikas on üks võimsamaid metsasaadusi marja suure toitainesisalduse poolest. Mustikapuudust meie metsades karta ei ole, pigem jääb puudu nobedatest näppudest ja ideedest, kuidas marju mitmekesisemalt kasutada. Ja mida vähem neid õhukese kestaga marju kuumtöödelda, seda enam omastad sealt muidu kuumtöötlemise käigus kergesti lagunevaid vitamiine, näiteks C-vitamiini.
Kõik teavad, et mustikas on kasulik. Sest vanaemad on seda alati rääkinud. Mida värskemalt, seda parem, ja mida rohkem hooajal neid süüa jaksad, seda etem. Kuid nii kummaline, kui see ka ei tundu, siis mustika kui marja mõjust tervisele pole maailmal endiselt ette näidata eriti põhjapanevaid kliinilisi uuringuid. Lisaks on enamik uuringuid läbi viidud kultuurmustika, mitte metsamustika baasil.