Taina valmistamiseks on sul vaja umbes 200g jahu, 5g soola, 5g suhkrut, 5g pärmi ning umbes 100ml sooja vett. Pane kogu see kraam endale meelepärases järjekorras potti ning sega hoolega läbi. „Mida see tainas tahab,” on samuti ilmselt küsimus, mida paljud on erinevates situatsioonides vähemalt mõttes esitanud. Vastus on lihtne — tainas tahab kerkida. Ja et see juhtuks, nihuta potike varem kokku segatud proviandiga tule lähedale.

Tainas kerkinud, tuleb asuda küpsetamise juurde. Kuna lõkkekuumus jaotub võrdlemisi ebaühtlaselt, siis on mõistlik teha seda veevannis. Veevannis? Mis see on? Kohe räägin. Veevanni meetodil küpsetamiseks leia endale kõigepealt veel üks anum. Selline, mis oleks pisiavalt suur, et tehtud tainas sinna ära mahuks aga piisavalt pisike, et ta see omakorda mahuks anumasse, millesse taigna tegid. Kui see läks nüüd keeruliseks, siis otsi parem kaks anumat. Üks suurem ja teine väiksem. Näiteks mitmeosaline katelok.

Nüüd võta see väiksem ning õlita ära. Seestpoolt. Seejärel täida tainaga. Seejärel kalla teise põhja vett. Kui palju? Parasjagu. Ja nüüd aseta taignaga täidetud anum sellesse veega täidetud anumasse, kata kaanega ning aseta lõkkesse süte vahele. Kui tahad, et leival oleks ka kõva koorik peal, ja kes ei tahaks, poeta kaane peale ka mõned hõõguvad söetükid. Küpseta kuskil kolmveerand tundi. Ja lase siis hea maitsta.

Head isu!

Vaja läheb:

200g jahu

5g soola

5g suhkrut

5g pärmi

100ml vett

õli

vähemalt kahte tulekindlat ja vettpidavat anumat