Vajalik nipp: kuidas külmutada rohelisi ube
(4)Rohelised oad ehk aedoad ehk türgi oad on kahtlemata ühed tervislikumad ja maitsvamad suvised aiasaadused. Suureks eeliseks on veel, et neid saab kasutada kümnetes erinevates retseptides. Paraku kipuvad värsked aedoad üsna kiiresti käest ära minema, mistõttu on nende külmutamine üks üsna vajalik viis nende maitsvate kaunade säilitamiseks.

Aedoad tuleks põõsaste küljest ära korjata siis, kui kaunad ei ole veel täis paisunud. Üleküpsenud oakaunu ei ole eriti meeldiv süüa, nad muutuvad siis kõvaks, kiuliseks ja üsna maitsetuks. Värsked kaunad peaksid olema mõnusalt krõmpsuvad.
Aedubade külmutamiseks tee nii:
1. Pese kaunad puhtaks ja lõika otsad küljest.
2. Kui soovid, lõika oakaunad väiksemateks tükkideks, aga selle etapi võid vabalt ka vahele jätta.
3. Blanšeeri ube 2-4 minutit (sõltuvalt ubade paksusest) soolases vees. Oad peaksid saama umbes 80% pehmeks, aga mitte täitsa valmis.
4. Tõsta oad kuumast veest jääkülma vette, et valmimisprotsessi peatada ja et ubadele jääks ilus roheline värv. Lase neil jäävees umbes 4 minutit jahtuda, seejärel tõsta need köögirätikule ja patsuta kuivaks.
5. Laota oad ühe õhukese kihina küpsetuspaberile ja pista külma. See meetod tagab, et oad ei külmu üheks suureks klimbiks kokku, kinnitab portaal Good Housekeeping. Juba külmunud oad võid panna karpidesse või kottidesse, pressi nii palju õhku vahelt välja kui saad ja pista kuni kaheksaks kuuks sügavkülma.
PROOVI RETSEPTE: Rohelised oad hiina moodi ja Tügi oa määre koriandri ja laimiga või hoopis lihtne köögiviljasalat herneste ja ubadega , vürtsikate roogade austajatele näiteks lambaliharullid aedubadega