Märts
* Kersti Rea katab „Hooaja“ rubriigis oivalise lihavõttelaua: marineeritud räimefilee kalamarjaga, uputatud munad, peedi-sibula-kitsejuustupirukas, vasikaliha-sparglirullid, vanaema pasha (seekord lahedalt portsjonvormides!) ja palju muud sellist, mis keele alla viib.
* “Maailma maitsed” sekundeerib britilikult ja põhjamaiselt. Mis on Šoti munad – kas teate? Või mis on mäda Taanimaal? Ei-ei, ega otseselt polegi, pisut vast ainult fermenteeritud mekk man. Meie aga uurimegi, kuidas Taanis kevadpühi tähistatakse. Palju-palju toredaid retsepte juures.
* Täna on köögis Nadežda Kaarma. Ja kuigi ta ei suuda ka nüüd magusast päris loobuda ning kingib meile suurepärased pasha ja kohupiimakoogi retseptid, on pearõhk soolasel: slaavi kurnik ehk lihavõttepühade lihapirukas, kartulikroketid omletis ja hapukapsastruudel.
* “Mõttepahvakus” hullame munadega ja kaunistame neid, palju vähegi jaksame. Küllap leiate teiegi siit paar uut mõtet, mida siis lastega üheskoos pühade ajal munadele kanda. Ja lõpetuseks veel täidetud šokolaadimunad – õhupalli kaasabil.
* Testisime poodides müüdavaid täidetud mune. Need on üsna tavalised, aga ajavad asja ära küll, kui ruttu vaja. Mis täpselt ja kus kohast, uuri ajakirjast.
* Staariloos rokib rahva lemmik Martti Koppel (päriselt, tema restoraniköögi meeskond laulab ja naljatab süüa valmistades!) ja pakub talle omase krutskisädemega silmis igavesti häid roogi: pardilihaborš, ingverilõhe, kilu-kodujuustukaste ja marinaatoris – nii ta seda nimetab! – räim.
* Moonika Siimets leidis Eestist Joaveskilt üles faasanifarmi. Ollallaa – täiesti kindel, et silm läheb särama kõigil, kel küllastumus tavapoodide sea-kana üheülbalisusest.
* Lapsed võluvad vahvliküpsetajaga: krõbedad vahvlid kookoshelvestega. Aga ka juustu-peekonivahvlid ja hakklihamuffinid.
* Lapselikult võluv ja vallatu on ka Maarja Tali Tallinna vanalinnas asuv köök – näpulauaga pillerkaar, millel kõigel hoiab laisalt silma peal õnnelikku ja sotsiaalset linnakoera elu elav malamuut Susi.
* Tartus läheme külla toredale eesti-prantsuse perekonnale – Karoliina ja Erwan Pennarun –, kus pereisa suudab sukelduda detailideni. Hommikul alanud ettevalmistused lõpevad õhtul kümne ajal. Nii vägev, et võtab lausa ohkama.
* Vaatame magusat ka? Ikka. Kuidas teisiti. Maitsetargalt uurime eri maade halvaasid – uskuge, ka Eestis saab halvaa muuta kulinaariaimeks ja vapustavalt heaks söömaaja lõpetajaks, mitte üksnes piirduda tavapoes arutamisega „Kuule, kas sa tahad heledat või tumedat halvaad?“. Teeks nüüd hoopis ise näiteks porgandihalvaad?
* Magusa elu teevad magusamaks lihtne šokolaadikook, porgandi-juustukook ja kohev astelpaju-kodujuustukook.
* Sahvris on seekord aga tuli lahti! Aga ei, tuletõrjujaid pole vaja, kõik on kontrolli all. Flambeerimiskunst oma täies ilus. Retseptid ka: leegitsevad hiidkrevetid ja imeilus flambeeritud apelsinikook. Mängi tulega!
* Veiniilmas tutvustas Siiri Kirikal möödunud korral punaseid pärleid, nüüd on järg valgete käes. On, mida tähele panna, meelde jätta ja siis maitsta.
* Klassikaliste pärlite kõrval sattusime koduses veiniilmas aga lausa kullasoonele. Kas te kujutate ette, et kodus on üsna lihtsate vahenditega võimalik teha midagi sellist, mis oma kvaliteedilt ega olemuselt ei jää terakestki alla tuntud kalvadostele ja šerridele! Kuidas seda saavutada, õpetab disainer Tarvo Tangsoo. Oma Maitse on rõõmsalt üllatunud ja vaimustuses. Isegi paar külma ilmaga päeva ei teeks nüüd vahepeal paha.
* Ka toidu mõttes oleme üksikuteks pakasepäevadeks valmis – Piret Lillevälja lugejaretsept „Cassoulet – ubadega raguu“ sobib siis rammusalt ja suurepäraselt.
* Aga teemasid jagub märtsinumbrisse veel ja veel: molekulaargastronoomia suurkuju Heston Blumenthal on paljudele eeskujuks; moelavalt on (tele)kokandusmaailma laineid lööma jõudnud kaunis Lorraine Pascale. Salakuulajad on sammud seadnud Tallinna vanalinnas Rataskaevu tänavale. Uudiseid siit-sealt ja kolmandast kohast. Vahvate vidinate kõrvale on koha leidnud ka vahvad kõhurõõmud – need tooted, mis toimetusele on poelettidel toreda elamuse pakkunud. Siiralt ja täiesti reklaamimaiguta. No ja lõpus ikka ja jälle meie tore punktipanija Jüri Pino – seekord leivateoga mässamas.
Maitsvat märtsi!