NOSTALGIALAINEL — tee ise Tarhuni!
"Viru nurga taga on ärika paradiis, seal triibulised sokid, parooliks carramba, seal ruudulised püksid ja joogiks Tarhun!" Tarhun on legendaarne nõukaaja jook, mille Kuldne Trio on isegi laulu sisse pannud. Jook ise on väga vana, pärinedes 19. sajandi lõpust, mil Gruusia farmatseut Mitrofan Lagidze hakkas lisama oma estragonisiirupiga segudesse gaseeritud vett. Nõukogude Liidus alustati 1981. aastal joogi masstootmist ja see saavutas erakordse populaarsuse. Joogi nimi tuleneb levinud sõnast, mis tähistab estragoni gruusia, pärsia, araabia, türgi, samuti mitmes Kaukaasia ja Balkani keeles. Igatahes on Tarhuni näol meil tõepoolest olemas üks põrgulikult roheroheline karastusjook, mis paljudelegi üllatuseks on puhas estragonirüübe ja seda saab kodus täiesti edukalt ise teha.
Koostisosad:
ESTRAGONISIIRUP
- 0.5 l vett
- 250 ml suhkrut
- 8 estragonioksa
SERVEERIMISEKS (0,5 l siirupi kohta)
- 6 sidruni mahl
- gaseeritud vett
- jääd
- kaunistamiseks estragoni