Kaeraliha ehk rebitud kaer, soome keeles nyhtökaura, inglise keeles pulled oat on Soomes välja mõeldud toode, mis on aga Põhjamaine versioon juba sajandeid Aasias lihaasendajana kasutatud nisulihast ehk seitanist.

Seitan ehk nisuliha on Aasias populaarne lihaasendaja, kuna see on maitsev ja proteiinirikas, seda saadaksegi nisujahu proteiini sisaldavast osast. Ka Eestis võib seda edukalt koduste vahenditega teha, ja kuigi algul võib see tunduda tõelise mässamisena, on lõpptulemus vaeva väärt. Ühe seitaniteo tulemusel saab valmistada ühe toidu, näiteks kastme, strooganovi, pajaroa, grillvardad või burgerid.

Kuidas rebitud kaera valmistada? Kaerajahust ja veest, maitseainetest tuleb segada kokku taigen, mida siis lasta pisut kerana kausis seista, laagerduda. Seejärel pole midagi rasket: kaeraliha saamiseks on vaja taignast pesta välja kogu kaeras leiduv tärklis. Selles tuleb panna taignakera suurde kaussi ja hakata seda lihtsalt rohkes vees mudides "pesema". Kaeraliha on pestud kui vesi jääb võltsliha ümber selge.

Nüüd saab siis asuda seda "liha" maitsestama ja kuumtöötlema: grillima, hautama, kastmetesse keetma, praadime ja nii edasi. Maitsestada võib rebitud kaera nii enne kui pärast pesemist. Tegemist on üsna tugevamaitselise "lihaga", millega saab kindlasti rikastada ka lihasööjate toidulauda. Nii seitan kui kaeraliha on äärmiselt hästi maitsestatavad ja erinevateks toitudeks mätsitav.

2015. aasta jaanuaris turule tulnud kaerast ja kaunviljadest koosnev nyhtökaura ehk rebitud kaer on saanud lühikese ajaga Soomes aga nii populaarseks, et tootja jäi suure nõudlusega hätta. Defitsiitsus on olnud ka omamoodi reklaamiks ja suurendanud veelgi toote atraktiivsust.

Näiteks Prismast on aga hetkel võimalik 240 grammine pakk rebitud kaera 3 euro ja 89 sendi eest osta. Samas pole ka raske seda võltsliha ise kodus järele teha.