35 000 inimest aga andsid oma hääle, et panna paika nende arvamuse maailma parimatest roogadest. Olgugi, et 7 miljardi inimese ülest parima toidu valimist ei saa korraldada, on 35 000 vastust juba üsna sümboolne ja korralik valim.

Mis aga on siis maailma parim toit? Vaatame järele, mis road olid kümne parima hulgas.



10. Massamani karri (Tai). Üks kuulsamaid karriroogasid maailmas, tegu on vürtsika, soolase, magusa ja kookosemekise roaga, mida süüakse riisiga. Tegu on roaga, mis ehk ei ole kõikidele meeltmööda, kuid neile kellele meeldib toob alati näole naeratuse.



9. Pekingi part (Hiina). Pekingi gastronoomse maastiku nurgakivi, mis peab olema menüüs igas restoranis ja tänavaeinelas. Ahjus pehmeks röstitud part, mille nahk siis maltoosasiirupise kattega krõbedaks kuumutatakse. Paljudel juhtudel serveerivad restoranid pardi nahka rohkem kui liha ennast. Nahka serveeritakse pannkookide, sibulate ja hoisini kastmega.



8. Ramen (Jaapan). Öeldakse, et mida häälekamalt seda Jaapani nuudlisuppi luristada, seda suuremat respekti näidatakse koka suhtes. Ramen on tummise leemega nuudliroog, millele peale asetatud terve rida imelisi lisandeid. Tegu on ühe trendikama Jaapani roaga täna maailmas.



7. Dim sum (Hongkong). Hiina pelmeenid, ka Aasia tapas'eks nimetatud, dim sumid on Hongkongi kuulsaim gastronoomne leiutis, mis ei jäta külmaks mitte kedagi. Imeliste täidistega taignaampsud valmivad sügavpraadides või aurutades. Erinevate kastmetega söödavad pelmeenid viivad keele alla.



6. Som tam ehk papaia salat (Tai). Meil üsna tundmatu salat on aga Tai köögis väga kuulus. Salati tegemiseks pole vaja teha "muud", kui uhmris pressida pastaks küüslauk ja tšillid, seejärel segada kausis see pasta kokku tamarindimahla, kalakastme, maapähklite, kuivatatud krevettide, laimimahla, suhkruroopasta, mungubade ja riivitud papaiaga.



5. Pad thai (Tai). See on roog, milleta ei suuda ilma elada ükski tai. Rooga, lihtsasse nuudlirooga, on sisse pressitud nii palju toitvaid aineid ja lisandeid, et ühest söögikorrast piisab pooleks päevaks. Roa nurgakiviks on tamarindipasta,



4. Tom yam goong (Tai). Kõige tuntum Tai roog maailmas, usutavasti. See seente, hiidkrevettidega roog, millel leem kookospiimaga paksuks tehtud on korraga nii magus, soolane, hapu kui terav. Tõeline hingetoit, mis annab sooja ja viskab kurjad mõtted peast. Galangal, kafiirlaimi lehed, sidrunehin ja laim. Loomulikult ka ingver ja tšillil.



3. Sushi (Jaapan). Eestiski äärmiselt laialt levinud Tõusva Päikese Maa roog, mille populaarsuses ei saa kahelda üheski maailma otsas. Öeldakse, et just sushi leiutamisega on jaapanlased teinud midagi täiesti perfektset. Võiks ju arvata, et mida rasket on toore kala ja riisi kokku laualatamises, tegemist on aga teadusega, maistriklassi tõusnud kunstiga. Öeldakse, et enne 40 aastat praktikat ei saa õigest sushitegemisest rääkida. Huvitaval kombel on roast, mis sai alguse soovist kreftise riisiga peita hapuks läinud kala maitset, saanud maailma üks levinumaid toite.



2. Nasi gerong (Indoneesia). Äärmiselt lihtne roog praetud riisist, praemunas ja kahest lihast - kanast ja krevettidest. Üks saareriigi populaarsemaid roogi on pressinud end ka maailmakaardile. Muud polegi nagu öelda.



1. Rendang (Indoneesia). Konkurentsitult selle küsitluse järgi maailma parimaks hinnatud veiseliha roog, mille valmistamiseks veiseliha hautatakse kookospiimas, millele on lisatud muljetavaldav maitseainetebukett - galangal, sidrunhein, kurkum, küüslauk, tšillid. Tulemuseks suussulavalt magus, terav ja soolakas liharoog. Indoneesia köögis on asju ... nagu öeldakse.