KUULA SAADET | Toidupoe tagatoas #9: toiduga saab edukalt turgutada ka vaimset tervist
Erinevad kriisid, pandeemia ning keerulised sündmused maailmas ja kodus on paljude inimeste ajud justkui „läbi kärsatanud“. Aina enam paistavad välja ka tugevaimate inimeste vaimse tervise traagelniidid. Ees ootab pikk ja päikesevaene talv, mis samuti vaimsele tervisele raskusi selga laob. Nii tulebki hakata strateegiliselt mõtlema, kuidas end toidu, joogi ja muu vajalikuga igapäevaselt turgutada, et mitte läbi põleda.

Psühholoog ja muutuste juhtimise nõustaja Eva-Maria Kangro agentuurist Miltton ütleb, et ehkki on äärmiselt oluline valida oma lauale toiduained, millest saame vajalikke vitamiine ja mineraale ka aju edukaks tööks, võib suur abi olla ainuüksi sellest, kui säilib rõõm hästi söömisest.
„Igasugune toiduga piiramine ja sellest tulenev stress võib kohati olla sama ohtlik kui mõni ebatervislik toit ning liigsöömine. On toidud, mis aitavad meie vaimsele tervisele kaasa, kuid sellele peab kaasa aitama ka meie mõtlemine ja suhtumine toitu,“ lisab psühholoog.
Rimi toitumisnõustaja ja mikrobioomi ekspert Katri Merisalu lisab, et reegel vaimse tervise jaoks hästi söömiseks on äärmiselt lihtne: söö hooajalist toitu, püüa tarbida nädalas kuni 30 erinevat puu- ja juurvilja, lisa menüüsse kala ning vali toidud, mis on kasulikud kõhule, nt hapendatud toidud, kiudainerikkad toidud jne.
„Kõhus olevate bakterite ja nende tööga on seotud ka meie meeleolud ja ajutöö. Räägitakse pea ja kõhu teljest ehk see, mis kõhus ära seeditakse, mõjutab otseselt meie emotsioone, tundeid ja ka mõtteid,“ selgitab Merisalu.
Saatejuht ajakirjanik Martin Hanson vestles psühholoogi ja toitumisnõustajaga vee olulisusest, unest ja sellest, kui palju peaks päevas liikuma, et säiliks keha-meele tasakaal.
Kuula järjekordset Rimi toidusaadet siit: