Festivali avafilmiks on Jaapani režissööri Toshimichi Saito dokumentaal „Püüdes perfektsust“, mis keskendub neljale täiust taga ajavale Jaapani tunnustatud kokale ning uurib, mis peitub Jaapani ainulaadse ja kõrgetasemelise toidukultuuri taga. Üks neist, Takemasa Shinohara on suurt kasvu, vormis kiilaspäine karismaatiline mees, kes on Tokyo silmapaistvaim kaiseki (ehk kunstipärane serveerimine) kokkadest. Tõeliselt autentne ja ligipääsetav Shinohara tunnistab avameelselt, et temast oleks saanud karatemeister, kui temast poleks saanud kokk. Teine kokk Natsuko Shoji on Jaapanis haruldus - naissoost meisterkokk. Ta võitis 2020. aasta Aasia parima kondiitri ja sel aastal Aasia parima naiskoka tiitli. Lisaks räägitakse veel sushimeistrist Takaaki Sugitast ja Jaapanis väga tuntud kokast Yosuke Sugast.

Samuti näeb paeluvat lugu Fääri saartel asuvast kahe Michelini tärniga ja jätkusuutlikkuse tärniga restoranist KOKS, selle teerajajast peakokast ja erakordsest Fääri saarte loodusest, kliimast ja kultuurist. Lisaks ka režissöör Rasmus Dineseni film „Loomult põhjamaine - Michelini tärnid II“, režissöör Patrick Trefzi „Mees maastikul: Jim Denevani elu ja kunst“, režissööride Vérane Frédiani ja Franck Ribière „Mirazuri taastulek“, ja palju muud.

Film „Mirazuri taastulek“ on Lõuna-Prantsusmaal asuva kolme Michelini tärniga pärjatud restorani Mirazur ning selle Argentiinas sündinud peakoka Mauro Colagreco lugu. Dokumentaalfilm näitab tõeliselt unikaalset toidukohta ning seal toimetavaid inimesi ning räägib ka sellest, kuidas ülemaailmne pandeemia pani Mirazuri meeskonna tegutsema täiesti uues suunas.

„Colagreco avas Mirazuri olles vaid 29-aastane noor kokk, kuid sai Michelini tärni juba esimese tegutsemisaasta järel. Peagi hakkas restoran figureerima ka maailma parimate toidukohtade nimekirjas ning 2019. aastal pälvis erakordsed tunnustused - 3 Michelini tärni ning maailma parima restorani tiitli,“ sõnab festivali üks korraldajatest Helen Saluveer.

Festivalilainele saab end eelhäälestada juba 14. septembril, mil restoran Lee pakub peakoka Hiro Takeda juhtimisel spetsiaalselt selleks õhtuks valminud 5-käigulist menüüd. Jaapani juurtega kokk on pannud kõiki maitsemeeli puudutavalt kõlama Eesti parima tooraine ja oma päritolumaa toidukunsti.

Toidufilmide festival toimub 15.-18. septembrini kinos Sõprus. Piletid on alates tänasest müügil kinokassas ja veebilehel www.toidufilmidefestival.ee.