KUULA SAADET | Toidupoe tagatoas #5. Tulevikutoit kolmel hinnangul: kas vaid tabletid ja pulbrid?
Ulmefilme vaadates oleme pannud tähele, kuidas stsenaristid kujutavad tulevikus söömist kahe kitsa kandi pealt: kas loodud on peened masinad, mis „prindivad” vaid ühest tabletist terve ahjukanaprae või söövad inimesed pulbrist segatud funktsionaalset toitu. Mis võiks aga tegelikult olla tulevikutoit, milline välja näha, kuidas maitsta?
„Toit ja söömine on nii emotsionaalsed tegevused, et ma ei näe võimalust, et me liigume vaid pulbrite ja tablettide suunas. Inimene sööb silmadega, sööb ninaga ja alles siis suuga. Me saame puhta naudingu vaid toidust mõeldes, dopamiinilaengu sellest, kui keegi meile toitu kirjeldab. Lisaks on toitumine sotsiaalne tegevus, mille lõppu ma kindlasti ei näe. Pulbrid ja toidulisandid kindlasti populariseeruvad, kuid päris toit ei kao kuhugi. Pigem oleks õige küsida, mismoodi me tulevikus sööme ja toitu näeme,” räägib Rimi toitumisnõustaja ja toitumisterapeut Katri Merisalu.
Rimi peakokk Demo Kaev lisab, et oluline ongi vaadata tervikut, mis koosneb tulevikus aina erinevamatest lahendustest ja trendidest. Siia hulka kuulub nii pööraselt arenev kojutellimine, arengud, kus köögid muutuvad korterites väiksemaks ja mõnel juhul kaovad täiesti, 3D-prinditud toidud, tondiköögid (ghost kitchens), erinevad toitumislaadid veganlusest ketoni, in vitro lihakasvatus, kodune toiduvalmistamine, zero-waste-lähenemine ja nii edasi. Tuleviku toidu üks osa on ka kvaliteetse valmistoidu, samuti selvehallides omatoodanguna pakutava valmistoidu tarbimine.
„2016. aastal võtsime näiteks Rimis vastu reglemendi, kuidas valmistoitu klientidele pakume. Esimese asjana võtsime toitudest välja sinna mittevajalikud lisaained. Tegime valiku tervislikuks ja mitmekülgseks. Loomulikult on see kallim kui mujal, kuid klient saab meilt rohkem: saab tervislikumad toidud, kvaliteetsema elamuse ja parema tuju. Kvaliteet on see, mis tegelikult võiks olla kõige olulisem, muu keerleb siis juba selle ümber,” selgitab Kaev.
Toidupoe tagatoas tuhnisid tulevikutoidu ideedes toitumisnõustaja ja -terapeut Katri Merisalu, Rimi peakokk Demo Kaev ja saadet juhtinud toiduajakirjanik Martin Hanson. Veel räägiti toiduraiskamisest, võimalikest suundadest restoranimaastikul, toidukultuurist ja sellest, miks lastemenüüd peaksid restoranidest kaduma.
Kuula järjekordset podcast’i „Toidupoe tagatoas” salvestust siit: