Suupistemenüüs on nii soolast kui ka magusat. Tervitusnapsiks pakume sulle ühe vägeva suvise booli, millest saab teha ka alkoholivaba variandi. Booli asemel võib tervituseks valida ka Prosecco vms. Vahepealseks joomiseks saad pakkuda mündirohket maitsevett (retsept allpool) või valida midagi sellest valikust siit. Soolaste ja magusate retseptide juures on toodud ka, milline alkohoolne jook sobib meie toodud valikuga.

Suupisteid pead hakkama ette valmistama eelmisel päeval, sest mitmed alltoodud retseptid lihtsalt nõuavad seda, muidu lõppeb sinu Roosiaed õigel päeval enne külaliste tulekut suuremat sorti hullumisega. Retseptide juures on üldjuhul toodud portsjonite orientiir, nii et kui sul on vaja toidukogust vähendada või suurendada, siis lihtsalt arvesta sellega.

Mõnusat-mõnusat pidu koos sõpradega ja tõstame toosti Eesti terviseks!

SOOLASED SUUPISTED

Alljärgnevate soolaste ampsude valiku juurde sobib alkohoolsetest jookidest pigem valge ja kuivemapoolne vein või hele õlu. Ja võibolla leiad mõne vahva kokteiligi — kui tahad veidi pööraseks minna! Inspiratsiooni saamiseks loe neid retsepte.

SUUPISTEVAAGEN

Retseptid: Rita Osa

RÖSTPAPRIKA-MOZZARELLA-SUUPISTE

12 tk

3 sl extra virgine’i oliiviõli
1,5 tl palsamiäädikat
soola, pipart
3 suuremat punast paprikat
1 pall mozzarella’t (125 g)
terveid basiilikulehti

Pane ahi maksimumkuumusele sooja. Poolita paprikad, eemalda membraanid ja seemned ning aseta, kumer pool ülespoole, küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Pintselda üle õliga ja rösti ahju ülemises osas, kuni paprikad on pealt mustad, kuid viljaliha pole veel kuivanud. Tõsta paprikad kaussi ja kata toidukilega. Lase seista pool tundi. Nüüd on koor kenast lahti löönud ja selle saab kergelt eemaldada. Kooritud paprikapoolikud lõika olenevalt suurusest pikuti pooleks või kolmeks.
Sega teises kausis oliiviõli ja palsamiäädikas, maitsesta soola-pipraga. Lisa kooritud paprikalõigud ja sega kätega läbi. Jäta paariks tunniks kuni üleöö toatemperatuurile maitsestuma. Lõika mozzarella-pall neljaks sektoriks ja siis iga sektor veel omakorda kolmeks. Laota lõikelauale kõrvuti 12 paprikalõiku, aseta igale lõigule sektor mozzarella’t ja terve basiilikuleht. Keera rulli ja kinnita kokteiltikuga. Aseta serveerimisalusele.

APRIKOOSI-SINIHALLITUSJUUSTUAMPS

1 pakk (200 g) pehmeid kuivatatud aprikoose
100 g pehmemaitselist sinihallitusjuustu
pekanipähkleid

Vali suuremad ja pehmemad aprikoosid, aseta serveerimiskandikule. Murenda igaühele veidi sinihallitusjuustu ja säti peale terve pekanipähkel.

BAKLAŽAANI-KITSEJUUSTURULL MUSTA PLOOMIGA

12-16 tk

150 kitsejuustu
2 väiksemat baklažaani (kokku 500 g)
praadimiseks õli
soola, pipart
1 purk (130 g) rukolapestot
pehmeid kuivatatud musti ploome
värsket tüümiani

Lõika terava noaga baklažaanist umbes 2 mm viilud. Pruunista pannil väheses õlis mõlemalt poolt ja aseta majapidamispaberile nõrguma. Laota viilud tööpinnale, maitsesta soola-pipraga ja määri peale rukolapestot. Aseta igale viilule suupärane lõik kitsejuustu ja rulli kokku. Peale aseta terve must ploom ja kinnita kokteiltikuga. Kaunista tüümianioksakesega.

KILU-MUNATARTLETID

Retsept: Tuuli Mathisen

8-le

4 dl kartulihelbeid
2 dl rukkijahu
1,5 tl küpsetuspulbrit
150 g võid
1,5–2 dl vett
näpuotsaga soola

TÄIDIS:
150 g vürtsikilu
2 muna
2 dl 35% koort
100 g riivjuustu
värsket tilli
kappareid
värskelt jahvatatud musta pipart

Taina valmistamiseks sega esmalt kuivained. Lisa pehme või ja töötle tainas ühtlaseks. Vala juurde külm vesi ja sega tainas läbi, kuni moodustub ühtlane pall. Aseta see umbes 30 minutiks külmkappi. Võta tainas külmkapist ning jaota tartletivormide põhjale ja külgedele. Küpseta eelkuumutatud ahjus 180–200 kraadi juures umbes 10 minutit, kuni tainas on pealt kuivaks tõmmanud, kuid mitte veel pruunistunud.
Täidise valmistamiseks klopi munad lahti ja kalla koor munadele lisaks. Lisa värsket hakitud tilli ja hakitud kappareid. Tõsta igale tainapõhjale veidi riivjuustu. Kalla peale muna-kooresegu ning aseta iga tartleti täidise sisse 1–2 rullikeeratud kilufileed. Jahvata igale tartletile veel veidi värskelt jahvatatud pipart. Küpseta 200-kraadises ahjus 20–25 minutit, kuni täidis on kaunilt kuldne. Serveerides lisa värsket tilli.

SERRANO-RULLID JUURSELLERIGA

Retsept: Tuuli Mathisen

4-le

Sinepise selleriga täidetud serrano-sink kõlab kokku väga hõrgult ja suure tõenäosusega valmistad seda nii mitmelgi korral veel.

250 g sellerijuurt
2 sl Dijoni sinepit
1 sl oliiviõli
näpuotsaga soola
veidi suhkrut või mett
musta pipart
12 õhukest serrano-viilu
murulauku

Sega omavahel ribadeks lõigatud või riivitud seller, sinep, oliiviõli, sool, suhkur ja pipar. Kontrolli maitseid ning jäta mõneks tunniks marineerima, et maitsed seguneksid. Laota singiviilud ühekaupa lõikelauale. Aseta igale singiviilule üks lusikatäis täidist ning keera rulli. Kinnita rull murulauguga tehtud sõlmega.

TÄIDETUD MUNAD

Tuuli Mathisen

No ilma nendeta lihtsalt ei saa! Täidetud munade põhiline töövõte on kõvaks keedetud munakollane, mis hõõrutakse vahule ja kohevaks kas võid, toorjuustu, mascarpone’t või majoneesi lisades. Kõige sagedasemad maitseandjad on sinep, sool, pipar, ürdid, karripulber, küüslauk, jahvatatud paprika, magus tšillikaste jne.
Koostisainete vahekorra osas võib üsna vaba käega tegutseda, kuid umbkaudselt võiks kümne keskmise suurusega munakollase kohta võtta kas 4 sl paksemat majoneesi, 75 g võid, 100 g toasooja toorjuustu või mascarpone’t ning 1–2 tl sinepit. Maitsestamiseks soola ja pipart ning veidi veiniäädikat.

Ideid munade täitmiseks või lisanditeks:

  • Kilu. Ajatu klassik ja võrratu kooskõla munaga.
  • Kalamari. Soolakas kalamari annab täidetud munale pidulikkust.
  • Suitsutatud kala. Suitsukala tugevus sobib hästi muna neutraalse maitsega.
  • Avokaado. Avokaadot võib täidises kasutada toorjuustu või või asemel, hõõrudes selle koos munakollasega kreemjaks.
  • Peekon. Küpseta rammus läbikasvanud peekon pannil krõbedaks ning tõsta täidetud munale maitset lisama.
  • Trühvel. Muna ja trühvel on kooslus, mis sündinud taevas. Sega trühvlipastat või -õli munakollasekreemi sisse või tõsta väike kogus trühvlit täidetud munale.
  • Kapparid. Sobita hapukasteravaid kappareid koos erinevate kalalisanditega täidetud munale.
  • Pesto. Oma täidluse ja ürdise maitseerksusega on ideaalne partner täidetud munale. Imehästi sobib kevadine karulaugupesto.
  • Päikesekuivatatud tomat.
  • Oliivid.

MAGUSAD SUUPISTED. TASSIDESSERDID

ISETEHTUD TRÜHVLID

Trühvlite juurde paku kas portveini, rikkaliku maitsega punaveini või magusamat valget. Vein ei tohiks siinkohal olla liiga kerge ja happeline.

Retseptid: Rita Osa

PÄHKLI-MARTSIPANIRUUDUD PIIMAŠOKOLAADIS

25 tk

250 g martsipani
50 g röstitud hakitud sarapuupähkleid + 25 tervet pähklit kaunistuseks
200 g piimašokolaadi
rullimiseks tuhksuhkrut

Sõtku martsipan ja hakitud pähklid käte vahel ühtlaseks massiks. Raputa läbi sõela lauale pisut tuhksuhkrut ja rulli martsipanimass umbes 1 cm paksuseks võimalikult nelinurkseks tükiks. Joonlauda appi võttes mõõda ja lõika terava noaga 3 x 3 cm ruudud — või rombid, kui lõikad teise külje diagonaalis. Ülejäänud servad sõtku kokku ja rulli uuesti.
Sulata piimašokolaad väikeses kausis keeva vee kohal aurus, muidu tõuseb temperatuur liiga kõrgeks ja šokolaad jääb hangudes triibuline. Lase jahtuda 29 kraadini — ehk kuni šokolaad tundub vastu alahuult jahe. Kasta martsipanitükid ükshaaval kahvli abil šokolaadi, nõruta hetk ja tõsta küpsetuspaberile tahenema. Kaunista pealt terve röstitud sarapuupähkliga.

SOOVITUS! Võid kasutada sarapuupähkli asemel ka magedaid pistaatsiapähkleid, täidise kogus on sama, kaunistuseks säti peale 2 pähklit.

KOHVITRÜHVLID

30 tk

130 g 60–70% mõrušokolaadi
100 g 35% koort
2 tl lahustuva kohvi pulbrit
glasuurimiseks 175 g valget šokolaadi
kaunistamiseks 30 kohviuba

Tükelda šokolaad kaussi. Kuumuta koor keemiseni, sega juurde lahustuva kohvi pulber ja vala kohe šokolaadile. Sega kuni ühtlase massi saamiseni. Kata pealt toidukilega ja aseta umbes tunniks külmikusse tahenema. Tahkunud trühvlimassist veereta kahe peo vahel umbes 3 cm läbimõõduga pallikesed. Aseta küpsetuspaberiga kaetud alusele ja pane veel pooleks tunniks külma.
Sulata valge šokolaad kausikeses keeva vee kohal aurus ning lase jahtuda 28 kraadini ehk kuni šokolaad tundub vastu alahuult jahe. Kasta trühvlipallid ükshaaval kahvli abil valgesse šokolaadi, nõruta hetk ja tõsta küpsetuspaberile tahenema. Kaunista pealt kohvioaga.

INGVERITRÜHVLID

30 tk

Põhi ja valmistusviis on samad nagu kohvitrühvlitel, aga lahustuva kohvi asemel on sama kogus ingveripulbrit.

glasuurimiseks 175 g tumedat šokolaadi
kaunistuseks kuivatatud või suhkruingveri tükikesi (u 10 g)

SOOVITUSED!

  • Kes ei taha šokolaadiga mässata, võib katta trühvlid valmis glasuuridega, suuremates poodides on saada nii valget, piima- kui ka tumeda šokolaadi glasuuri.
  • Trühvleid võid glasuurimise asemel veeretada ka mõrukakao pulbris.

TASSIDESSERDID

PETIPIIMA JA RUKKILEIVA PANNA COTTA MUSTIKAKASTMEGA

Retsept: Ingrem Raidjõe

6-le

4 želatiinilehte
3,5 dl 35% koort
0,5 dl suhkrut
0,6 dl kadakasiirupit
3,5 dl petti
soola
1,5 dl karamellistatud riivleiba

KATE:
250 g külmutatud mustikaid
2 sl suhkrut
2 tl tärklist

Pane želatiinilehed külma vette 5 minutiks paisuma. Aja 35% koor kastrulis keema, lisa suhkur ja kadakasiirup. Võta pott tulelt ja lahusta paisunud želatiinilehed segades sinna sisse.
Maitsesta kausis petipiim vähese soolaga ning sega koor ja pett omavahel kokku.
Karamellistatud riivleiva jaoks riivi tahenenud kodust rukkileiba jämeda riiviga ja pruunista seda koos vähese suhkruga kuival pannil. Jaga riivleib klaasidesse, vala panna cotta segu vaikselt sinna peale ning tõsta jahedasse tarretuma.
Sega väikses potis pooled mustikad suhkru ja tärklisega, kuumuta ja seejärel keeda 3 minutit. Tõsta tulelt, sega juurde ülejäänud mustikad ja jahuta. Kata tarretunud magustoit mustikakastmega.

APELSINIDUO

Retsept: Rita Osa

6-le

Tõeliselt kerge ja vitamiinidest pakatav dessert, mis on gluteeni- ja laktoosivaba. Paku pokaalidesse tarretatud päikest koos vahustatud kookospiimaga, mõnus vaheldus tavalisele vahukoorele.

7 veriapelsini
9 želatiinilehte
2 x 0,75 dl suhkrut
5 tavalist apelsini
400 g purk kookospiima, NB! light-kookospiim ei sobi
3 sl suhkrut

Aseta 4 želatiinilehte vähese veega 5 minutiks paisuma. Pressi veriapelsinidest mahl ja kurna läbi sõela. Mõõda kaussi 4 dl mahla. Lisa 0,75 dl suhkrut ja sega, kuni suhkur on sulanud. Nõruta želatiin ja sulata kuumaveevannis või madalal kuumusel väheses vedelikus pliidil. Vala täielikult sulanud želatiin peene joanapidevalt vispeldades mahla hulka. Kalla veriapelsinimahl 6 veinipokaali ja aseta külmikusse tarduma. See võtab aega paar tundi. Kui näpuga katsudes tarretis veel pehmelt vetrub, aga enam näpu külge ei hakka, võib teise kihi tegemist alustada.
Aseta 5 želatiinilehte vähese veega 5 minutiks paisuma. Pressi tavalistest apelsinidest mahl ja kurna läbi sõela. Mõõda kaussi 5 dl mahla. Lisa 0,75 dl suhkrut ja sega, kuni suhkur on sulanud. Nõruta želatiin ja sulata nagu eelmise kihi puhul. Vala täielikult sulanud želatiin peene joana pidevalt vispeldades mahla hulka. Jaota mahl pokaalidesse punase kihi peale, aseta külmikusse tarduma.
Vahusta kookospiima koos 3 sl suhkruga veidi aega maksimumkiirusel. Paku eraldi kausikesest, kust igaüks saab soovitud koguse pokaali tõsta.

TERVITUSNAPS JA VESI

PUNANE MARJABOOL

Retsept: Rita Osa

1 kg arbuusi — vali kindlasti punane ja magus arbuus
1 pdl poolmagusat või magusat vahuveini
3 laimi
0,5 kg vaarikaid
0,5 kg maasikaid
suur peotäis mündilehti
serveerimiseks jääd

Blenderda seemnetest puhastatud ja tükeldatud arbuus kahes osas ühtlaseks püreeks ja vala suurde klaasanumasse. Lisa vahuvein, sektoriteks lõigatud laim, maasikad-vaarikad või muud suvemarjad, mündilehed ja ohtralt jääd. Sega läbi ja serveeri kohe. Booli alkoholisisaldust saad tmmida, lisades vähem või rohkem vahuveini.

NÕUANDED!

  • Laste boolis asenda vahuvein Kellukese limonaadiga.
  • Klaasanuma asemel võid kasutada ka suure arbuusi õõnestatud koort.

MÜNDIROHKE JANUKUSTUTAJA

Retsept: Kersti Rea

1,2 liitrit filtreeritud vett
peotäis münti või piparmünti
1 tl värsket riivitud ingverit
1 laimi mahl
2 sl roosuhkrut
1/3 tl meresoola
kaunistamiseks värskeid mündilehti, maitsvaid lilli, soovi korral jääd

Lõika mündilehed väiksemateks tükkideks. Sega kõik ained kokku ning aseta külmikusse. Vesi peab maitsestuma vähemalt üks öö, jook ise on kõlblik kuni kolm päeva. Serveerimiseks eemalda vanad lehed ning pane värsked lehed puhtasse kannu, kalla peale neste. Viska sekka mõni lilleõis ja soovi korral jääd.