ÜLESKUTSE | Otsime Eesti maitseid! Jaga meiega oma lemmikretsepte ja anna üles kodukandi parimad kokad


ÜLESKUTSE | Otsime Eesti maitseid! Jaga meiega oma lemmikretsepte ja anna üles kodukandi parimad kokad
.

Ajakiri Oma Maitse on koostöös Eesti Naisega võtnud nõuks jäädvustada praegust hetke. Kuidas ja milliste maitsete ning toitudega me oleme jõudnud tänasesse päeva? Millised road kuuluvad Eesti pärandmaitsete hulka, millised on saabunud siia kaugelt, et end Läänemere kaldal mõnusasti sisse seada? Mõlemad on ju osakesed meist ... Milliste roogadega katame lauda 2019. aastal?

Kui kus tahes saavad kokku kaks või enam inimest ja ilmast on ka juba räägitud, jõutakse jutuotsaga toiduni. See võib sisse saada nii suure hoo, et aeg kaob täitsa käest. Süüa tehes juhtub enamasti samamoodi. Me tunnetame, mis road meile sobivad, mis meie perele võiks maitsta, mis kindlasti maitseb. Meie maitsemeelte saledad, kuid sitked juured ulatuvad esivanemate tavade ja harjumusteni. Meil on tunne, et Eesti köök on olemas, selle põhituum pole kuhugi kadunud. See elab ja kosub ning kogub jõudu mujalt maailmast aina juurde.


Me loodame ja usume sellesse, et suudame märgata ja näha ka piirkondlikke eripärasid. Eesti on küll väike, aga Saaremaa ahjudes küpsevad hoopis teistmoodi leivad kui Setumaal. Pärnumaa on kuulus oma kurgikasvatuse poolest, nende kurgiretseptidest on saanud vaat et kõikide eestlaste retseptid. Kas karask on veel alles või küpsetame me hoopis ciabatta’t?

Vähemalt kaks eestlaste põlve, kolmas kasvamas, on palju reisinud. Meie igapäevakööki on ilmunud pastad ja pitsad, veinis hautatud pajaroad, tortiljad, tassikoogid ja muu selline. Oleme neid kohandanud omameelseks. Ootame ka selliseid retsepte, kus tõuge on tulnud Itaaliast, Venemaalt, Hispaaniast või kaugelt Taist. Peaasi, et seda toitu tõepoolest valmistatakse ja suure rõõmuga süüakse.

.
Seotud lood:

Aprillis ootame kohupiima­toitude retsepte. Nii soolaseid kui ka magusaid, küpsetistest kastmeteni välja. Selliseid, mida teie pere armastab ja mida olete oma soovide järgi kohandanud. Saadetud retsept võib olla ka hoopis toorjuustuga. Lisa iga retsepti juurde selle saamislugu ja kui tead, siis ka see, mis piirkonnast on retsept pärit.

Loe veel

Hakkame tegema üleskutseid hooajaliste retseptide leidmiseks kuust kuusse. Põnevamad saabunud retseptid avaldame ajakirjas. Kui hoog on juba sees, võite saata meile ka rohkem retsepte, nagu süda ihkab – mis tunduvad omad ja head, teie lemmikud. Meie unistus on, et saame luua kogumi Eesti maitsetest, mida me tegelikult sööme ja kuidas süüa teeme.

OM Suvi