Printsiibina ei ole see ju võimalik, sest progressi ja arengu üheks lisaväärtuseks on enamasti ka kvaliteedi paranemine. Toiduvaldkonnas saab äärmiselt kindlalt väita, et tänane toidu kvaliteet on mägedekõrguselt üle sellest, mis oli toona. Ka maitsed ja aroomid on paremad, tugevamad, neid on rohkem ja selgemalt.

Pärineb see arvamus - vanasti mekkisid asjad paremini - ühest äärmiselt konkreetsest allikast, milleks on vähearenenud maitsepalett, millel assisteerib ka puhas lapsepõlve ja nooruse nostalgia. Ehk siis ajal, mil need maitsed - värsked vahvlid, jäätiseblombiir, suitsuvorst - meie ajusse on nii sügavad, muutumatud ja nostalgiat põhjustavad vaod vedanud, oli meie suu mekkinud veel väga väheseid maitseid ja toite, nina nuusutanud üliväikest osa tõelistest aroomidest. Sedasi saidki need arusaamad süübida nii sügavale meie alateadvusse.

Tänases toidukülluses, toidukultuuri kiires arengus oleme oma mälu ja aju, nina ning suu kaudu, viinud kokku palju laiema kogemusteareaaliga, andnud rohkem mõtteainest ja võrdlusmomenti. Kui me aga täna mekiks neid toite, mis need vaod on vedanud, me kas pettuks või nendiksime, et on kordades paremaid asju maailma loodud, mida närida ja neelata.

Mul endal on sellega seoses kohe meenutus enam kui dekaad tagasi toimunud esimesest India reisist, mis mind kuu aja jooksul surus täielikult vürtside ja karride põhjatusse maailma. Mäletan eriliselt sooja tundega Goa rannas paiknenud einekoha krabilihakarrit ja sealsamas hautatud naani. Need olid jumalikud ampsud. Viis aastat hiljem uuesti Indias rännates ja samu rooge mekkides oli pettumus suur. Vahepealse ajaga olin ennast läbi töö ja kire aina jõulisemalt gastronoomiamaailma tõuganud, kogudes uusi kogemusi, laiendades tuhandekordselt oma maitsepaletti.

Kindlasti on ka meie oma köögis arhtüüpsed toidud nagu hernesupp, hakklihakaste ja miks mitte ka pannkoogid vaarikamoosiga, mille maitse iial ei muutu ning nendega aegajalt uuesti kohtumine on kui ajas rändamine. Kuid jällegi, ei ole võimalik, et toorained, millest "toona" toitu tehti olid paremad kui tänased. See pole lihtsalt võimalik. Nõukogude ja vaba Eesti võrdluses kindlasti mitte.

Samas aga ei tähenda, et need esimesed mälestused kogu selle virr-varri taga tuhmuks ja seda pole ka mingil juhul vaja. Need notalgiad on mõnusd, kodused ja ulmi tekitavad. See on kui esimene armastus, mis tundub alati kõige magusam ...