Niisiis, nagu mainitud, toob aasta algus endaga kaasa suurejoonelise keha puhastamise mürkidest, mis kogunevad sinna pühade ajal. See toob endaga kaasa rohelised smuutid (eestikeelne uudissõna nende kohta on lögadid), maitseveed, detox-teed, paastud ja muu sarnase hookuspookuse. Imelisi tulemusi lubavaid tooteid on turul nii palju, et me kõik peaksime olema jäädavalt mürgivabad. Tekib aga üks lihtne küsimus: kui meie keha on nii mürgine, siis mida teevad meie neerud, maks, sooled ning inimese suurim organ ehk nahk?

Brändimine ja müügitrikk

Alustame sellest, et ei leidu ühtegi teaduslikku ega meditsiinilist tõestust selle kohta nagu aitaks mõne toidu, vilja või segu lisamine oma menüüsse kiirendada keha enda võimet toksiine väljutada. Keha toimetab oma probleemidega rahulikult ise ja teeb seda evolutsiooniliselt väga hästi. Meie neerud, maks, sooled ja nahk on nende probleemide lahendamiseks väga hästi kohanenud.

Selge on aga see, et lehtkapsa, noore spinati, selleri, kurkumi, ingveri ja teiste klassikaliste detox-müütiliste juurikate lisamine oma toidumenüüsse parandab tervist, kuid seda tänu neis leiduvatele ainetele, mitte sellele, et nad pressiks kehast mürki välja. Kui suitsetada ja ingverit süüa, siis need tegevused ei nulli teineteist.

Eriti totrad ja jubedust tekitavad on aga lood, mis räägivad detox-taldadest, -plaastritest ja -massaažidest. Üks naljakamaid ihupuhastuse aktsioone on oil-pulling ehk iidne ajurveeda rituaal, mis lubab avaldada mõju peavaludele, migreenile, diabeedile, astmale ja aknele. Selle protseduuri tegemiseks on tarvis igal hommikul pista suhu supilusikatäis külmpressitud seesami- või kookosõli, seda 10-20 minutit suus loksutada ning seejärel välja sülitada ja hambad ära pesta, nagu teeb iga normaalne inimene.

Siis on veel sooja sidrunivee joomine, mis aitab keha neutraliseerida, soodustab seedeprotsessi tööd ning stimuleerib maksa tegevust, soodustades nii toksiinide väljutamist kehast. Lisaks annab see organismile C-vitamiini, olulist antioksüdanti, mis aitab organismi puhastusprotsessis neutraliseerida vabu radikaale ning tugevdada immuunsüsteemi. Üsna tobe vaatepilt – istuda hommikul oliiviõli suus, samal ajal kruus sooja sidrunivett oma järge ootamas.

Kummalgi tegevusel ei ole midagi pistmist mürkidest puhastamisega, küll aga aitavad sidrun ja oliiviõli kaasa sellega, et on ise tervislikud ja mõistlikud toiduained. Seda eriti vahelduseks friikartulitele, pitsadele ja muule valmistoidule.

Detox on räigelt suur äri, millega teenitakse miljardeid üle maailma. Taunida tuleb tugevalt aga seda, kuidas turundus võimendab üht valet ning sobrab selle käigus inimeste rahakotis, pakkudes vastu vaid täitumata unistusi. Samas – raha ja lollus enamasti ju ikka põrkuvad teineteisest!

Positiivne mõju läbi fookuse

Olgugi et ei ole ühtegi teadusuuringut, mis leiaks, et rohke sidruni või oliiviõli tarbimine parandaks, kiirendaks või täiendaks meie maksa või neerude tööd, on motiivil nimega detox kindlasti suur positiivne mõju inimese tervisele. Mõju avaldub mõtteviisi ja käitumismustri muutmise kaudu. Detox toob enamasti kaasa ju parema ja tervislikuma toidusedeli, veejoomise suurenemise, liikuvama eluviisi ja puhtamad mõtted.

Alkoholi tarbimise ja suitsetamise vähendamine, kergemate ja mis peamine – toitainerikaste toitude söömine on see, mis parandab enesetunnet ning vähendab ka survet meie organitele. Kui mõelda ökonoomselt nii oma kehale kui ka sellesse minevale toidule, on pool keha puhastamisest tehtud juba enne närimist.