Ben Reade ja Josh Evans on kaks uudishimulikku toiduarmastajat, keda ühendab Taanis tegutsev Nordic Food Lab’i uurimistöö putukatest kui alternatiivsetest proteiiniallikatest. Eesmärgiga kaardistada ja maitsta kõikvõimalikke söödavaid putukaid, rändavad kokk ja toiduteadlane mitmetel mandritel ja maailmajagudes, et uurida, kuidas eri kultuurid ja rahvad putukaid toiduks valmistavad ja neid söövad.

Igas paigas pannakse ise välja kaevatud vaglad kohe ka pannile, proovides luua uusi moodsaid maitsekooslusi, mis sobiksid nii tänavatoiduks kui ka restoranimenüüsse. Kas termiidid, vaglad, siidiussid ja rohutirtsud võiksid trendikas roas vahelduseks asendada liha või on iganenud arusaam roomava mullase ja rasvase ussikese söömisest veel piisavalt võigas, et isegi kaunis serveering, ja lubatud meelierutav maitseelamus, ei suuda vaimusilmast kustutada ettekujutust suulage puudutavatest putukajalgadest?

"Putukad" on hoogne ja mahlast maitsenaudingut visualiseeriv dokumentaalfilm, mis, lisaks rändamisele ja mekkimisele, muretseb ka tooraine jätkusuutlikkuse ja uue toidumoe kapitalistliku ekspluateerimise pärast.

Riik: Taani, Holland, Prantsusmaa
Aasta: 2016
Kestvus: 1h 13min
Keel: inglise
Produtsent: Sigrid Dyekjær
Operaator: Andreas Johnsen
Montaaž: Menno Boerema
Helilooja: Anders A.C. Christensen, Mikkel Hess, Nikolaj Hess, Spacelab
Osatäitjad: Josh Evans, Ben Reade, Roberto Flore
Tootja: Rosforth Film, Danish Documentary
Festivalid: Tribeca, Docs Against Gravity, DocAviv, Edinburgh, Melbourne, tARTuFF

Allikas: www.poff.ee

Ajakava

13.11.2016 - 15:15 Kino Artis, Tallinn
19.11.2016 - 22:00 Apollo Kino Solaris

Tragikomöödia peategelased Refaat ja Galal on vennad, kes tegelevad üritustele toitlustuse pakkumisega. Nende väärtushinnangud on paigas - õiglus, siirus, ausus. Kuid vastavalt Egiptuses valitsevatele ühiskondlikele normidele ja tabudele tuleb neil siiski pingutada, et kogukonna ootustele vastata. Ootusteks on aga abiellumine valede inimestega, susserdamine, kättemaks, võimuvõitlus ja totakalt tsellofaani pakendatud kebab. Kuid nii töös kui ka eraelus leiavad mõlemad vennad lõpuks selgroogu ja jõudu, et oma õigused maksma panna ning naistele, keda nad päriselt armastavad, oma tundeid avaldada.

Värvilises egiptuse seebikas on midagi väga bollywoodlikku: muusikat, rahvast ja võimuvõitlust vägevate vastu, kes kasutavad oma tahte saavutamiseks ka alatuid võtteid (näiteks rahvamassile mesilaste kallale ässitamine või teiste farmi põlema pistmine). Nagu taolistele filmidele kohane, ei mahu lugu lühikesse formaati, seega peab vaataja arvestama kahetunnise pöörase jandiga.

Linateose autor on mõnevõrra üllatuslikult seni tõsisematel teemadel filme vändanud legendaarne Egiptuse filmimees Yousry Nasrallah.

Riik: Egiptus
Aasta: 2016
Kestvus: 1h 55min
Keel: araabia
Produtsent: Ahmad El Sobky
Stsenarist: Yousry Nasrallah, Ahmad Abdallah
Operaator: Samir Bahsan
Montaaž: Mona Rabi
Helilooja: Wael Alaa
Osatäitjad: Laila Eloui, Menna Shalaby, Bassem Samra
Tootja: El Sobky film
Festivalid: Locarno, Toronto

Allikas: www.poff.ee

Ajakava

12.11.2016 - 16:30 Kino Artis
13.11.2016 - 16:30 Elektriteater, Tartu
24.11.2016 - 21:45 Apollo Kino Solaris

Jaapani kesklassi perekonna, metallitöökoda pidava ontliku isa Toshio, usust elule uut hingust otsiva pereema Akie ning harmooniuumitundide käes vaevleva tütre Hotaru elu on täpselt nii igav, nagu võib ette kujutada. Lühilauselised vestlused hommikulauas, üksteisest kaugenevad peresuhted ja painav rutiin. Kauaoodatud muutuse paremuse poole näib toovat ootamatult välja ilmunud Toshio aastatetagune sõber Yasaka, kes pakub end töökotta abiliseks; pereisa vaikival nõusolekul ta selle töö ka saab ning seab end kummalisel kombel sisse ka perekonna kodus. Ei kulu palju aega, kui šarmantne, kuid emotsionaalselt plahvatusohtllik Yasaka keerab ümber sõrme nii pereema kui ka tütre, haarates endale seni nende elust puudunud pereisa rolli. Toshio suhtub üha pingelisemaid pöördeid võtvasse psühholoogilisse mängu pealtnäha külmalt, kuni selgub, et Yasakat ja pereisa ühendavad lisaks sõprusele ka kapist välja kukkuvad võikad luukered minevikust.

PÖFFi režiipreemia võiduga tuule tiibadesse saanud Koji Fukadast on kasvanud Jaapani kaasaegse kino suur tulevikulootus, mida kinnitab filmi pärjamine tänavusel Cannes'i filmifestivalil. Lõpuni pinget hoidva psühholoogilise draama ja põneviku vahel kõikuva filmi teevad eriliselt nauditavaks endast parimat andev näitlejate ansambel ning oskuslik režissööritöö, mis lahkab nüansirikkalt perekonna lagunemist minevikus peituvate pattude tagajärjel.

Riik: Jaapan, Prantsusmaa
Aasta: 2016
Kestvus: 1h 58min
Keel: Jaapani
Produtsent: Masa Sawada, Hiroshi Niimura
Stsenarist: Koji Fukada
Operaator: Kenichi Negishi
Montaaž: Koji Fukada
Osatäitjad: Tadanobu Asano, Mariko Tsutsui, Kanji Furutachi, Taiga , Momone Shinokawa, Kana Mahiro
Tootja: Comme des Cinémas, Nagoya Broadcasting, MAM Films
Festivalid: Cannes (Un Certain Regard Jury Prize), Melbourne, Toronto

Allikas: www.poff.ee

Ajakava

13.11.2016 - 19:15 Apollo Kino Solaris
20.11.2016 - 20:30 Apollo Kino Mustamäe
26.11.2016 - 19:45 Apollo Kino Solaris

Koomiline kroonika, mis kujutab paari suvepäeva kahe küla elus. Osseetia küla Toli ja Gruusia küla Teli asuvad Kaukaasia keskosa kurus, mägijõe vastaskallastel. Riigipiir kulgeb piki jõge, nii et Toli paikneb Venemaal ja Teli Gruusias. Ent uute aegade saabudes üritavad võimud muuta selle nähtamatu piiri tõeliseks ja läbimatuks kahe küla elanike jaoks, kes elavad rahus ja harmoonias nii, nagu nende esivanemad juba sadu aastaid on teinud. Nad on harjunud lahendama kõik konfliktid rahulikult ja vastavalt Kaukaasia tavadele – suure laua taga veini juures ja laulu lüües.

Alexander Amirov püüab oma debüütfilmiga leida võtit Gruusia 1970ndate komöödiatele. Juba stsenaariumisse on olukorrad ja värvikad rahvuslikud karakterid sisse kirjutatud, võimaldades noorel režissööril luua lihtne ja särav romantiline komöödia, mis puudutab väga tõsiseid ja mittenaljakaid poliitilisi probleeme.

Eksimatu näitlejatevalik ühendab ekraanil sujuvalt talendid Moskvast, Osseetiast ja Gruusiast, lastes autoril puhuda sisse tõeline elu stsenaariumis pakutud üsnagi tavalisse loose. Kaasaegseid, piiriga eraldatud Romeot ja Juliat kehastavad inspireeritult noored näitlejad Rinali Mukhametov ja Nutsa Habulava. Kuid tõeliseks pärliks on filmile kuulsad gruusia näitlejad Kakhi Kavsadze ja Nanuli Sarajishvili. Iga nende osalusega stseen jääb kauaks mällu.

Film võitis grand prix’ festivalil European Cinema VOICES Vologdas (Venemaa) käesoleva aasta juulis.

Riik: Venemaa
Aasta: 2016
Kestvus: 1h 17min
Keel: vene
Produtsent: Natalia Ivanova, Maria Ksinopulo
Stsenarist: Vladimir Gutnov, Anatoly Dzivayev, Olga Pogodina
Operaator: Pyotr Dukhovskoy
Helilooja: Guram Granovsky
Osatäitjad: Kakhi Kavsadze, Dagong Omaev, Anatoliy Dzivaev, Ivan Dubrovskiy, Nanuli Sarajishvili, Soslan Fidarov
Tootja: Khorosho Production Center
Festivalid: Moscow

Allikas: www.poff.ee

Ajakava

12.11.2016 - 20:00 Apollo Kino Mustamäe
25.11.2016 - 17:15 Apollo Kino Solaris

Manuela ja Olmo olid kooliajal paar, elades esimese armastuse suurtes illusioonides (ja naiivsuses). Viisteist aastat hiljem tuleb Manuela Buenos Airesest tagasi ja nad kohtuvad taas: sellest saab õhtu täis hirmu ja kerkivaid emotsioone; õhtu, kus tuleb midagi öelda ja kuidagi vastu pidada. Noortel on aega vaid üks õhtu, et teineteist kõigega kurssi viia, rääkida kõigest ja mitte millestki, vaadata teineteisele silma, üllatuda ja nautida. Üks öö, et vallutada tagasi tulevik, mida nad olid aastaid tagasi teismelistena teineteisele lubanud.

Sellisel romantilisel eeldusel põhinev "Taas tulevikku" on film, mis räägib ajast ja selle tunnetamisest, kaotatud ja taasleitud ajast. Film, mis poeb naha alla, tekitades nostalgiat asjade järele, mis kunagi ei juhtunud, ja tuletades meelde, mida me iseendast mäletame ja mida mitte. See film näitab, mille kaudu me end määratleme, mis on meie põhimõtted ja teevad meist need, kes me oleme. Kõik see koos vaba narratiiviga aitab vaatajal näha väikeste asjade olemust just nagu mõnes Eric Rohmeri jutus.

Jonas Trueba on töötanud stsenaristina koos Victor Garcia Leoni ja Fernando Truebaga. Ta filmib ka muusikavideoid, kirjutab ja töötab õpetajana. "Taas tulevikku" oli tema esimene film San Sebastiani filmifestivali ametlikus valikus. Võluv ja võrgutav debüüt režissöörilt, keda on seni peetud Hispaania kino üheks paljulubavamaks täheks; nüüd on ta seda ka tõestanud.

Riik: Hispaania
Aasta: 2016
Kestvus: 1h 48min
Keel: hispaania
Produtsent: Javier Lafuente
Stsenarist: Jonás Trueba
Operaator: Santiago Racaj
Montaaž: Marta Velasco
Helilooja: Rafael Berrio
Osatäitjad: Francesco Carril, Itsaso Arana, Pablo Hoyos, Candela Recio, Aura Garrido
Tootja: Los Ilusos Films
Festivalid: San Sebastian, Zurich, London

Allikas: www.poff.ee

Ajakava

13.11.2016 - 16:45 Apollo Kino Solaris
23.11.2016 - 17:15 Apollo Kino Solaris
27.11.2016 - 21:15 Kino Artis, Tallinn

Jim Hoskins pani oma esimesele täispikale filmile täpselt sellise nime ja nii hullutas “Rasvane kägistaja” maineka Sundance'i ööfilmide programmis kõiki vaatajad peekoni, rasvatilkade ja põlvini ulatuva peenisega autopesulas. Sellest saati tuuritab film rõõmsalt mööda festivale ringi ja ongi jõudnud otsaga PÖFFile.

On jäänud vaid üks rasvane küsimus: kas eestlased on selleks valmis? Oled ehk kunagi näinud Ameerika sõltumatu kino hitti “Napoleoni dünamiit”, mis tänaseks jõudnud kultusfilmi staatusesse? Kui nii, siis tuleta seda filmi meelde, aga kujuta ette, et see on steroide söönud ja säriseb õlis. Liiga raske ette kujutada ja filmi pole ka näinud? Okei. Siis kujuta ette üht valgepäist vanameest, kes elab koos oma keskealise pojaga, praeb igal hommikul õlilägas vorstikesi ja teeb vahel harva koos pojaga turistidele tuure, tutvustamaks diskokuningate salapaiku: nende endisi tööruume ja elamuid. Nüüd, mil poeg on endale pruudi leidnud, juhtub seda aina harvemini ja vanamehes löövad välja kadedusekiiksud. Vähem pole mitte ainult õlilägas praadimist; õliläga võiks alati rohkem olla.

Kõik! Rohkem ma sellest filmist ei kirjuta. Midagi nii kirevase veidrat, rasvast, naljakat ja samas, mis eriti oluline – tegelikult südamlikku – annab otsida. “Rasvane kägistaja” on kindla peale selle PÖFFi üks veidramaid ja lahedamaid rasvaseid üllatusvorstikesi sõbralikus (ja ikkagi natuke vastikus) õlilägas. Seega kasutage harukordset võimalust oma huumorisoon ja pime õhtu proovile panna!

Riik: Ameerika Ühendriigid
Aasta: 2016
Kestvus: 1h 33min
Keel: inglise
Produtsent: Andy Starke, Ant Timpson, Elijah Wood, Daniel Noah, Josh Waller
Stsenarist: Jim Hosking, Toby Harvard
Operaator: Mårten Tedin
Montaaž: Mark Burnett
Osatäitjad: Michael St. Michaels, Sky Elobar, Elizabeth De Razzo, Joe David Walters, Gil Gex
Tootja: Rook Films, Timpson Films, SpectreVision
Festivalid: Sundance, Karlovy Vary, Neuchatel, Fantastic Film Fest

Allikas: www.poff.ee

Ajakava

17.11.2016 - 22:30 Kosmos IMAX
18.11.2016 - 22:30 Elektriteater
25.11.2016 - 21:45 Apollo Kino Solaris