TOIDUAJALUGU | Britid said sõjaajal kaevikutes hästi süüa, paremini kui inimesed linnades
Briti sõdurid on esimese maailmasõja kaevikuid kirjeldanud kui elavat põrgut, kuid vähemalt kokkade süü see ei olnud: ajaloolane Andrew Robertshaw väidab oma raamatus, et rindesõdurite toit oli rikkalik ja üllatavalt kõrge toiteväärtusega.
Sõtta saadetud mehed said palju paremini süüa kui enamik inimesi kodusel Inglismaal. Näiteks oli sõduritele võrreldes tavalise Briti töömehega nähtud ette kuus korda rohkem veiseliha. Sõduritele mõeldud päevases toiduportsus oli ligikaudu 4600 kalorit, tööline pidi hakkama saama keskmiselt 3400 kaloriga, vahendab Imeline Ajalugu.
Üks sõduritele kõige sagedamini pakutavatest toitudest oli konserveeritud veiseliha, kuid kokad suutsid välja võluda ka kartulipudru hakklihaga, tursa karrikastmes või nn pruuni hautise ehk puljongis hautatud liha juurviljadega.
Puhkepauside ajal said Briti sõdurid süüa rindejoone taga asunud kohvikutes. Andrew Robertshaw andmetel oli sõdurite absoluutne lemmikroog härjasilm friikartulitega. Selle roa söömise traditsioon võeti ka rindelt tsiviilellu kaasa.