„Looduslik“, „looduslikud värvained“, „ilma suhkruta“ jne. Müügiargumente on palju ning need tunduvad ka usutavad, kuid võivad lähemal uurimisel sisaldada siiski palju ebatervislikku. Ehk meie jaoks tundub sageli, et suhkur võrdub maiustused ning kui pakendil on „ilma lisatud suhkruta“ või „35% vähem suhkrut“, tundub see paljudele tervislikum valik.
See, et tootes on vähem suhkrut, ei tähenda, et see endiselt palju suhkrut ei sisalda. 35% millest? Võid alati kindel olla, et suhkur on tühi energiaallikas ehk süües saad vaid hunniku üleliigseid kaloreid, isegi kui valid „looduslikuma valiku“. Hea näide on kuivatatud banaanid, mis on tervislikkusest väga kaugel. Enamik variante on pistetud suhkrusse ja mee sisse ning praetud kookosrasvas.

Sojapiim

Oled hakanud ka eelistama sojapiima lehmapiimale? Ole ettevaatlik, on olemas paremaid alternatiive, kus sa ei riski oma keha mõjutavate soovimatut kõrvalmõjudega. Sojas on nimelt suures koguses östrogeeni sarnaseid aineid ning võib seepärast mõjutada negatiivselt nii naiste kui ka meeste hormoonide tasakaalu.

Taani Vähiliit soovitab naistel, kel on või on olnud rinnavähk, mitte tarbida toidulisandeid, mis sisaldavad isoflavonoide või juua suures koguses sojapiima.
Sojapiima leidub ka valmistoitudes, toidu- ja valgulisandites. Kui oled östrogeeni osas tundlik, väldi sojapiima tarbimist.

Speltajahu

Reklaamitakse kui väga tervislikku alternatiivi, kuid on vaid veidi tervislikum kui nisu. Määrav on täistera sisaldus. Eelista jämedamaid jahuvariante, sest tera sisaldab kasulikku koort, kiudaineid, valke ja vitamiine. Tera ise sisaldab aga peamiselt tärklist ja valku.

Puuviljajogurt

Enamik meist arvab, et puuvili ja jogurt koos on win-win olukord. Enamikel juhtudel see nii siiski pole. Enamik puuviljajogurteid sisaldavad palju suhkrut ja rasva, peaaegu sama suures koguses nagu limonaad või magus magustoit.

Hommikusöögi valikud

Paljud reklaamivad kõrget kiudainete sisaldust, kuid kõik neist pole tervislik. Tooted sisaldavad sageli palju suhkrut, et aidata täisteratooteid seedida. Eelista selle asemel kaerahelbeputru piimaga. Maitsesta banaani, rosinate, datlite või mandlitega. Kui hommikul on rohkem aega valmista omlett köögiviljadega, sest see toiduabi hästi kõhtu ning on tervislik valik.

Allikas: Iform