See tähendas, et peamiseks põhjuseks üle nende baaride läve astuda sai vein, mitte toit, kokteil ega koht ise. Veinist sai kui jumalate nektar ning kõik muu aitas sellel vedelikul lihtsalt paremini mekkida ja kergemini alla voolata. Kultuurne napsitamine oli oma kanna kinnitanud ja praeguseks võib pealinnas neid kohti nelja käe sõrmedel üles lugeda. Mõned neist on peenemad, teised äärmiselt lihtsad, kuid on mõned, millest ei tohiks mööda kaeda.

Gloria

Parimad baarid pakuvad ka süüa

Kui on soov Tallinnas veini kõrvale ka natuke head ja paremat süüa, pole vaja vaadata kaugemale paarist heast uksest Tallinna vanalinnas ega mõnest paigast nii Rotermanni kvartalis kui ka boheemlaste keskuses Kalamajas. Esimesena tuleb ära mainida kaks Eesti toiduvaldkonna tõelist alustala, kus vein ja toit saavad kokku, et elamus oleks maksimaalne. Vein aga jookseb ees ja alles siis toit järele.

Alustame vanalinnast ja veinikeldrist Eesti gastronoomia grand old man’i Dmitri Demjanovi üles ehitatud restorani Gloria juures. See on äärmiselt võimsa valikuga, kuid tugevalt Prantsusmaa veinide poole kaldu valikuga einela, kust saab osta veini nii kaasa kui ka kohapeal kergema eine kõrvale tarbimiseks. Klassika oma parimas võtmes.

Teiseks liigume Rotermanni kvartalisse ja veinibaari nimega R14, kus kohtuvad kvaliteetvein ja Vahemere köök. Klaasiga pakutavate veinide valik võib esmapilgul jalust nõrgaks lüüa ka kogenud spetsialisti, kuid kindlasti ei tohiks jätta kasutamata võimalust küsida nõu otse Eesti veinimaailma grand old man’ilt Rein Kaselalt, keda laiemad inimhulgad tunnevad ka Papa Kaselana. Ajaloolises kõrgete lagedega jõujaamas paiknevast R14st tasub läbi hüpata neil, kes hindavad kvaliteetset toitu ja sama kvaliteetset vestlust hüva veini teemal.

R14

Pisut maad viimasest paigast eemal – nii-öelda Rotermanni toidutänaval – asub pisike veinibaar Flämm, mis on saanud oma nime ja sisu sarnase hääldusega toidust. Flammkuchen on üks peamisi rahvuslikke roogi Elsassi piirkonnast. See koosneb väga õhukesest ahjus küpsetatud tainast, mis on kaetud toorjuustu ja kõikvõimalike imemaitsvate lisanditega alates peekonist ja vürtsikatest vorstidest ning lõpetades hallitusjuustude ja krevettidega. Selle imemaitsva piruka juurde serveeritakse mitmeid häid veine – pudeli ja klaasiga. Mõnus koht aja surnuks löömiseks.

Kui ikkagi on tahtmine veini kõrvale midagi hammustada, peame käima läbi ka Kalamajas asuvast veinibaarist/vinoteegist Shvips, mis on ilmselt sobivaim koht õhtu lõpetamiseks. Kohalike seas kõrgelt hinnatud vinoteegis on pidevalt muutuv veinivalik ning kohustuslikud veiniga sobivad suupisted suurema nälja peletamiseks. Veinikaardilt leiab üle 120 erineva veini. Veinivalik vaheldub just nagu aastaajad akna taga. Pokaali kõrvale saab nautida selliseid lihtsaid suupisteid nagu sink, salaami, juustuvalik, oliivid, marineeritud aedviljad jne.

Tiks

Uus trend: korgitasu

Paar head Tallinna baari on avanud uksed maailmas levinud korgitasu loogikat kasutades ja löönud sellega laineid. Nii on lihtsam pakkuda inimestele laia valikut, ilma et muuta oma pokaaliveinide sortiment kontrollimatuks. On kohti, mis on ühendanud baari veinipoega, on ka selliseid, mis lihtsalt kutsuvad oma veiniga külla.

Üks selline koht Tallinnas on end tüüpilises Kalamaja puumajas, muinasjutust „Alice Imedemaal” inspireeritud seinamaalingutega ruumides sisse seadnud baar-veinipood nimega Tiks. Baarist leiab suurepärase valiku veine ning kohalike väikepruulikodade hinnatud toodangut. Korgitasu on kümme eurot ning veinid algavad viiest-kuuest eurost, liikudes soliidsetesse klassidesse.

Kopli tänava alguses on end sisse seadnud Time to Wine, kus tervitab külalisi senistest ehk kõige intrigeerivam müügisüsteem. Saabujad saavad isikliku kiipkaardi, mille abil on võimalik valida umbes 15 müügiautomaadis oleva veini vahel – tuleb vaid vajutada soovitud koguse nupule ning valge, roosa või punane vein voolabki klaasi. Iseteenindus on kindlasti tulevikus kaubanduse üks peamisi teenindusvorme, kuid hubases õhkkonnas ja meeldivas seltskonnas võib järg tarbimiselt kaduda ning õhtu lõpuks vastu vaadata arvatust ehk pisut kopsakam arve.

Mainitule lisaks toimetavad pealinnas veel pisut boheemlaslikum veinibaar Paar Veini ja mõnusalt vabameelne Vabrik. Ärge kartke, astuge aga sisse ja saage tuttavaks Tallinna tõelise veinimaailmaga.

Flämm