Soomlaste kohvieelistustest rääkides on oluliseks trendiks kvaliteedi ja kohvi päritolu hindamine. Kui hetkel joovad meie põhjanaabrid peamiselt heleda röstiga kohvi, siis tumeda röstiga kohvi tarbimine on iga aastaga kasvamas. Valmistusviisidest on esikohal filtrikohv, meetoditest Jaapanis välja töötatud külmpruulitud kohv. Soome kohvituru liidriks on loomulikult kodumaine Gustav Pauligi bränd, mille pikk ajalugu ja tuntud nimi tagas neile möödunud aastal 49% kohvikategooria kohalikust jaeturust.

Kui kohv 17. sajandil Soome jõudis, muutus see koheselt populaarseks. Leiti, et kohvi aitab võidelda peavalude, depressiooni ning isegi südamehaigustega ja seda müüdigi siis vaid apteekides. Kui alguses oli kohvi joomine pigem kõrgema klassi staatuse juurde kuuluv trend, siis juba 18. sajandiks oli selle hind langenud ning varem vaid pühadel serveeritud jook muutus igapäevaseks ja kättesaadavaks paljudele. 19. sajandil pidid soomlased aga kohvijoomisest loobuma, kuna leiti, et sellel on majandusele, produktiivsusele ning sündivusele negatiivne efekt ja kohv keelustati.

Hetkel on Soome ilmselt ainus riik maailmas, kus kohvipaus on seadusega ette nähtud. Ühe Nordic Coffee Culture poolt tehtud küsitluse kohaselt joovad 6% Soome naistest ning 14% meestest enam kui 10 tassi kohvi päevas! Soomlanna ning kohviarmastaja Maria Oiva on meenutanud, et tema teatridirektorist vanaisa jõi päevas isegi 35 tassi kohvi.

Esimese Tallinn Coffee Festivali korraldaja Kennet Sarve sõnul eestlased veel soomlastele järele ei jõua. “Hetkel joome me Eestis siiski poole võrra vähem kohvi, aga see trend on tõusvas joones liikumas,” kinnitab Sarv. “Ühe enam on ka Eestis tekkimas põnevaid kohvibrände ning inimesed avastavad seda maailma silmnähtava kirega.”

Maailma suurimad kohvijoojad on:

Soome - 12 kg elaniku kohta aastas
Norra - 9.9 kg elaniku kohta aastas
Island - 9 kg elaniku kohta aastas
Taani - 8.7 kg elaniku kohta aastas
Holland - 8.4 kg elaniku kohta aastas
Rootsi - 8.2 kg elaniku kohta aastas
Šveits - 7.9 kg elaniku kohta aastas
Belgia - 6.8 kg elaniku kohta aastas
Luxembourg - 6.5 kg elaniku kohta aastas
Kanada - 6.2 kg elaniku kohta aastas