Toitumisnõustaja Teele Teder võtab sõna alkoholi teemal — alkoholist räägitakse ikka alati negatiivses võtmes, kuid uskuge või mitte, alkoholil on ka plusse. ­Midagi peab ju peituma Vahemere maade inimeste pikas elueas ja madalas südame- ja veresoonkonnahaigustesse haigestumisriskis. Seda tead ju ka, et pasta on samuti tervislik?

Võtame seekord pulkadeni lahti meie loodusliku antibiootikumi — küüslaugu. Kuidas seda toiduvalmistamisel ikka kasutada, kumb on parem, kas hakitult, purustatult või riivitult, iga valmistusviis annab ju roale eri kangusega küüslauguse meki. Lisaks pakume mitmeid küüslauguga retsepte, mida just nüüd, mil tatine nina ja käre kurk vajaksid tuge, saaks valmistada.

Viimasel ajal hakkab üha enam kõrva toidujäätmete tekkimise teema. Nii käis Rita Osa uurimas kööki mõeldud kompostikastide valikut ja annab teada, et vajadus hästi toimivaks seadmeks on olemas — on palju inimesi, kes koguvad biojäätmeid eraldi kilekotti ja panevad neid lausa sügavkülma, et kevadel need kuhugi maakodusse ära vedada.

Magusaarmastajate rõõmuks selgitame välja, mis vahe on toorkakaol ja tavalisel kakaol, tooršokolaadil ja tavalisel šokolaadil. Püüame mõiste- ja kvaliteedirägastikus rohkem selgust saada ning jagame nõu, mida kuskil kasutada.

Huvitav asi rullub lahti vilka maitsemeelega restomehe Tõnis Siiguri käe all. Ta on võtnud südameasjaks pakkuda eksootilisi mereande nii värskelt kui meie kliimas üldse võimalik — akvaariumist. Koos teiste elukatega saabub kohale ka kast merisiilikutega, mida enamik meist pole ehk iial maitsta saanud.

Ubade puhul rõhu­tatakse sageli esmajoones nende suurt taimsete valkude sisaldust, kuid toitainelises koostises leidub kõige enam hoopis süsivesikuid, sh kiudaineid. Tuuli Mathisen tutvustab erinevaid ubasid — jeerum, neid on palju! — ja jagab nippe, kuidas neid leotada, keeta ja muudmoodi toiduks valmistada.

Õpime samm-sammult, kuidas teha juuretist, lausa päevade kaupa. Millega ja millal teda toita, et juuretisest saaks tõeliselt nurru lööv tegelane, kes võib sind teenida lausa mitukümmend aastat. Juuretisega saia, pannkookide ja croissant’ide valmistamise õpime samuti selgeks.

Seda ja kõike muud põnevat, sekka mitmesuguseid vahvaid retsepte saadki lugeda meie uuest numbrist!

Jälgi meid ka Facebookis: www.facebook.com/omamaitse.ee ja instagramis #omamaitse_ajakiri

Ajakirja tellimiseks vajuta SIIA!