Leib Resto ja Aed

Audrey kirjutab, et restoran asub Šoti Klubiga samas hoones. Ta muljetab õhtusöögist sommeljee Kristjan Peäskega, kelle sõnul andsid tema ja peakokk Janno Lepik restoranile sellise nime, sest meestel on lapsepõlvest saati olnud leiva vastu suur austus — kui tükk leiba kukkus maha, võeti see üles ja sellele anti musi.

Restorani menüü on lihtne. Retseptid põhinevad vanadel klassikalistel retseptidel, millele on lisatud mõni uus nüanss. Audrey proovis metsaseenesuppi ja seejärel nautis räime, mida valmistatakse Janno isa retsepti järgi — kala tehakse jahu ja soolaga kokku ja seejärel praetakse rohkes rasvas, et see muutuks krõbedaks. Seejärel leotatakse räime vee, äädika ja suhkru lahuses.

Kristjani sõnul on Eesti köögile suurt mõju avaldanud sakslased 13. sajandil, seejärel rootslased, ja taanlased. Oma mõju oli ka Nõukogude ajal. Kristjan sõnab, et umbes kümme aastat tagasi oli kõva sõna fusion-köök. Nüüd on aga rohkem sedapidi, et noored kokad lähevad mõneks ajaks välismaale, omandavad seal uusi oskusi ja naasevad nendega kodumaale. Kvaliteedile pannakse rohkem rõhku kui kunagi varem. Kristjani sõnul on tema ja Janno maapoisid ja palju tehakse koostööd ka talunikega, et saada toidu valmistamiseks võimalikult head kohalikku toorainet.

Anno

Audrey’le jättis Anno koduse mulje. Restoran asub endise sadamaülema majas. Mõnusat ja igati hubast söögikohta peavad Erno ja Anna Kaasik. Anna sõnul on tema toit keeruline — selles on palju maitseid, erinevaid kihte ja selle valmimine võtab kaua. Näiteks Anna šokolaadimagustoitu tellides on taldrikul 14 komponenti. Kustumatu mulje jätab Audreyle aga Anna valmistatud punapeedi konsomee. Retsepti mõtles Anna ise välja.

Ore

Tallinna vanalinnas asuvas restoranis töötab peakokana Silver Saa, kes on töötas enne Eestisse naasmist Londoni Savoy hotelli köögis. Silver pidi naasma, sest ees ootas kaitsevägi. Peale kaitseväge otsustas aga mees jääda kodumaale ja tegeleda restoraniäriga. Silveri sõnul on ta söögitegemises küllaltki intensiivne. Talle meeldib happelisus ja rohke tekstuur. Mehe sõnul on tema toidul nii-öelda koha ja aja tunnetus. Lihtsalt suvalisi maitseid Silver kokku ei sega.

Wicca

Wicca puhul on Audrey lummatud Angelica Udekülli valmistatud toidust. Angelica sõnul meeldib talle seal töötada, sest nii on ta ümbritsetud loodusega ja merega. Küll aga ei jäta Audrey mainimata, et kustumatu mulje jättis restorani asukoht: restoranist avanevad hunnitud vaated ja et ümberkaudu on kaunis loodus.

Juur

Juur asub Tallinna lennujaama lähedal. Audreyle meeldib, et menüüs on toite, mille valmistamisel kasutatakse rohkelt seeni, tilli, kurgimahla, leedrimarju. Audrey sai restoranist aga kaks uut ja väga huvitavat kogemust. Üks toitudest, mida ta proovis, oli peakoka Kaido Metsa korjatud põdrasamblik, mille mees oli krõbedaks praadinud ja seda serveeriti koos suitsuse jogurti ja klaasitäie mädarõikanapsuga. Teine huvitav kogemus oli kitseliha söömine kitse pealuult. Kaido sõnul on liha isase kitse oma, sest emaseid kasutatakse kitsepiima saamiseks.

Roog

Muu hulgas kirjutab aga National Geographicu ajakirjanik Audrey Gillan, kuidas ta käis uudistamas, kuidas Eesti endine esileedi Evelin Ilves leiba küpsetab. Nad kuulasid, kuidas leivatainas tegi plumps-plumps-plumps. Gillan kirjutab, et eestlaste jaoks olevat leib niivõrd olulisel kohal, et kui minnakse lähedastele välismaale külla, pakitakse kohvrisse vähemalt kaks pätsi kaasa.

Evelin Ilves, kes on kolm aastat pidanud Tallinna vanalinnas asuvat kodurestorani Roog, sõnab National Geographicule aga, et leib on justkui eestlaste religioon. Lisaks ütleb Evelin, et leivavalmistamisel on vaja hoida pea selgena ja mõelda häid mõtteid, sest muidu see ei kerki. „Leivaga tuleb leida mingil moel ühendus,” sõnab Evelin National Geographicule.

Ö

Peakokad Ranno Paukson ja Martin Meikas proovivad pakkuda kättesaadava hinnaga fine dining'ut ja nende söögikoht on inspireeritud põhjamaisest köögist, Läänemerest ja kohalikest maastikest. Menüü sõltub hooajast ja pakutakse eestimaiseid toite. Näiteks seitsmekäigulise maitseteekonna eest tuleb välja käia 59 eurot.

Viis toiduavastust, mille Audrey tegi on leib, martsipan, kodus valmistatud napsid, Chokolala šokolaadid ja käsitööõlu. Kahtlemata head leiud!

Allikas: nationalgeographic.co.uk