Antrekoot või inglise keeles bonless Rib Eye on ülemaailma üks populaarsemaid tükke. See liha on pehmuselt võrreldav fileedega, ent tal on rohkem rasva, mis tähendab ka rohkem maitset. Antrekoot sobib enim steigiks, nii pannil kui grillil, maitsestatud soola ja pipraga või kombineeritud mõne maitsevõiga.

Teine valearusaam veiseliha puhul on see, et seda on keeruline valmistada. Vale. Ausalt ka, veiseliha on üks lihtsamini valmistatavaid lihasid. Vaja on vaid loogikat, head panni ning kirge hea liha valmis teha. Mõistan hirmu keerata kallis ja hea lihatükk tuksi, kuid see hirm ei peaks mingil juhul sundima poes alati valima kana või sealiha vahel. Igal juhul ... antrekoodi valmistamiseks pole vaja teha muud kui liha maitsestada ning kuumal pannil või ja õli segus praadida ning seejärel ahjus kergelt küpsetada ja kuuma hoidvas kausis järelküpsetada.

Paremini sobib antrekoodi valmistamiseks see meetod (seda nii 300 grammise steigi küpsetamisel): Praadige kuumal pannil liha kummaltki poolelt 3 minuti jooksul pruuniks ning siis tõstke liha 180 kraadi juurde veel 10 minutiks ahju. Ahjust võtmise järel laske lihal 5-8 minutit "rahuneda" ja alles siis serveerige liha. Maailma kuulus kokk, kirjanik ja telesööja Anthony Bordaini sõnul on ainus asi, mida steikide puhul saab valesti teha, soovida neid liiga kiiresti valmistada ja siis kiiresti ka kohe süüa. Andke lihale aega valmida.

Liha "rahunemine" on aga ääretult oluline selleks, et kuumas liikuma läinud lihamahlad lihases peatada. Kui liha kohe peale ahjust tulekut lahti lõigata voolavad lihamahlad lihasest välja ning steak jääb kuiv ja igav. Samas tuleb kindlasti jälgida kus ja kuidas liha järelvalmib - liiga pikk järelvalmimine võib olla ka liiast.

Nagu ka varem mainisime, antrekoot on rasvarikkam ning tänu selle ka maitserikkam. Kindlasti võib õhtusöögiks valida ka mõni vähemrasvane ja maitsevaesem sise- või välisfilee tükk. Meie aga soovitame katsetada õhtusöögiks tugevama rasvamekiga antrekooti.

Juurikad ausse

Õhtusöögi teine kindel viiul on kodumaised juurviljad, mille au sees hoidmisega peaksid tegelema kõik söögist pisutki lugupidavad inimesed. Täna laseme igal juurviljal eraldi särada ning just talle omast maitset lihakõrvaseks pakkuda. Me kasutame äärmiselt vähe maitseaineid, et taldrikule jõuaks peedi ja sibula magusus, kurgi soolakas värskus, kartuli kreemisus ja kapsaste kergus. Kasutame maitseaineteks vaid meresoola, värskelt purustatud pipart ja oliivõli.

Röstimine on üks neist imelistest köögitehnoloogiatest, mida tuleks tihemini kasutada. Äärmiselt lihtne ja kiire viis, kuidas saada juurviljadest kätte nende oma maitse ja aroomid on ka suurepärane toiduvalmistamine laiskadele või kiire elutempoga inimestele - viskad juurikad ahju ja tuled pool tundi hiljem nende juurde tagasi.

Ühe lisandina, mida retsepti ei lisanud võib ahjuplaadile visata ka pikuti pooleks lõigatud küüslaugupead. Hämmastaval kombel lähevad ka need toorena käretugevad küüned ahjus röstides magusaks ja isegi kreemjaks. Serveerides liha juurikatega näeb taldrik välja nagu maalikunstniku molbert - värvigamma ja -variatiivsus on hämmastavad. Seda rooga sööme võrdselt nii silmade kui suuga.

Rõhutada on vaja ühte asja - seda nii liha kui juurviljade puhul - asju ei ole vaja keeruliseks ajada, lihtsuses peitub jõud. Sool ja suhkur on oma olemuselt maitsetugevdajad, nagu ka hapu. Anname võimaluse päris maitsetel taldrikule jõuda. Uskuge mind, üllatused on suured, kui maitseainetega mitte toitu üle küllata!

Hea veiselihaga hea borolo või chianti

Kui paljude teiste roogade puhul saab rahuliku südamega soovitada joogiks juurde teed, maitsevett või kasvõi limonaadi, siis veis nõuab veini ja just head, tummist punast veini. Kuna antrekoodil on rasva ning rasval on maitset tuleks ka vein valida tummisem, et see saaks maitses assisteerida lihale. Nii sobiksid veiseõhtusöögile kaaslaseks head Itaalia veinid näiteks barolo või chianti, samuti tugevamad Prantsuse cabernet savignon marjast veinid. Dekanteerige vein tund enne serveerimist.

Nagu ikka tuleb ka siia öelda need kuldsed sõnad, mis kinnitavad, et nädalavahetuse õhtusöögid ei ole üksinda mugimiseks mõeldud söömaajad: minge ise külla või kutsuge teisi enda juurde "leiba murdma", valmistage hea õhtusöök ning nautige maitseid, veini ja head seltskonda.

Valmistamine
  • Puhasta ja pese peedid, lõika neilt ära otsad ja lõika sektoriteks. Laota ahjuplaadile koorik allapoole ning maitsesta oliiviõli, rosmariini, pipra ja soolaga. Rösti peete 180 kraadi juures 30 minutit.
  • Teisele ahjuplaadile pane kooritud ja neljaks lõigatud punane sibul ja vaid oliiviõli ning soolaga maitsestatud terved seened. Lisa ka need ahju, kuid pisut lühemaks ajaks - 20 minutit.
  • Pane suuremas pajas keema vesi, maitsesta see ja lisa keema tõusmisel veele brokkoli ja lillkapsa õisikud. Keeda need al dente ning kurna. Prae kapsa samas pajas võiga läbi.
  • Puhasta, koori ja keeda kartul. 
  • Lõika pikuti sektoriteks kurk, pista kaanega karpi/purki ja maitsesta soolaga. Raputa kurgid läbi ja tee seda iga 5 minuti järel. Nii kiirsoolame kurgid.
  • Kui šampinjonid on valmis maitsesta need eraldi kausis vähese balsamico ja sidrunikoorega.
  • Valmista ette ka liha: puhasta liha köögipaberiga, lõika sellelt ära liigsed kelmed ja rasv. Maitsesta soola ja pipraga ning prae igast nurgast kuumal pannil võis ja oliiviõlis 3-4 minutit. Järel valmista liha 180 kraadi juures ahjus 10 minuti jooksul. Liha valmimine oleneb lihatüki suurusest.
  • Liha valmides lase sellel ahjust väljas 5-8 minutit "rahuneda". Seejärel serveeri liha ja köögiviljad. Lihavedelikku võib kasutada kastmeks. 
  • Head isu!