Ida-Hiina ehk Shanghai kööki iseloomustab ka rohke sojakastme, suhkru, riisiveini ja -äädika kasutamine. Tõsiasi on see, et parim riisivein tuleb Ida-Hiinast Shaoxingi linnast ning kuulus must riisiäädikas pärineb Zhenjiangi provintsist.

Shanghai majandus kasvab jätkuvalt. Naljaga pooleks öelduna maanduvad ärimees ja turist varem või hiljem mingil hetkel Shanghais. Järgnevalt lühike tutvustus köögi kohta, mis just Ida-Hiinale iseloomulik on.

Punane küpsetamine

Ida-Hiinas, kuhu jääb ka suurlinn Shanghai, armastavad inimesed oma toitu aeglaselt küpsetada. Seda nimetatakse "red cooking" ehk punane küpsetamine. See väljend tuleb kahest hiinakeelsest terminist, mis kirjeldavad aeglasi Hiina küpsetustehnikaid hóng shāo ja lǔ.

Toidud, mida valmistatakse hóng shāo meetodil, võivad valmida 20 minutiga, kuid lǔ meetodil valmivate toitude tegemine võib aega võtta mitmeid tunde. Nimi "red cooking" tuleneb punakas-pruunist värvusest, mille sel meetodil valmistatud toidud omandavad.

Shaoxingi riisivein

Üks komponent, mida tihti "punase küpsetamise" valmistusmeetodi puhul kasutatakse on riisivein. Ja selle parim esindaja tuleb Shaoxingi linnast. Nagu nimigi ütleb, on see populaarne toiduvein tehtud riisist. Erinevalt päris veinist, mis saadakse marjade ja puuviljade kääritamisel, saadakse riisivein riisitärklise suhkruks käärimise tulemusena. Shaoxingi riisiveinil on punakas värv, mille see omandab kääritamise tagajärjel.

Must riisiäädikas

Kui riisivein lisab toidule pehmust ja sügavust, siis riisiäädikat kasutatakse selleks, et toidu maitset ja aroomi paremini välja tuua. Hiinlased eelistavad tumedat riisiäädikat ja selle parimaks esindajaks peetakse Chinkiangi äädikat, mis pärineb Zhenjiangist.

Valge tee

Mõned parimad teesordid pärinevad Ida-Hiinast. Näiteks roheline tee Dragon Well. Teine tuntud sealsest piirkonnast tulev tee on valge tee. Täpsemalt Bai Hao Yinzhen, valge tee, mida toodetakse Fujiani provintsis. See esindab valgete teede hulgas ühte kallimat, kuna selle valmistamiseks kasutatakse ainult parimaid õisi.

Nagu kõigi teede puhul on parim viis selle valmistamiseks kasutada keemistemperatuurini kuumutatud vett, millel on seejärel lastud jahtuda 70-80 kraadini. Valge tee maitse on väga delikaatne ja mahe, ilma “rohuse” alatoonita. Valge tee puhul on õige valmistusmeetod väga oluline.

Shanghaist leiab mitmeid tuntud toite nagu xiao long bao (Shanghai pelmeenid),haisev tofu ja lõvipea lihapallid. Hommikusöögiks pakutakse Shanghais tihti lihtsaid riisisnäkke ja friteeritud tainaribasid, mida kutsutakse youtiao.

Nagu mitmeski Hiina paigas on ka Shanghais toiduvariatsioonid lihtsalt võrratud. Ühelegi kõnealuse linna külastajale ei tohiks meelepärase toidu leidmine seal probleemiks olla, sest Shanghai köögist pärinevad ka mitmed maailmakuulsad toidud ja ka vürtsid.