Valgast n-ö kiviviske kaugusel asub Võru Toidupank, mis teenindab igakuiselt üle 250 leibkonna, millest pooltes elavad lapsed. Lasteta leibkonnad saavad toiduabi iga kolme nädala järel, lastega iga kahe nädala järel. Toitu, mida abivajajatele jagada, on aga vähe, sest piirkonnas pole n-ö suurpoode, kelle ülejäägid jõuaks abivajajateni nii nagu see on pealinnas. Võrru pole võimalik ka iganädalaselt Harjumaalt toitu tarnida — transpordi abi lihtsalt puudub. Kohalike sõnul on suurimaks toeks küll linna mõistev suhtumine ning kiriku ja koguduse tugi, kuid nendegi abivõimalused on piiratud. Kui toitu ja finantsi selle korraldamiseks puudub, ei saa midagi teha. Nii ongi suvekuudel paljud lapsed sooja toiduta ning aastaringselt sajad leibkonnad mitmekesise ja piisava toiduta.

Kirjeldatud mured korduvad ka Tartu- ja Põlvamaal. Kui head annetajad ning kauplused on üle jäävat toitu toidupangale annetanud, siis see ka abisaajatele rõõmu valmistab. Aga kahjuks on abist vähe. Hoiustustingimused on tagasihoidlikud ning transpordivõimekus piiratud. Elatakse nii nagu osatakse. Neis tingimustes, mis on suudetud luua. Paraku aga pole tingimused Tallinna või Harjumaaga võrreldavad.

Kui Statistikaameti andmetel on Lõuna-Eesti maakondades enam kui 9000 last suhtelises vaesuses, kes ei pruugi igapäevaselt saada täisväärtuslikku toitu, siis tähendab see, et need lapsed ei saa ka täisväärtuslikku elu alustada. Nüüdseks kolm aastat tagasi otsustasime Eesti tipprestoranidega seljad kokku panna, et aidata neid, kes meie abi vajavad — korraldame Toidupankade tegevuse toetuseks heategevuslikku õhtusööki “Lapsed söönuks”, mille eesmärk on aidata Toidupankasid, et toiduabi jõuaks enamate lasteni.
Lapsed üle Eesti on ühesugused — ka tingimused võiksid olla ühesugusemad, sõltumata, kas elatakse Lõuna-, Ida-, Lääne- või Põhja-Eestis. Kui möödunud aastal kogusime 100% heategevusliku õhtusöögiga tuge Ida-Eesti Toidupankadele, kes on tänu sellele saanud parandada toidu hoiustamistingimusi, et seeläbi suurendada jagatava toidu koguseid ja ka mitmekesistada toiduvalikut, siis sel aastal kogume raha Lõuna-Eesti Toidupankadele, et aidata nende arengupotentsiaali: Tartu vajab võimalusel juurde sügavkülmikut, kus hoiustada jagamiseks mõeldud toitu, et mitmekesistada abipakke nii kala- kui lihatoodetega, Põlvamaa toidupangas on vajalik laiendada toiduabi struktuuri ja laopinda, mille tingimused ei võimalda piisavalt toiduabi jagada, Võru- ja Valgamaa vajavad lisajõudu nii toidu transpordiks kui hoiustamiseks, et oleks, mida abivajajatele jagada.

Heategevuslik õhtusöök “Lapsed söönuks” annab enda panuse nende Toidupankade toetuseks. Kogu õhtusöögi sisend alates töötundidest, toorainekulust kuni esinejateni tuleb osalejate poolt annetustena, seega on see suurepärane näide kogukondlikust vastutustundest ja tahtmisest Eesti laste elu parandada. Usun, et koos panustades on võimalik teha head ja luua võimalusi, mis muidu teostamata jääks.
Tänavu aitavad toidupankadel missiooni täita oma aja, ametioskuste ja hea tahtega Restoran Leib meeskond peakokk Kristo Malmi juhtimisel, Noa Chef’s Hall Orm Oja eestvedamisel, Angeelika Uudeküll ja Wicca restoran ning Joel Ostrat Meat Marketist.

Õhtusöögi meelelahutusprogrammi eest hoolitsevad sel aastal Lõuna-Eesti muusikud: Trad Attack, Chalice ja DJ Heidy Purga.

Projekti kuldsponsor on Swedbank, hõbesponsorid Namespace ja Harviker. Suurtoetajad Fruitexpress, Prike ja Siidrifarm.