Ali Baba (Tartu mnt 42, Tallinn)

Süüria toidu kohvik Ali Baba avas oma uksed eelmisel aastal ning kolis hiljuti linnale lähemale, Tartu maanteele. Toitlustamisega on nad tegelenud aga juba varem paljudele Lähis-Ida toidu armastajatele tuntud catering’i Nermiini köök nime all. Nende valikus on nii taimetoitu kui traditsioonilisi lihatoite, mis vastavad halal standarditele. Mitmekesisuse päeval on neil kogu menüüle allahindlus 10% ning iga tellimusega saab kaasa araabiapärase maiuse!

Amps Kaubamaja (Kaubamaja naistemaailm, Tallinn)

Kaubamaja Ampsus on juba eelmisest kevadest oma veganmenüü, mida naudivad ka kõigesööjad. Selle aasta mitmekesisuse päeval on nad taimsete toitude proovimiseks mõelnud välja eriti toredad kombod smuutide või kohviga. Peedi-kaunvilja kotlet värske salatiga + smuuti teeb sel päeval kokku 10 €, täisterapannkook ja smuuti 8 € ning magusaisu leevendamiseks on vegan oakoogi ja taimepiimaga kohvi hinnaks vaid 6 €.

Caffeine (mitu kohvikut Tartus ja Tallinnas)

Üks mõnus rammus latte võib hommikul olla lausa söögi eest… Mitmekesisuse päeval kutsub kohvikutekett Caffeine hoidma oma maitsemeeled avatud — sel päeval pakutav Diversity Latte on jook, mille sisse mineva siirupi maitse otsustab loos! Kas julged proovida?

Daily lõunarestoranid (26 kohvikut üle Eesti)

Daily kaubamärgi all toitlustusteenust pakkuv Baltic Restaurants Estonia osaleb mitmekesisuse päeval, kuna nende juures väärtustatakse iga inimese tähtsust ja erakordsust. Mitmekesisuse päeval pakuvad 26 Daily lõunarestorani erinevate rahvuste toite, näiteks Belgia kanasuppi, Ungari veiseguljašši ja aasiapärast köögivilja-nuudlivokki.

Damak Döner & Kebab (Kaubamaja 6, Tallinn)

Damak Döner kebab on ehtne Türgi kebab Tallinnas, mis pakub värskelt grillitud kebabi värske salatiga. Nad soovitavad kindlasti nende juures proovida türgipärast magustoitu nimega baklava. Damak Döner Kebabis hinnatakse iga klienti ja nende klienditeenindus on super! Mitmekesisuse päeval pakuvad nad Türgi kebabi kana- või veiselihast koos riisi või friikatega ja joogiga hinnaga 5,99 € ja taimetoidusõpradele Vöner kebabi koos riisi ja joogiga hinnaga 7,49 €.

GenGöök (Magasini 5, Tartu)

Gööki tiim tuli kokku, kui avastasid, et head vegan toitu on Tartust peaaegu võimatu saada. Nende eesmärk on pakkuda hea hinnaga väga head vegan toitu, sellist, mis meeldib ka omnivooridele. Püsivat menüüd neil päeval ei olegi, iga päev on erinevad lõunapakkumised. Õhtuti saab burgerit, wrap'i, bataadifriikaid või muud kiirtoidulaadset. Lisaks Göökile on neil ka catering Vapper Uba, kust saab tellida suuremate ja väiksemate ürituste toitlustust ja kooke.

Suvel liigutakse ringi mööda erinevaid festivale ja samuti on neid tihti väljas näha näiteks Genialistide Klubi hoovis grillimas. Igal laupäeval peetakse koos Mökuga vegan brunch'i. Toidukoht on olenemata oma eripärast väga hästi Tartu inimeste seas vastu võetud — tundub, et pole oluline, kas sa kasutad toidu tegemiseks liha, mereande või siis hoopiski ainult taimseid saadusi, oluline on see, et toit oleks maitsev ja õhkkond hea. Mitmekesisuse päeval pakub GenGöök erinevate maade köögist inspireeritud päevapakkumisi: ananassi-chilli riisiga on pärit Hawaiilt, maapähklisupp Aafrikast ja küpsetatud banaan jäätisega Vietnamist.

Jakobi Jalats (Tähe 29, Tartu)

Jakobi Jalats on mõnus resto Tartus. Mitmekesisuse päeval pakuvad nad suitsust ahjulõhe mustjuurehautise ja hernepüreega. See roog pole teps tavapärane ja torkab kindlasti silma julge koostisosade segamisega! Muide, peakokk Angelika kinnitab, et kui rahvale meeldib, võib seda rooga ehk tulevikus ka Jakobi põhimenüüs näha. Jakobi Jalatsi köögi kontseptsiooni oluline osa ongi eestimaise ja maailmamaise kõrvutamisega. Omaniku Itaalia päritolu tõttu ammutatakse ohtralt inspiratsiooni ka itaaliapärasest — pea kogu eelroogade ja isutekitajate näol pakutakse just Itaalia hõrgutisi, samas kui tooraine on osalt ka eestimaine (maitsta saab näiteks Viinamärdi Burrata ja Mozzarellat).

Hendrik NUKU teatris (Nunne 4/Lai 1, Tallinn)

Laia tänava ja Nunne tänava nurgal asuv NUKU teatri Hendriku kohvik on koht nii teatrikülastajale kui kõigile teistele, kel soov hetkeks aeg maha võtta ja nautida mitmekülgset valikut õdusas keskkonnas. Peresõbraliku kohviku menüü võtab arvesse väga erinevaid maitseid. Lõunatundidel on soodne supivalik ja lihtne pajaroog (2 eurost 3,50ni) teisipäevast reedeni, mil toidud leiavad tee köögist lauale meie sooja seltskonna abil. Mitmekesisuse päeval pakutakse kodust kalasuppi ja tatra-seenerooga. Lisaks lõunamenüüle pakutakse salateid, võileibu, kooke-pirukaid ning erinevaid jahedaid ja sooje jooke ka nädalavahetustel. Kohviku väiksemas ruumis asub laste mängunurk, kuhu saab toidu kohvikust pisipere jaoks kaasa võtta. Liikumist abistava vahendi või lapsevankriga saab siseneda teatri peasissepääsust (Nunne 4).

NUKU teatri Hendriku kohvik sai nime 45 aastat Nukuteatris töötanud legendaarse näitleja Hendrik Toompere järgi, kelle üks hobidest oli kokakunst. Ka täna võib proovide vahel siin leida lõunatamas mitmeid tuntud ja armastatud näitlejaid — mitmekesine on ka seltskond!

Kivi Paber Käärid (Telliskivi 60a/7, Tallinn)

Kivi Paber Käärid on gluteenivaba söögikoht Telliskivi Loomelinnakus, kus saab lisaks toidule nautida kontserte ja muid kultuurisündmusi. Kuigi nende menüü on igapäevaseltki mitmekesine ja pakub igaühele midagi, tulevad nad mitmekesisuse päeval välja just taimetoidusõpradele eriti meelepäraste lõunapakkumistega. Valikus on vegan koorene tomatisupp, tapiokipallide ja köögiviljadega täidetud baklažaan ja vegan porgandikook mandlikreemiga.

KIUS (Turu Plats 4, Tallinn)

Hubane ja mõnus Kius asub Nõmme südames, otse turu kõrval. Restorani nimi tuleb sõnast kiusatus — ehk tekitavad ka nende mitmekesisuse päeva pakkumised kiusatust võtta ette teekond Nõmmele! Sel puhul pakuvad nad boršisuppi, mis on valminud ukraina koka käe all, erilisi KIUSi Kiievi kotlette kartuli-röstsibula tambi ja värske salatiga, taimse toidu fännidele pakutakse aga köögiviljadega kevadrulle. Mõnusa söömaaja saab lõpetada Sabayoniga, mida serveeritakse värskete maasikatega. Kõige selle kõrvale võib aga nautida värskendavat Ronaldo Mescali granaatõuna kokteili ananassiga.

Kuusk Hernesto (Herne 6, Tallinn)

Kui Sulle loeb, kust Su toit pärit on, ja Sulle meeldib õdus kohvik, siis sea sammud Kuusk Hernestosse! Mitmekesisuse päeval ootab sind eriti mitmekesine menüü, mis viib maitserännakule üle maailma. Valikus on ramen, portobello raguu prosciutto'ga, säinaäkis, hispaaniapärane omlett, taimetoidukarri ja Itaalia ja Islandi maitseid põimiv skyramisu.

La Muu kohvik (Telliskivi 60a-5, Tallinn)

La Muu jäätisekohvik pakub värsket käsitööjäätist, mis on valmistatud mahedast toorainest. La Muu pakub lisaks koorejäätistele ja sorbettidele ka vegan jäätiseid, et kõigil oleks, mida nautida. Mitmekesisuse päeval kehtib põhimõte, mida rohkem eri maitseid, seda uhkem ehk 2 palli = 3 palli.

Mamma Mia (Rookopli 20, Kärdla)

Mamma Mia pakub itaaliapäraseid maitseid paradiisisaarel Hiiumaal. Kärdla keskväljakul end sisse seadnud söögikoht on populaarne nii kohalike kui külaliste seas. Restorani peremehe sõnul tähistatakse mitmekesisuse päeva, kuna mitmekesisust hinnatakse kõrgelt nii menüüs kui ka kollektiivis ning soovitakse seda ka kõigi teistega jagada. Mitmekesisuse päeval kutsub Mamma Mia proovima eksootilist ja ootamatut Caesari salatit krokodillilihaga!

Mimosa (Viljandi mnt 6, Tallinn)

Mimosa on õdusa atmosfääriga restoran Tallinnas Nõmme linnaosas, kus saab nautida meeldejäävaid maitseid ning mõnusat olemist. Mimosa eesmärgiks on olla kodune ja soe koht, kuhu alati on rõõm tagasi tulla. Oma külalistele pakume mitmekesist menüüd, kust leiab roogasid nii kalaga, lihaga kui ka taimetoitu. Lisaks tavamenüüle pakume argipäeviti lõunapakkumist, mis on alati menüüst erinev roog. Mitmekesisuse päeval valmivad lõunapakkumised Big Green Eggi grillil. Tavamenüüs grillroogasid ei ole — kasuta võimalust!

Naganaga (Uus 25, Tallinn)

Naganagas on mitmekülgne ja toetav keskkond. Viimase detailini korda sätitud läikivatele vanalinna baaridele vastukaaluks pakume värskendava alternatiivina sundimatut ning stressivaba keskkonda koos hea toidu, intelligentse muusikavaliku, rikkaliku joogimenüü ja ilmselt värvikaima seltskonnaga, mida Tallinnal pakkuda. Baari sisekujundusse oleme pikkinud imeliselt veidraid detaile, mis väljendab nii Naga omanike kui ka töötajate seikluslikku maitsemeelt ning ise-tehtud-hästi-tehtud mentaliteeti.

Usume, et tehes seda, mida armastad, ei pea end tööle sundima. Kui huvitegevusest saab töö ja tööst elustiil, ei peagi naba paigast tõmbama, et praad laual ning mõdu kannus oleks. Toit on maitsvam, kui ta valmib armastusega. Joogid ka. Me kõik oleme. Sestap otsime pidevalt majasiseseid arenguperspektiive veel realiseerimata potentsiaalide rakendamiseks. Katsume olla mõistvad ning usaldavad, pürgime majasisese tasakaalu poole — soovime, et igaüks saaks teha just tema loomuga kokkukõlavat tööd. Nii on meil sündinud rida omatooteid, mis uhkusega oma looja nime kannavad: Raini juustupallid, Priidu kaste & kimchi, Tenso jäätee (alkoholivaba versioon: Johanna jäätee), Nāga kaste, Nāga Limoncello… Hoiame alal ka iganädalast kultuuriprogrammi erinevate viktoriinide ja rahvakalendriga taktikäivate tantsuüritustega. Oleme avatud sellele, mida maailmal pakkuda ning ootame alati uusi ja vanu sõpru külla!

Mitmekesisuse päeval pakub Naganaga mitmekesist lõunapakkumist ja kutsub õhtupoolikul osalema üritusel, kus Taani tudengid jagavad kogemusi Aafrika õppereisilt.

Naminami.ee aitab mitmekesise retsepti leida!

Restoranid-kohvikud pole sinu teema? Võib-olla tahad hoopis ise kodus mõnd põnevat retsepti proovida. See on lihtne, sest populaarsest kokandusportaalist ja retseptikogust Nami-nami leiad mitmekesisuse päeval tuntud Eesti inimeste lood ja lemmikretseptid. Lisaks on seal tuhandeid muid retsepte igat masti sööjatele.

Papa Joe (Sadama 25-4, Tallinn)

Papa Joe on Tallinna legendaarseim falafelikoht. Nad alustasid 22 aastat tagasi esimese kebabikohaga Pirita rannahoones. Idee sai alguse, kui omanik Joseph külastas Eestit ja nägi siinset vähest kiirtoiduvalikut. Mõeldud, tehtud! Nüüd tegutseb pereettevõte Sadama turul oma väikse meeskonnaga, kes väärtustavad head toitu ja head teenindust. Peaaegu kõik valmistatakse kohapeal käsitsi, seahulgas falafelid, hummus, baba ganoush ja magic sauce ehk võlukaste. Mitmekesisuse päeval pakutakse pistaatsia kebabi einet salati, hummuse ja friikatega vaid 6,90 euro eest!

Piccadilly (Pühavaimu 15, Pärnu)

Piccadilly on taimetoidukohvik Pärnus, kus kõhu saab täis nii taimetoitlane kui ka kõigesööja — tihti isegi ei panda tähele, et liha taldrikult puudu on. Kasutame toidu valmistamisel kvaliteetset toorainet, millel paljudel ka ökomärgis ning nii palju kui võimalik kohalikku talude kaupa. Samuti on olulisel kohal ka loodussäästlik käitumine ja loodusest hoolimine.

Mitmekesisuse päeval pakuvad nad taimetoiduburgerit lihasööjale, et südametunnistus ei piinaks ning kutsuvad avastama laktoosi-, suhkru- ja nisuvabasid maiuseid, et kõht ei valutaks; kofeiinivabasid kohvijooke, et ärevus ei kurnaks ja sulfitite vabasid veine, et pea ei valutaks. Viimaseid kolme on võimalik saada igapäevaselt!

Rohelise Maja pood ja kohvik (Koidu 2, Viljandi)

Rohelise Maja Pood ja Kohvik on end sisse seadnud Viljandis Koidu tänava vanas apteegis, mille pererahvas koos sõpradega on renoveerinud ning hubaseks kohvikuks muutnud. Igapäevases valikus on meil värsked saiad, tervislikud kodused toidud ning suur valik puhtast toorainest kondiitritooteid. Poe poolel leiab värsket talukaupa, kaalu-kuivained ja ökokaupa meilt ja mujalt. Menüüsid koostades mõtleme alati mitmekesisusele, et iga päev leiduks nii täistaimset, taimset kui lihasööjatele midagi. Viljeleme muudkui enam mahetoidu suunas ja toetame põllumajandust. Lisaks kohviku ja poe osale on Rohelisel Majal ka oma öko röstikoda, kus maja peremees Enn Onni röstib orgaanilist kohviuba mida saab kohvikus ka kahes eri röstis proovida.

Mitmekesisuse päeval pakub pererahvas täistaimset pastinaagi-oasupp (3,50 €) ning maheveisest hakkliha-peedikotlette kapparitega koos toortatra ja salatiga (6,50 €).

Smile Cafe (Riia mnt 15b, Tartu)

Cafe Smile pakub kõigile Armeenia ja Gruusia toitu, mis on valmistatud pereretseptide järgi. Värske, hea ja tervislik toit jõuab teieni otse ahjust! Toit on seal tõeliselt maitsev ja soodsate hindadega.

Mitmekesisuse päeval pakuvad nad Armeenia toitu phitit, mille kirjeldamiseks võiks kasutada sõnu maitsev, imeline, super hea, maitseplahvatus, heade maitsete kombinatsioon, toitev… Pehme veiseliha, kikerherned ja armeenia maitseainete segu. Tule ja proovi mitmekesisuse päeval, 17. aprillil kohvikus Smile, sest see imeline roog on siis erihinnaga 5 eurot!

Tokumaru Solaris (Solaris keskuse II korrus, Tallinn)

Hea Jaapani toidu saadik Tokumaru pakub kõigile tuntud sushi‘t, aga ka muid põnevaid Jaapani roogasid. Põhirõhu oleme pannud ramen’ile — rammusale nuudlisupiroale, mis valmib meie jaapanlasest peakoka Daigo Takagi traditsiooniliste pereretseptide järgi. Lisaks liha- ja kalaroogadele leiab meie söögikohtadest linna rikkalikuma Jaapani vegan-menüü. Ka toome maale põnevaid teesid ning pakume häid Jaapani õllesid. Mitmekesisuse päeval üllatab Tokumaru “Erinevus rikastab” sushi-komboga, mis sisaldab misosuppi ja tervelt kaheksat erinevat nigiri't vaid 9,90 eest!

Trikster Tihane (Kastani 42, Tartu)

Trikster Tihane on kohvik resto, mis asub Tartus Aparaaditehase hoones. Trikster Tihane pakub igapäevaselt oma külalistele värskelt valmistatud roogasid. Menüüs on suur osakaal ka maitsekaid roogasid taimetoidu armastajatele ning ka sellest inspireerituna nende pakkumine, milleks on Beyond Meat Burger, mis hoogsalt populaarsust kogub.

Umb Roht (Ülikooli 7, Tartu)

Umb Roht on restoran-vinoteek, mis on sündinud sõprusest ja lugupidamisest maitsva toidu ja mõnusa veini vastu. Mitmekesisuse päeva puhul on päevapakkumised koostanud nõnda, et mitte ainult taimetoitlased ei leia endale sobivat, vaid toidame ka veganitel kõhud täis. Kõigile midagi meelepärast!

Wabadus (Vabaduse väljak 10, Tallinn)

Wabaduse kohvik on hubane ning mugav kohtumispaik nii linnaelanikele kui Tallinna külastajatele. Nad asuvad otse Tallinna südames, Vabaduse väljaku ääres. Wabadus pakub laias valikus erinevate maade köökidest inspireeritud ning euroopaliku lähenemisega roogasid. Külalistele pakutakse nii kala, liha kui taimetoitu.

Mitmekesisuse päeval kutsub Wabadus teid proovima kõiki a la carte menüüs pakutavaid hõrgutisi 10% soodsamalt.

Wolt — telli maitsemaailm koju!

Kui sina ei lähe söögi juurde, tuleb söök sinu juurde ja sellega on abiks Wolt! Armastatud toidutellimise äpp kutsub mitmekesisuse päeval põnevaid maitseid avastama. Ole tähelepanelik ja võid leida üllatuse, mis avastamise palju lihtsamaks teeb!